Am relatat ieri despre exercițiul mitilitar, ținut într-un buncăr de conducerea statului Israel. Exercițiul denumit Omega simula răspunsul la o tulpină nouă de coronavirus, numită cu ultima literă a alfabetului grec. (Citiți articolul de ieri pentru context: „Ne pregătim de tulpina Omega”)
Astăzi Reuters relatează ce s-a hotărât după exercițiul din buncărul din Ierusalim, denumit Centrul de Management Național, sub conducerea primului ministru Naftali Bennett și a generalului de brigadă Moshe Edri.
În scenariul simulării, noua tulpină Omega va lovi copiii, până acum lăsați în pace de Delta, Lambda sau Alfa.
„Ce-am învățat e că dacă te pregătești pentru viitorul război, nu pentru cel trecut, pentru viitoarea pandemie, nu pentru cea care a trecut, înseamnă să te pregătești mai bine”, a spus premierul Naftali Bennett. „Principala lecție e acționează repede și dur.”
Ca parte a simulării, premierul spune că a ordonat ca odraselele, inclusiv cei patru copii ai săi, să fie închiși în casă, în timp ce ținea conferințe cu autoritățile palestiniene din Gaza și Iordania. Bennett susține că diriguitorii săi pot conduce Israelul din acel buncăr pe termen nelimitat.
Dar Reuters ne explică și că exercițiul nu e deloc limitat doar la soarta Israelului, asemănându-se în această privință cu Event 201, care nu a vizat doar Statele Unite, deși s-a ținut la New York. Săptămâna viitoare, Naftali Bennett va instrui și alți șefi de guverne cum să acționeze la viitorul val, în urma celor desprinse după exercițiul de război. Deocamdată singurul nominalizat să afle cu prioritate ce are de făcut e Boris Johnson, primul ministru al Marii Britanii. „Spre deosebire de o pregătire de război, o pregătire de pandemie nu e secretă și vrem să împărtășim informațiile.”
Bennett mai spune că, pentru a crește provocarea exercițiului militar de o zi, nici lui însuși nu i s-au adus la cunoștință scenariile luate în calcul pentru o criză de 10 săptămâni, care ar începe în decembrie, după sărăbători.
În paralel, Israelul amenință Palestina cu sistarea furnizării de curent electric în pragul iernii. O situație similară cu presiunile pe care Rusia le pune pe Europa când vine vorba de furnizarea gazului natural. Autoritatea Palestiniană din Gaza e în pragul falimentului, dar e frecvent amenințată cu blocada energetică. Ultimul motiv e acumularea unei datorii de 120 milioane de dolari.
Amenințările cu vecinul iranian au deja o vechime a ni de zile, dar escaladează. Acum două zile, ministrul Apărării, generalul Benny Gantz, a amenințat că Israelul ar putea lovi „cum nu s-a mai văzut” facilitățile nucleare iraniene. În replică, Amir Ali Hajizadeh, comandantul forțelor aeriene ale Gărzii Revoluționare din Iran, a amenințat și el că Israelul își va grăbi dispariția, dacă îi oferă Iranului un pretext de război. Mult mai moderat, ministrul de Externe al Iranului se arată încrezător că țara va obține pacea în urma unui nou acord nuclear, pe care îl negociază luna aceasta la Viena, cu puterile occidentale.
În pregătirea unui război cu Iranul, marina israeliană a lansat în premieră și un exercițiu naval împreună cu aliați arabi din regiune. În această săptămână, în Marea Roșie, vor exersa împreună ambarcațiuni militare din Israel, Statele Unite, Emiratele Arabe Unite și Bahrain.