Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

M-am hotarat cu cine votez

(articol repostat dupa stergerea blogului de pe server)
Acoperita de galceava electorala de la Bucuresti, o stire importanta a trecut neobservata. Europa are primul ei presedinte. Il cheama Herman van Rompuy si e, tehnic, presedinte al Consiliului European al EU. Primul ministru belgian e crestin-democrat, economist de profesie, scrie poezii si eseuri despre Toma D’Aquino. Se opune integrarii Turciei in UE. Participa la reuniunile grupului Bilderberg si in primul sau discurs oficial ca presedinte a vorbit despre 2009 ca primul an in care G20 a instituit o guvernare globala ca raspuns la criza. Iar acum, sa ne intoarcem la periferia Europei, unde 12 barbati vor sa fie presedintele Romaniei.
de ce nu un outsider
Mi se pare o dovada de tupeu si lipsa de masura sa te prezinti in fata natiunii din postura de anonim pretinzand direct functia suprema. Ce ii impiedica pe cei care vor sa isi ofere serviciile patriei sa inceapa prin a candida pentru un post de primar al unei localitati? De acord cu scuza ca exista un blocaj mediatic pentru cei din afara sistemului, dar nimeni nu te opreste sa iti faci un site, sa lansezi comunicate de presa ori sa ai initiative si prestatii originale. Mai devreme sau mai tarziu, vei fi remarcat.
De exemplu: Eduard Manole a aparut acum 9 ani, lumea a spus “iata un tanar de perspectiva”, dupa care a tacut malc si a iesit din nou la suprafata. Cata incredere poti avea in asemenea oameni? Cum anul asta au lipsit din campanie cei care candideaza din motive psihiatrice, am impresia ca unii o fac doar pentru a suplini lipsa unui buget de publicitate, iar asta mi se pare la fel de insultator pentru ideea de democratie. In timpul dezbaterii de la TVR, Remus Cernea si-a intrebat un contracandidat: “Ati intrat pe site-ul meu, remuscernea.ro?” Daca traficul e miza pentru care apari la televizor, clar ne risipesti timpul.
Cel mai interesant dintre outsideri mi s-a parut Eduard Manole, cel care a avut curajul sa atace si doua teme tabu: rolul antinational al serviciilor de informatii si autonomia periculoasa a BNR. Totusi, solutia sa pentru cea de-a doua problema mi s-a parut nefezabila. De altfel, simpla accesare a paginii eduardmanole.com va convinge pe oricine a trecut de varsta copilariei ca e ceva in neregula cu acest domn (a carui teza de licenta e despre Cosmologia Cuantica…. uau!). Fundalul site-ului e o poza cu flamingi roz peste care e dl Manole in costum cu sloganul: “Va puteti imagina Paradisul?”. Nu mai reiau ce am spus mai sus despre lipsa de masura, doar ii asigur pe cei care nu l-au auzit vorbind ca, in rest, dl Manole pare sanatos la cap.
Ce m-a facut sa nu ii dau un vot simbolic lui Eduard Manole in primul tur a fost retorica nationalista. Cu mina serioasa si alura tinereasca aducea un pic cu Zelea Codreanu si mai mult cu Vadim Tudor, dar fara umor. La teza cu renationalizarea firmelor privatizate pana si Vadim a renuntat, dar Eduard Manole o prezinta ca pe ceva foarte practic. Chiar si sloganul “Va dau tara inapoi!” mi se pare nefericit. As fi preferat ceva gen “Ne luam tara inapoi!”, nu ceva care sa inceapa cu “va dau”.
Remus Cernea are o prezenta online foarte buna si e unul dintre cei mai buni vorbitori prezenti in cursa. La capitolul impresie artistica am retinut un clip electoral (se gaseste pe youtube) in care in loc de bai de multime, tanarul, care sta cu parintii si ar vrea sa se mute la Cotroceni, se postase la capatul scarilor rulante de la metrou, ca impartitorii de fluturasi si dadea mana cu lumea. Aveai n-aveai chef, dadeai mana cu el, daca ieseai de la metrou. O imagine mai penibila ca asta, n-am vazut in toata campania.
Pe fond, la Remus Cernea nu-mi place mai nimic din mixul ideologic stangist care cuprinde de la oengism la ecologism. Sunt idei la care nu vibrez, iar cand sunt nervos le gasesc chiar detestabile. Altfel, ii respect lupta pentru drepturi cetatenesti, pe care daca ar putea sa o scoata din sabloanele legaliste ale milogilor din ONGuri, ar putea sa o faca chiar populara.
In fine, am luat in calcul si un vot amuzant, pentru cel mai distractiv dintre candidati, Ninel Potarca. Mi-a placut cum si-a sustinut singura idee de campanie, privitoare la lipsa de sanse a romilor, o tema confiscata pana acum de Madalin Voicu, un reprezentat al sistemului (de dinainte si de dupa), care a dus disciplinat la PSD voturile comunitatii. Din pacate pentru el, dl Potarca s-a exprimat ca un analfabet si, din principiu, oameni fara carte nu votez.
cu Crin Antonescu in primul tur
Da, vreau sa il trec clasa pe repetentul care a avut nevoie de inca doi ani ca sa termine facultatea de istorie. E totusi cea mai mare sansa ca Geoana sa pateasca rusinea de a nu intra nici macar in turul 2. A avut o prestatie buna in dezbateri, chiar daca dupa aceste doua emisiuni mari si late probabil o sa isi ia din nou un concediu si cativa ani n-o sa-l mai auzim.
Daca ar ajunge presedinte ar fi si primul presedinte roman care n-a fost membrul PCR. Ar fi totusi un presedinte tanar si liberal, asa cum nu visam sa avem de pilda in anii ‘90, cand babele lui Iliescu faceau legea la urne. Da, nu a lasat mai nimic in urma lui de aproape 20 de ani de cand face politica. (Pentru perioada cand partidul lui a fost la putere are scuza ca tocmai trecuse printr-o tragedie in viata privata.) Dar e la fel de adevarat ca nici nu a demonstrat ca a intrat in politica pentru a se imbogati.
de ce nu si in turul 2
Intr-un fel, Crin Antonescu e mai controlabil de moguli decat Mircea Geoana. Un calcul simplu ne spune ca daca as fi Voiculescu l-as prefera pe Antonescu decat pe Geoana, care va trebui sa imparta prada cu Vanghelie, Mazare si toate mafiile din PSD. Si eu vreau un presedinte care sa-l poata da afara din biroul lui pe Voiculescu, daca ii cere ceva. Nu-l vad capabil pe Crin Antonescu sa faca asta. La “Sinteza zilei” e mai laudat chiar decat Geoana.
cu Traian Basescu in turul doi
Pentru un mandat ratat, Basescu nu merita sa il votez din primul tur. Ar fi ca si cum i-as spune ca sunt multumit de ce a facut.
E, totusi, cel mai viu dintre candidati. Stiu ca e un mercenar de conjunctura al unor cauze in care cred, dar e pur si simplu datator de speranta sa il auzi dand replica unora pe care ii dispretuiesc. E o parte din sistem, motiv pentru care l-am si numit mai demult presedintele ticalosit. Dar o parte inca greu de digerat pentru sistem. Daca de o parte e justitia reprezentata de Mona Pivniceru, Lidia Barbulescu & Co, plus presa mafiotizata gen SRS si Chireac, iar de alta Basescu, un om cinstit nu are ce cauta decat impotriva primei tabere, si cu parere de rau multi liberali au ratat aceasta disociere.
si mie ce-mi iese…
O parte din cei care il lauda pe Basescu o fac din oportunism. Sunt atat de partinitori incat daca ar avea puterea mogulilor probabil nici nu s-ar comporta diferit. Mie alta satisfactie decat aceea ca l-a batut pe Nastase si (sper) il va bate si pe Geoana nu prea mi-a adus. Basescu e presedintele meu doar in talk-show-urile cu oponent, in alte locuri nu stiu sa ma reprezinte. Cand isi va termina al doilea mandat voi avea 35 de ani… Nu il vad capabil sa faca din Romania nici macar ce i-ar permite datele actuale, daramite tara la care am visat. Si totusi, realist, e nevoie de samanta de scandal a lui Basescu pentru echilibrul de putere intre oligarhi. Declaratia de condamnare a comunismului nu mi se pare suficienta, e chiar o falsificare a istoriei sa spui ca Basescu e primul presedinte care s-a rupt de comunism, dar cei care au huiduit atunci si cei care inca nu accepta verdictul din acea declaratie ma ingrijoreaza cu adevarat. Cel mai clar merit al lui Basescu e ca nu a cautat sa controleze presa. Conditionarile economice te impiedica sa spui ca avem o presa libera, dar partea gaunoasa a presei e in mai mare masura ostila decat favorabila presedintelui. Iar aceste doua lucruri pot fi bifate la reusite ale mandatului Basescu.
un mesaj personal
In concluzie: Te votez bai, betiv patetic, desi stiu ca de pe 7 decembrie o sa ne uiti iar si o sa te intorci la prietenii tai: asfaltangii, frati paunesti, netoi si slugi pediste. Te votez, cu riscul sa o vad pe EBA suita si mai sus in copacul politicii. Te votez, desi stiu ca n-o sa ai nicio greata sa refaci alianta cu PSD pentru a forma guvernul dupa alegeri. Te votez, desi nu te-am iertat ca te-ai bucurat de infrangerea Rapidului cu Becali de gat la carciuma. Te votez, nu pentru populismele tale ieftine, ori pentru regasitul nationalism de doi bani. Te votez, chiar daca ai putea redeveni prieten cu Vantu dupa alegeri, ca la inceputul mandatului. Te votez, desi stiu deja ca sunt mai multe categorii care vor ramane cu lege speciala pentru pensii si daca doar PD-ul ar vota in Parlament (securistii, militarii, alti paraziti din justitie). Si desi nu am, in general, vreo asteptare pozitiva de la un nou mandat Basescu. Pur si simplu atat de detestabila mi se pare campania dusa de trompetele lui Voiculescu si Vantu incat vreau sa nu parem cu totul o tara de prostanaci condusi cu televizorul.

Victor Grigore

evadare.ro
November 26th, 2009
Mai multe despre: Politica

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact