Alaturi de ecologistii de profesie, prapastiosii nutritiei fac parte din noul val al stangii cu umori anticapitaliste.
De la “alimentatia rationala” a doctorului Iulian Mincu, de pe vremea lui Ceausescu, nimeni nu a mai fost atat de drastic cu ce bagam in gura ca Gheorghe Mencinicopschi. De fiecare data cand l-am ascultat m-am intrebat daca exista ceva ce am mai putea manca fara sa ne imbolnavim grav. Dulciurile, carnea, snacksurile, bauturile si cam tot ce se gaseste prin alimentare ba au E-uri, ba au toxine, ba te miri ce alta pacoste cu nume greu de pronuntat. Nu insa si leacurile carora le face reclama acelasi nutritionist grijuliu.
de ce e promovat
In 2003, niciun angajat de la antene nu era nemultumit de guvernare. Adrian Nastase era la putere, Dan Voiculescu in Guvern si Gheorghe Mencinicopschi (membru PUR / PC), conducea Institutul de Cercetari Alimentare. Voiculescu si-a zis ca n-ar fi rau ca institutul sa fie al lui. A urmat intai o hotarare de guvern a lui Nastase, ca ICA sa devina un fel de societate comerciala tinand de Domeniile Statului. Pasul doi: licitatia, cinstita si dreapta. La licitatie se prezinta o persoana fizica si o firma. Persoana fizica era Gheorghe Mencinicopschi, iar firma era GRIVCO (Grupul Industrial Voiculescu si Compania). Va dati seama ca decizia a fost destul de greu de luat, dar dupa suspansul de rigoare, firma lui Voiculescu iese biruitoare. GRIVCO platea 100.000 de euro pe un patrimoniu imobiliar estimat la 30 de milioane de euro, incluzand 36.000 mp de teren si 9.000 de mp construiti pe malul lacului Baneasa.
Pentru Mencinicopschi intamplarea a avut doua urmari: a ajuns cercetat de DNA intr-un lot mai numeros intr-o speta de coruptie, care ii includea pe Dan Voiculescu, Sorin Pantis si altii, dar a devenit, in schimb, o celebritate a trustului Intact. Pe site-ul Jurnalului National sunt peste 1200 de articole in care Mencinicopschi ne invata ce sa mancam si mai ales ce sa nu mancam.
Despre afacerea ICA nu veti gasi prea multe pe acel site, in schimb se gasesc destule mentiuni despre caz aici, aici, sau aici si aici.
ce ne vinde acum Mencinicopschi
Ca sa il parafrazez pe Radu Vasile, mare lucru n-a mai ramas de privatizat in tara, asa ca dl Mencinicopschi a devenit un fel de imagine a unei firme care vinde leacuri naturiste pentru curatat colonul. La Antena 2, produsul ColonHelp a fost prezentat laudativ, fara sa se mentioneze ca programul e unul de teleshopping. Pe site-ul ColonHelp sunt prezentate, pe langa emisiunea de la Antena lui Voiculescu, evenimente publice al caror amfitrion e acelasi nutritionist si articole de presa. Respectivele texte publicitare se numesc curent advertoriale, mai curand decat articole, din moment ce apar in pagini platite, insotite de macheta cu reclama.
Dar ce contine un asemenea produs minune? Principalul ingredient sunt taratele de psyllium (un fel de patlagina). Daca “tarate” nu suna prea impresionant, poate veti fi tentati de continutul de pamant special, pardon, argila. Pe site suntem asigurati ca egiptenii foloseau argila pentru mumificare, deci nu vad de ce asa ceva nu te-ar mentine tanara si frumoasa. Restul ingredientelor se gasesc la raionul de condimente (seminte de in, coriandru, chimen, oregano). Mai putin o planta foarte scumpa si rara, denumita patrunjel, de care am intrebat la plafar si nu aveau. 😉
Departe de mine gandul de a nega virtutile medicinei naturiste, care poate folosi chiar si cele mai banale plante. Intrebarea e daca produsele de curatire a colonului sau detoxifiere, de care e plin internetul sunt bune la ceva. ColonHelp nu e cel mai scump dintre acestea, costand 129 RON. Colonix, care are cam aceleasi ingrediente de baza, costa 349 RON pentru o luna, chiar 921 RON pentru 3 luni, perioada tratamentului ColonHelp.
Pentru unii pacienti, asemenea leacuri naturiste poate ca dau rezultate. Scepticii amintesc de efectul placebo sau de metode mult mai ieftine de reglare a digestiei pentru cateva zile (plante, laxative, etc.) Total impotriva acestui tip de tratamente este si doctorul Alecse Valerian Ditoiu, gastroenterolog la Institutul Fundeni, care avertizeaza ca exista riscul dezechilibrarii florei intestinale, un micromediu care contine bacterii, enzime, ioni, vitamine, anticorpi. Dar, cu siguranta, pentru toate astea exista medicamente pe care sa le poti cumpara ulterior ca sa repari situatia.
Victor Grigore