Știu, vi s-a părut că exagerez ieri să vorbesc de al treilea război mondial, bazându-mă doar pe explozia de titluri negative, cu care China a fost împroșcată de presa americană, în decurs de 72 de ore. (Îmi place că sunteți circumspecți și vreți doar teorii susținute de dovezi mai grele de atât. ) Măcar să mă fi înșelat în interpretarea acelor semnale, care să fie doar retorica pentru reluarea războiului tarifar, nu a unuia militar.
Dar iată ca sunt scoși la înaintare și alți vasali ai imperiului american. Cel mai important, Marea Britanie, pe partea de intelligence. Iată ce scrie The Guardian, despre consemnul orwellian ca „războiul nu mai e cu Oceania”. Adică tunurile se mută de pe ruși pe chinezi.
Citez: „MI6 și MI5 se așteaptă ca Beijingul să fie mai combativ după criza coronavirus și vor ca guvernul să ia în considerare un control mai strict al industriilor strategice.”
Sunt luate în discuție restricții la achizițiile de companii din domeniul digital, al inteligenței artificiale, chiar accesul studenților chinezi la cercetarea din universitățile engleze.
Serviciile secrete britanice avertizează guvernul să ia măsuri pentru a stăvili expansiunea chineză în domeniul tehnologiei prin achiziții post-criză. Ei susțin totuși că a fost corect să permită colaborarea cu Huawei pentru 5G, cu limitarea participării chineze la 35%, dar trebuie să se gândească la diversificarea surselor pentru viitoarele 6G și 7G.
Noul director al MI5 a subliniat luna trecută reorientarea, cu accentul sporit pe îngrijorarea privind China.
Viitorul relației cu China va fi rediscutat într-o viitoare comisie, anunțată în februarie, ce va reuni Ministerul de Externe și Ministerul Apărării.
Și încă o stire, despre alti doi vasali, de astă dată din avanpost. De ieri, din presa americană:
„Taiwanul a scos la înaintare navele de război sâmbătă noaptea, pentru a monitoriza o flotilă chineză, condusă de un portavion, după ce a fost semnalată de Japonia în Pacific.”
Flota, condusă de primul portavion al Chinei, Liaoning, a fost văzută trecând prin strâmtoarea Miyako, lângă Okinawa, apoi a virat spre sud, transmite Ministerul Apărării din Japonia. Nu se cunoaște direcția sau localizarea precisă a flotilei.
Portavionul era însoțit de două distrugătoare, două fregate și o navă de susținere pe timp de luptă.
Portavionul e singurul din clasa lui operațional în regiune, după ce portavioanele americane Roosevelt și Reagan au fost retrase și acostate din cauza pandemiei, care a afectat echipajele.
Purtătorul de cuvânt al MApN Taiwanez a confirmat misiunile de recunoaștere și monitorizare.
(Precizare: chinezii și taiwanezii sunt același popor, despărțit în 1948, ca germanii și coreenii. Taiwanul e format din urmașii armatei naționale, care a pierdut războiul civil cu armata comunistă a lui Mao. Tehnic, Taiwanul se intitulează „China”, dar „cealalta China” consideră insula o parte a teritoriului ei și nu i-a recunoscut niciodată dreptul de a exista.)
Armata Populară de Eliberare din Taiwan si-a întețit activitățile pe insulă. Joi, un bombardier H6, un avion de vânătoare J11 și un avion de recunoaștere KJ500 au survolat insula și Pacificul, urmând un avion american de recunoaștere electronică RC135U.