Sau vin ei la noi?
Să rememorăm cum a fost data trecută:
De data asta, am pus carul înaintea boilor, am fost gospodari și am început cu împrumuturile, în stil mare. Pro-activi, ne împrumutam înainte să înceapă criza. Digi notează în ianuarie: „România se împrumută în 2020, mai mult decât în timpul crizei”. Să fim scrupuloși, sunt „doar” 18 miliarde de euro, în prima lună a anului, după un an cu una din cele mai mari creșteri de pe continent. Chiverniseală, nu așa!
„Onoarea” de a anunța primele tăieri nu i-a mai revenit președintelui, ci primului ministru, Ludovic Orban. Pentru început, 15 zile de șomaj tehnic, pentru anumiți bugetari, plătiți cu 75%.
Deci mai sunt episoade nederulate. Dar optimiștii vor spune: și ce dacă? Terminăm împrumutul ăsta și ne ducem la FMI și facem altul. Nu s-a lăudat Câțu că a luat el o dată și cu zero dobândă!? S-ar putea ca de data asta să nu mai fie ca alte dăți. Pentru că e un tip de criză, prin care omenirea nu a mai trecut vreodată.
În arhitectura financiară, convenită pe final de război, la Bretton Woods, SUA sunt în vârful lanțului trofic, stăpâni pe imprimanta lor de bani. Restul țărilor s-au jurat să-și lege moneda de dolar, în care își țin 60% din rezerve, în care cumpără petrol și în care își fac uneori credite. Când se înrăutățește vremea, creditorii vin și-ți cer ratele, sau îți dau înapoi leii și îți cer dolari pe ei. Nu doar țărilor, dar și firmelor.
Pentru restul țărilor, tot la Bretton Woods, a fost creat Fondul Monetar Internațional, care să îi împrumute, într-un mod similar în care Banca Centrală americană împrumută băncile în timp de urgență. Deocamdată, au pus la bătaie 6 trilioane de dolari, prin intermediul Fed.
Și FMI-ul n-are bani să dea? Are și s-a și lăudat cu ei: 1 trilion de dolari. O grămadă de bani! Dar stai: americanii 6 și FMI-ul 1? Pentru toată planeta? Păi dacă avem toți nevoie deodată? Ne ajung la toți? Și la africani, și la sud-americani și la asiatici? Nu vor fi unele țări în pericol, dacă sunt strânse cu ușa și nu pot returna datoriile?
Aici vine surpriza. America are o listă albă! Vestea proastă e că noi nu suntem pe ea. „Numa’ 13-s norocoase!”
Din vremuri istorice, Fed a stabilit niște linii directe de schimb cu alte bănci centrale. Acestea sunt:
Poate de aici să ne rămână ceva resturi, deși, la cât de mare e dezastrul, trilionul ăla nu ajunge nici Germaniei, care s-ar putea să nu bage în seamă nici strigătele de durere din Italia și Spania. De România, vă dați seamă că i se va rupe inima.
La finalul lui martie, anul acesta, în panica pusă pe seama virusului, Fed a mai deschis încă 9 linii favorizate, de schimb cu bănci centrale. De ele, puteți sta liniștiți, are grijă, nu vor intra în incapacitate de plată, nu vor fi disperate să crească taxe, nu-și vor trece populația prin purgatoriu. Dacă sunteți curioși, acestea sunt:
Interesante alegeri, nu? Cineva spunea că Imperiul American va fi redus la anglo-sferă (inde intră și cele de la antipozi). Se adaugă tigrii din coasta Chinei, nordicii și doi „vecini” de la sud. Săraca Argentină, tot pe mâna FMI-ului intră și de data asta!