Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări
Cum poți ajuta această pagină să se dezvolte

Marsul de la Piata Universitatii, Piata Victoriei, Palatul Cotroceni

După emoția creată cu o noapte înainte de mutarea pripită a bolnavilor de la Spitalul de Ortopedie (de lângă Foișorul de Foc), te-ai fi gândit că mulțimea protestatarilor va inunda Capitala. Mai ales că și vremea era excelentă. Dar participarea a fost cam aceeași de săptămâna trecută 5-7.000 de persoane, în punctul de vârf al reunirii mitingurilor în Piața Victoriei. Milioane de români cu simț civic și-au consumnat indignarea pe Facebook, comentând spectacolul penibil al pacienților scoși din spital în miez de noapte pe tărgi, urcați unii în salvări, alții în portbagajele mașinilor spre alte spitale sau spre propria casă. Ca și cum nu ar fi fost contribuabili la asigurările sociale, ci doar tolerați în spital, până la sosirea celor 3 (trei) bolnavi de gripă Covid, câți au primit doctorii ortopezi în prima zi. Până și susținătorii coaliției de la putere au condamnat spectacolul televizat ori s-au arătat consternați.

Dar de venit, tot atâția au venit. Din nou, lăudabilii enoriași din Buzău, Bacău, Iași și alte orașe, sosiți cu autocarele să ceară libertate pentru bucureștenii de la terase și balcoane. Neparticipanții întâlniți sunt împărțiți: unii indiferenți, care nu par să vadă rostul luptei pentru libertate, „dacă nu iese ceva”; alții vizibil speriați de întâlnirea cu nepurtători de mască, oameni cărora li se văd ochii terifiați și mișcările ezitante; alții aplaudă și încurajează protestul fără să se alăture. Foarte puțini sunt direct ostili – cum a fost un tânăr care striga coloanei „Plecați acasă!”, în timp ce, culmea, purta masca doar pe gură. Am întâlnit chiar și indivizi total ignoranți, care întrebau: „pentru ce e mitingul?”. Oameni scufundați în noua normalitate sau în negura răspândită din televizor.

Punctul de adunare a fost fântâna de la Universitate, unde Starea de libertate a adus scena și sonorizarea. Cu tot efortul acestor oameni implicați, trebuie să recunosc că prea multe dintre discursuri par improvizate pe loc, ne lipsesc marii oratori, care să însuflețească audiența. Se spun și lucruri năstrușnice, conspiraționiste, nefiltrate critic, care ridică la plasă presei ostile, care probabil vânează genul ăsta de momente. Dar și lucruri de bun simț împotriva absurdului restricțiilor și minciunilor cu care pandemia e umflată în statistici și știri. Pompiliu Diplan a citit un mesaj de la avocatul Gheorghe Piperea. Din țară, au vorbit Mihai Târnoveanu, doctorul Mircea Pușcașu de la Bucovina Profundă.

Doctorița Mihaela Secară a amintit că e împotriva eticii medicale să impui obligativitatea vaccinării și despre datele care infirmă transmiterea asimptomatică. Ba chiar a îndemnat participanții să îi îmbărțișeze pe cei de alături și să nu se mai teamă de oameni. Atmosfera umană e marea plăcere a participării la aceste reuniuni, care sunt adevărate oaze de libertate. Și care, după mai bine de un an de zile, de când se repetă periodic, n-au creat niciun focar, despre care vorbeau alarmiștii. Sunt în micro, repetări ale experimentelor făcute de Texas și alte state americane, de Suedia, de Belarus și alte țări unde a putut constata oricine că deschiderea și renunțarea la obligativitatea măștii n-a produs dezastrul medical anticipat. Dimpotrivă. Prin simpla lor existență, aceste mitinguri pun în practică programul promis de președintele Iohannis: „România normală”. Ironie cum nu se poate mai mare, dat fiind că Palatul Cotroceni a fost chiar ținta finală a marșului de protest.

S-au strigat mai multe lozinci împotriva lui Raed Arafat, Vlad Voiculescu, Klaus Iohannis, Florin Cîțu. „Arafat, judecat, pentru ceil legați de pat!”, „Libertate, te iubim, ori învingem ori murim!”, „Jos masca!”, „Cîțu și Arafat, să fie legați de pat”, „Arafat, expulzat pentru sângele vărsat!”, „Unde-s teroriștii? I-ați făcut miniștri!”, „Guvernele ucid, mai mult decât covid!”.

Altă caracteristică a acestor mitinguri e că atmosfera e foarte pașnică și civilizată. Excepție a făcut doar acea zi, când și-a făcut apariția grupul infiltrat, cu scandări de galerie, care a aruncat cu fumigene când s-a înserat. Nimic de genul ăsta nu s-a repetat la niciunul din multele proteste din ultimul an. E lume de tot felul, și bătrâni, și tineri, și mai simpli și intelectuali. Nu auzi nicio scandare cu înjurături. Iar atunci când există sonorizare, vorbitorii sunt ascultați civilizat. În ultima vreme au apărut vânzătorii ambulanți de vuvuzele, care au făcut să crească decibelii cu odioasa trompețică africană. Dar poate e nevoie și de așa ceva să trezim bucureștenii din letargie.

De la Piața Universității, coloana de dimenisuni considerabile a pornit în marș până în Piața Victoriei, trecând pe Magheru, pe la Piața Romană, și pe frumosul bulevard Lascăr Catargiu. La Victoriei aștepta un dispozitiv de jandarm și alt miting, mai mic, de circa 2.000 de persoane. N-aveau o amplificare suficientă pentru câtă lume era și practic era doar vacarm de vuvuzele acolo. Erau prezenți Luis Lazarus, Rafael, Oana Lovin, Adina Cerva, Mihai Tociu, Mihai Rapcea. Și-a făcut apariția și realizatorul Titi Sultan. În mulțime se afla și George Simion, fără masca transparentă, dar cu o geacă roșie. Nu știu dacă s-a vrut o imitație la prezența președintelui Iohannis la alt miting cu o geacă roșie.

Reunirea celor două mitinguri a fost aplaudată de participanții din ambele „tabere”. Oamnii realmente asta își doresc, dar orgoliile celor care vor să fie lideri nu au cedat nici acum. Chiar și Rafael, care atacase anterior tabăra Diplan, a pledat pentru a se trece peste orgolii. (Dar nu știu dacă s-a alăturat marșului mai departe spre Cotroceni.)

În momentul în care s-a plecat mai departe spre Cotroceni (cum era programat), Luis Lazarus a început să strige în microfon să nu plece lumea cu coloana, că trebuie rămas în Piața Victoriei. A fost un exemplu destul de evident de personaj, care promovează dezbinarea. Cei mai mulți nu l-au ascultat și grosul mulțimii a ponit spre palatul prezidențial să ceară demisia președintelui Iohannis. Au rămas, totuși, în Victoriei poate 1.000 de persoane (nu pot estima, pentru că am urmat coloana).

S-a mers pe un traseu destul de lung: Calea Victoriei, Bulevardul Regina Elisabeta, trecând pe la Cișmigiu, Facultatea de Drept, Operă. Un moment mai animat a fost trecerea prin fața B1 TV, de pe Calea Victoriei. Sediul televiziunii guvernamentale era păzit de jandarmi umăr la umăr, iar mulțimea a început să strige: „Presa mincinoasă!” și „Să vină presa, să-i scoatem lesa!”.
Apoi, s-a trecut podul peste Dâmbovița, prin Bulevardul Eroilor Sanitari (denumire fără ironie, de când medicii chiar erau eroi), prin fața Facultății de Medicină Carol Davilla și în final, la gardul montat de jandarmi în fața Palatului Cotroceni. Să notăm că e, probabil, cel mai mare miting care ajunge la porțile Cotrocenilor, posibil de când Klaus Iohannis se află în funcție.

Victor Grigore

evadare.ro
April 11th, 2021
Mai multe despre: foto

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact