Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Ne așteaptă 2-3 luni de mitinguri televizate

În primele ore după anunțarea sentinței Curții Constituționale nu a fost clar care e planul B al echipei Ponta și Crin. Sau dacă există un plan B. Din fețele lor căzute, nu reieșea decât că nu au de gând să își țină promisiunile solemne, făcute „propriilor lor conștiințe”. Aici erau destul de previzibili. Ponta nu se va mai comporta ca un preșcolar, spunând că el nu va mai lucra în ruptul capului cu Băsescu, iar Crin Antonescu nu va ieși din politică, în ciuda promisiunilor repetate, necerute de nimeni. Jenant și rușinos, dar logic: la ce ar fi buni cei doi, decât la politica locală? Ambii sunt deja clone ale lui Mircea Geoană. Între țopăielile pentru

„Mihaela, dragostea mea…. este victoria mea, în aceeași măsură cu este și victoria lui Crin…”,

între aceste țopăieli și momentul excluderii lui Geoană din partid au trecut fix 2 ani: din noiemrbie 2009, până în noiembrie 2011. Atât a durat ca angrenajele greoaie de investitori și baroni locali să se răzbune pe cel care le risipise banii și șansele. Crin Antonescu și Victor Ponta sunt în acei doi ani, nu realizează, dar ceasul le ticăie, răbdarea finanțatorilor se apropie de final, poate chiar mai repede. Nici furioșilor din piață nu le convine să parieze mereu pe niște păcălici.

Spre seară, planul B a devenit limpede. Vom avea în fiecare seară de acum, până la alegeri, poate chiar până la numirea noului premier, miting în Piața Universității. Cu pensionari cinstiți, cu rezerviștii îmbuibați ai lui Dogaru, cu galerii, cu lumpen tocmit cu ziua, cu revoluționari pesediști. Cum-necum, va fi miting seară de seară, dacă nu în stradă, măcar pe ecranele patriei. Uzina de vise și coșmaruri a lui Dan Voiculescu, Bogdan Teodorescu, Sorin Roșca Stănescu, va dudui, deja vedetele Antenei 3 sunt convocate, cu rândul în piață. La munca de jos, tot cu gura, dacă din studio n-au fost în stare. Să zbiere și Dana Grecu, ca poate o răzbi mai abitir ca bătrânul Dogaru. Pentru halucinantul număr de șapte (cred) televiziuni de știri, e mană cerească. E audiență ieftină cu aproape nicio investiție, doar să o dai pe post, în loc de documentare și reportaje inteligente, dar scumpe. Pentru partidele din USL va fi o campanie înaintea campaniei electorale, care să îi țină cumva în priză pe cei 7 milioane și jumătate. De fapt asta e miza lor vitală: să și-i mențină și fidelizeze pe cei 7,5 milioane, care nu erau neapărat votanți USL ci doar anti-Băsescu. Dacă vor reuși, cu o prezență tipică la urne de 10, chiar 12 milioane, bătălia e câștigată.

Și se mai realizează ceva: USL are nevoie ca tema majoră a campaniei să rămână Băsescu și la toamnă. Astfel, să nu se discute despre bilanțul guvernării de jumătate de an, în comparație cu guvernarea de 3 ani jumate, din mandatul care se încheie, ci despre poziții pro sau crontra Băsescu. Iar acolo poziția e tranșată.

Tăcerea lui Traian Băsescu din această seară e semn de mare înțelepciune. Știe în primul rând că nu a câștigat o bătălie, ci alții au pierdut-o. Dacă a câștigat-o, a câștigat-o rușinos. Știe că milioanele de votanți de la referendum sunt supărați de decizie, dacă nu furioși. E mai inteligent să îi lași să-și verse furia pe neputincioșii Ponta și Crin.

Cât despre decizia Curții, s-a vorbit despre cine de ce parte a trecut. Ori nu asta e problema. Aș fi curios cum justifică cei 3 votul pentru validarea referendumului, când listele nu au fost modificate (guvernul nu a avut curajul), și în lege scrie doar de liste electorale, nu de estimări, mini-recensăminte și alte aberații. Unul dintre aceștia 3, Predescu, deja a uitat și ce-a declarat și ce-a votat. E la vârsta când pierderile de memorie se mai întâmplă. Eu însă nu-l uit. Mi-l amintesc și acum, pe când era parlamentar PSD și ciopârțea legea lui Constantin Ticu Dumitrescu, în complicitate cu Corneliu Turianu. De data asta acest Trahanache mult mai impertinent a rămas fără destui coledzi, ca Agamiță Dandanache.

Îmi îngădui și un pronostic pentru alegeri: USL se menține unită, în ciuda urii mocnite. Guvernarea lor dezastruoase e decontată de public „regimului Băsescu”. USL scoate un glorios 45%, PDL, salvat doar de lupta lui Băsescu din ultima lună, poate strânge un 30%, împușcă și bezmeticii lui Dan Diaconescu, dacă se prezintă în alegeri, un 10%, UDMR, tradiționalul 7%, restul, alți ciudați. UDMR și Diaconescu sar fericiți în barca USL, dacă Băsescu se arată dispus să numească un pesedist prim-ministru. Și se va arăta, dar Victor Ponta nu mai pupă funcția în veci. Măcar atâta lucru nu poate permite „scorpionul”. Va fi poate un ex-pesedist, antrenat special pentru funcție, gen Mihai Tănăsescu. Unul care să se ia de piept cu noul val de criză și cu „o foamete mai mare decât cea din 1947”, cum se anunță deja. Care să plătească toate datoriile reportate în aceste luni de distracție aparent ieftină.

Victor Grigore

evadare.ro
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact