I-a reușit și de data asta: pe RTV, ultima candidată la titlul de tabloid politic, toată ora cât a durat licitația, figura lui Dan Diaconescu nu s-a desprins de pe ecran. Cineva decretase probabil în redacție că figura de șobolan fără dinți a „regelui audiențelor” poate duce postul lui Ghiță mai sus decât poate o ediție de seară, în care Corina Drăgotescu îi bate din ploape lui Gigi Becali, surâzând ca o fată mare la auzul câte unei grosolonii. „Vaai, domnu Becali, dar cum puteți să spuneți asta!?”, în timp ce din priviri și buze i se șoptește mutește un „nu te opri, încă puțin și ajungem Antena 3!”.
Dar nu numai la RTV i-a reușit figura lui Dănuț Chimicul, ci și în presa serioasă. Vrem, nu vrem, măcar următoarele zile ne vom cufunda într-unul din foiletoanele lui: mister, teorii ale conspirației, umor involuntar, amatorism de geniu. În fond, „otevizarea României” e singurul program credibil pe care îl are Dan Diaconescu. Ambițiile sale sunt mult mai mari, pentru a se muțumi doar cu Măruță, Capatos, Simona Gherghe, Mădălin Ionescu, Tudor Barbu, Kanal D și RTV, pentru a-i duce moștenirea mai departe.
Conspirațiile în care ne împinge falitul, care promite să acopere datorii de trei sferturi de miliard de euro sunt multe și grele. Primul „intrat în scenă” e Cozmin Gușă, un personaj la fel de sulfuros ca Domnul Dan însuși. Teoretic e proprietar pe mare parte din OTV, parte preluată de la Vântu. În mod bizar, cei doi nu au simțit niciodată nevoia să clarifice cine cât are din respectiva televiziune și din alte firme, nici fostul secretar general al PSD și membru marcant PDL nu a simțit nevoia să explice sursa banilor. Dacă Diaconescu chiar va apărea cu banii zilele astea, spre Gușă și spre rușii, de care e atât de legat, se vor întoarce multe priviri.
Apoi „intră în scenă” (așa își introducea DD pe timpuri personajele), Remus Vulpescu, prezentatorul showului de privatizare. Culmea, cea mai transparentă licitație din ultimul deceniu ridică din cauza vedetismului acestui arbitru mai multe întrebări decât altele. Imediat după licitație, Vulpescu anunța că, dacă Diaconescu vine cu banii, aceștia se vor întoarce la combinat, ca ajutor de stat pentru plata salariilor și materii prime. Altfel spus, noului patron i se întorc toți banii sub formă de capital rulant, ca și cum ai vinde o mașină și i-ai da înapoi cumpărătorului toți banii să-și ia benzină de ei. Ministrul Chițoiu iese și el cu o declarație și își contrazice subordonatul, spunând că nici vorbă de întoarcerea banilor în combinat.
Aici deja miroase a combinație chimică. Scenariile care se pot face sunt nenumărate. Fie Guvernul încearcă să câștige timp cu o problemă socială, măcar până după alegeri, fie se evită printr-un paravan asumarea înstrăinării încă unei părți din industrie către capitalul rusesc, fie se pune de o alianță sau un joc cu miză electorală. Și pentru USL și pentru ARD, partidul lui Diaconescu e un partener mai interesant decât a fost UNPR-ul lui Oprea, pentru că are momentan mai multe voturi ipotetice. (Ca blana ursului turbat din pădure, momentan.) Un scenariu în care personajul Diaconescu e gonflat artificial înainte de alegeri, la schimb cu niște avantaje cât se poate de palpabile, pentru amatorul de limuzine, vile și yachturi, nu poate fi exclus. Ca și scenariul cu bătaie și mai lungă, ca Diaconescu să fie un competitor râvnit pentru un tur doi la prezidențiale, de cineva, care vrea să repete schema Iliescu în turul doi cu Vadim din 2000.
Colac peste pupăză, tot prolificul Vulpescu ne-o introduce și pe reprezentanta FMI în România, cu care se conversa la telefon pe tema privatizării. Ca în orice colonie, care se respectă, trimisa Fondului îl instruia pe Vulpescu dacă e sau nu cazul să vândă firma statului. Gestul e la limita traficului de influență, dar e un ingredient de vis pentru spectacolele oteviste. Păi ce ar fi o conspirație, dacă nu ar interveni și rușii și americanii? Stați pe aproape că apar ei și evreii și arabii, în episoadele următoare.
Există o singură variantă în care foiletonul acesta otevist, în care am fost aruncați, să se curme înainte de vreme. Să aflăm de la domnu Dan în următoarele zile că banii pentru combinat au dispărut misterios chiar pe drum, undeva între Rucăr și Bran.