Poate credeți că e o bagatelă ce am scris mai devreme legat de schimbarea definițiilor. Că sunt probleme semantice pentru literați; că odată schimbată o definiție, regimul nu va veni după cei care mai folosesc „libera exprimare” sau „democrația” după vechile înțelegeri.
Să luăm cazul lui Harry Miller, fost polițist și activist public. Ieri scria acest editorial, în care ridiculiza zelul cu care polițiștii descinseseră acasă la cineva, care răspândise mai departe niște poze cu glume (meme) pe Facebook. Iar ziua următoare era el însuși încătușat de foștii lui colegi.
Să depănăm povestea, așa cum a pus-o chiar viitorul arestat în editorialul său din The Critic, intitulat Poliția Facebookului, din data de 28 iulie 2022. Cu talent de romancier, Miller descrie cum un echipaj de poliție a descins acasă la un englez de 50 de ani, să îl salte pentru postarea unei poze pe Facebook. În poză, steagul mișcării transgender era făcut să semene cu o svastică.
Cetățeanul nu produsese poza, doar o dăduse mai departe, dar era deja la a treia abatere. Mai fusese vizitat și pentru o memă cu Hitler în buncăr și alta cu ceva controversă englezească, de care nu ne batem capul. La domiciliul suspectului, polițiștii încearcă tot felul de tactici, să îl pună să semneze angajamente și recunoașteri de vină. Iar între propunerile amiabile se numără plata unei amenzi modeste și participarea la un curs de reeducare. (Da, i-au zis exact ca la Pitești!)
După cele relatate în propriul editorial, Harry Miller și altă persoană au mers la domiciliul celui acuzat, la ora la care poliția urma să revină. Și în mod pașnic a încercat să îl reprezinte pe acela ca un avocat neplătit. Întrucât e fost polițist, el a avut un dialog filmat cu cei 5 ofițeri în uniformă, cărora le-a reproșat că interpretează eronat regulamentul și trec la proceduri de arestare fără alte metode amiabile de avertizare.
Discuția nu a fost violentă, dar după circa 7 minute, Harry Miller e încătușat de polițiști și urcat în duba cu gratii sub acuza că obstrucționează munca de poliție.
— Laurence Fox (@LozzaFox) July 28, 2022
Nu este prima dată când Harry Miller se implică într-o bătălie judiciară cu foștii săi colegi. În urmă cu doi ani, chiar și presa oficioasă, ca BBC sau Sky News, au fost nevoite să consemneze victoria sa la Curtea Supremă. Atunci a câștigat procesul în care acuza poliția că a intervenit abuziv în postări de natură „transfobică”.
Postările pentru care a ajuns atunci în atenția poliției sunt halucinante – pentru că nu ți-ai imagina vreodată că așa ceva riscă să te aducă după gratii. De exemplu:
„Am fost clasificat ca mamifer la naștere, dar identitatea mea e aceea de pește. Nu îmi greșiți specia”.
Totuși, acest gen de postări au determinat un bărbat, care se îmbracă în femeie, să depună plângere pentru limbaj care instigă la ură. Miller a susținut atunci că victoria în proces arată că limbajul are voie să fie „ofensator”. Indiferent dacă e despre Brexit, alegeri, unii se pot simți jigniți, dar asta nu ar trebui să genereze automat cenzura și represiunea.