Contracandidatul lui Donald Trump la președinția Statelor Unite, Joe Biden, a folosit o expresie plastică și sumbră, pentru a descrie viitorul. Spune că „ne așteaptă o iarnă întunecată”.
Expresia, folosită chiar în ultima dezbatere prezidențială, coincide cu numele unei operațiuni militare.
În iunie 2001, armata americană și CIA au derulat un exercițiu militar denumit „Dark Winter” (Iarna întunecată). Exercițiul avea loc cu doar 3 luni înaintea atacurilor de la 11 Septembrie. Scenariul exercițiului era următorul: în Oklahoma era eliberat virusul care produce vărsat de vânt. Virusul se răspândea apoi necontrolat, producând o epidemie în toată țara.
Exercițiul își propunea să testeze capacitatea de reacție a sistemelor naționale de apărare în fața unui atac terorist cu arme biologice.
La exercițiu au participat: politicieni de rang înalt din Senatul american, consilierul președintelui pe probleme de Securitate Națională, șeful Marelui Stat Major, directorul CIA, echivalentul ministrului de Externe și al Sănătății, Procurorul General, directorul FBI, guvernatorul de Oklahoma și alte personaje de calibru.
Simularea militară a inclus realizarea unor materiale de presă fictive, cu participarea unor redactori de la BBC, NBC, New York Times și CBS.
Într-un articol anterior (mult înainte ca Joe Biden să folosească expresia în campanie), am prezentat clipurile video produse în mod bizar atât în cadrul simulării militare „Iarna Întunecată”, cât și în cadrul simulării „Event 201”, din toamna lui 2019, care viza o potențială epidemie de coronavirus. Sunt materiale video de mare impact, care imită perfect jurnalele de știri (sunt realizate chiar de ziariști) și descriu panica în rândul populației, precum și mesajele cheie pe care oficialii le-ar dori transmise populației în cazul unei epidemii.
În urma acestui exercițiu militar, s-au desprins câteva concluzii oficiale. Organizatorii conchideau că societatea americană nu e pregătită organizatoric pentru un atac terorist, care să conducă la apariția unei epidemii. Autoritățile credeau în 2001 că o epidemie generată artificial are potențialul de a face să clacheze instituții ale statului, să creeze mișcări de stradă, revolte și jafuri. (Lucruri similare cu scenele pe care le vedeme de la manifestațiile BLM din 2020.)
Exercițiul mai constata că presa va avea un rol esențial în managementul crizei:
„Participanții (la simulare) se temeau că fără cooperarea presei va fi imposibilă impunerea vaccinării forțate sau a restricțiilor de circulație în rândul populației. ”
Unii participanți în exercițiul „Iarna întunecată” au propus instituirea carantinei în anumite zone și raționalizări ale hranei și altor resurse. Măsurile au creat reacții contradictorii și dezbateri între participanții la simulare, din cauza consecințelor estimate.