220.000 de oi și capre au fost ucise pentru suspiciunea că au „pesta rumegătoarelor mici”, într-o operațiune care seamănă cu raidurile în curți și ferme pentru gripa aviară, pesta porcină și boala vacii nebune. Cum s-a impus o carantină care interzice scoaterea turmelor la pășunat sau tradiția transhumanței, sunt și ecouri ale covidului.
România avea la sfârșitul anului trecut aproape 12 milioane de capete de oi și capre, ceea ce o plasa pe locul doi în UE, după Spania, urmata aproape la egalitate de Grecia.
Cum oieritul are o tradiție milenară la noi, dar carnea de oaie nu are suficienți consumatori la noi, România a devenit lider mondial al exportului de ovine și caprine în 2017, când am exportat aproape 2,5 milioane de animale. Sunt exportate preponderent vii, pentru a fi sacrificate după ritualul halal, întrucât cumpărătoare sunt în principal țări musulmane, dar și câteva din Europa.
La fel ca la protestele fermierilor de anul trecut, și ciobanii sunt divizați. Pe de o parte, sunt micii crescători tradiționali, care se plâng că noua presupusă epidemie le poate distruge efective de prăsilă selecționate în multe generații, le poate lua sursa de subzistență pentru stânele familiale, deja copleșite de birocrație, restricțiile de pătrundere în lanțurile de magazine, împuținarea pășunilor, înmulțirea animalelor sălbatice și alte probleme specifice.
Pe de alta sunt marile ferme, care se descurcă cu programele de despăgubiri și samsarii exportatori. E foarte grăitor cum arată topul firmelor care exportă animale vii, o situație care o repetă pe cea a marilor latifundiari și negustori de cereale, care au nume la fel de exotice.
Firma care exporta în 2022 cele mai multe animale vii din România se numește Mahmud Impex SRL, deținută de trei sirieni din familia Chiwna. Firma activează încă din 1994 în Constanța.
Pe locul 2 era firma Al Kastal Chartering SRL a lui Mahmoud Karazi, tot sirian, care are și dezvoltări imobiliare în Constanța. Dar după o actualizare de anul acesta a topului, Al Kastal a trecut pe primul loc și Mahmud Impex pe trei.
Pe locul 3 e United for Food and Livestock, deschisă tot la Constanța de iordanianul cu nume tipic pentru ciobănașul mioritic: Gousheh Ala Abdelrrazaq Ahmed. În primăvara acestui an, firma lui Ahmed și-a cerut insolvența, probabil un tertip fiscal pentru că altfel e greu de explicat eșecul deținătorului medaliei de bronz, cu cifră de afaceri de 28 de milioane de euro.
Firma de pe locul 4, Barak Development e înregistrată în București, care n-a mai văzut turme de pe vremea ciobanului Bucur sau înainte să se apuce Gigi Becali de fotbal și imobiliare. Proprietarii sunt mai greu de aflat, dar cum nu poate fi Obama, o fi o referire la Buraq, calul înaripat care l-a purtat pe Mahomed de la Mecca la Ierusalim.
Pe locul 5 e o firmă chiar cu nume neaoș: Bălana Expres SRL. Dar, la derută, pentru că deținătorul bălanei e Aswad Nasreddin. Un oximoron de tipul Harap Alb, dar nu e basm că patronul a încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a faptei pentru dare de mită, în urma căruia a scăpat cu pedeapsă cu suspendare. Totul e bine când se termină cu bine, afacerile n-au fost perturbate de dosare, ca ale altor afaceriști autohtoni. Ba chiar Bălanei i-a mers mai bine, urcând pe locul 2 în topul de anul acesta. Încasatorul șpăgii era un vameș, care avea grijă să grăbească trecerea vapoarelor cu ovine prin portul Midia. El a luat cu executare, că-i mai ortoman.
Citiți și: Arabii în topul latifundiarilor din România. 2 miliarde de euro în subvenții.