Cine ia in serios dezbaterile politice de la noi risca sa creada ca a nimerit intr-o Finlanda sau Danemarca in care problemele cele mai arzatoare sunt cateva articole din Constitutie. Jignirile sunt la ordinea zilei si pana nu intra publicitatea cearta nu inceteaza. Dar lipseste ceva: tema coruptiei; a disparut ca in gaura de sarpe.
Fenomenul a aparut pentru prima data in precedenta campanie pentru parlamentare. (Cred ca l-am notat inca de atunci prin vreun articol). De aici rezulta ca partidele se pregatesc, in ciuda blocajului actual si a declaratiilor razboinice, de o noua runda de negociere dupa alegerea presedintelui, cand iarasi se vor putea face combinatii ingradite doar de regulile permutarilor matematice.
Totusi, ce s-a intamplat? Au disparut coruptii? Nu mai e nici macar unul de samanta, macar sa-l aratam invitat la un parchet ceva? Ca doar n-o sa ne laudam cu arestarea lui Nati Meir!?
La ce a folosit lupta pentru Ministerul de Interne si al sau Doi si-un sfert, daca dosarele de acolo sunt mai ferecate ca dosarele Securitatii si din ele nu mai apar file nici macar in presa, asa, de amorul artei?
Sa nu ne intelegem gresit: de la o justitie pentru care Mona Pivniceru, Lidia Barbulescu, Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si restul dinozaurilor reprezinta figurile “de export” nici nu avem ce astepta. Dar tacerea asta generalizata e batjocoritoare. Pe Alexandru Macovei, tanarul presedinte al ANI (Agentia Nationala de Integritate) l-am auzit de 2-3 ministri care in cateva zile urmau sa fie tarati in instanta cu dosare penale. Se intampla prin vara, si omul parea ca vorbeste serios.
Pe Daniel Morar, de la DNA (Directia Nationala Anticoruptie) nu l-am mai vazut nici macar in emisiuni de divertisment. Poate sa fi fost pe la Capatos sau la Oana Zavoranu in emisiune, n-am de unde sa stiu, ca nu le-am urmarit. Oricum, cu asa rezultate in lupta impotriva coruptiei, putea la fel de bine sa fie “ratacit in Panama”, pe un yacht cu Laura Codruta Kovesi.