Ca orice nemernic, am aciditate mare, se pare ca la propriu. Explic si eu babeste ce-am inteles pana acum, avand in vedere ca la chimie treceam cu greu clasa (daca spun prostii, corectati-ma) : aciditatea lichidelor e exprimata de nivelul pH-ului: cu cat e mai acid, un lichid are pH mai mic; daca pH-ul e peste 5,5, lichidul e considerat bazic.
In functie de sortiment, un suc tip Coca Cola poate avea un pH de 2,5 – 4,2. Dar nu e cazul sa boicotati celebra bautura americana, banuita de unii a putea dizolva chiar si metalul in cateva zile (nu, nu poate, altfel detinutii ar evada cu Coca Cola). Si unele vinuri, ca sa nu mai vorbim de limonada, pot fi la fel de “acide”. De fapt, acest cuvant nu ar trebui sa ne sperie, la urma urmei, fara acidul pe care il purtam in noi nu am putea digera alimentele. Fireste, aciditatea diverselor fluide din corp variaza. Sangele are un pH mediu de 7,3, dar valorile lichidelor din corpul uman variaza in functie de metabolismul fiecaruia: intre 7,5 si 4,5 (persoane grav bolnave, presupun ca nu e cazul meu) pentru saliva, respectiv intre 9 si 4,5 pentru urina.
In general, nu ma deranjeaza sa beau apa de la robinet 😀 si mi se pare o tampenie sa transpiri carand bidoane cu apa. Problema cu apa de la robinet e ca, pe langa impuritatile de pe tevile ruginite, contine si clor, substanta care numai bazica n-are cum sa o faca. Exista pe piata si filtre care ionizeaza apa, despre a caror eficienta nu stiu mare lucru, dar stiu ca sunt foarte scumpe. Asa stand lucrurile, cand imi calc peste principii si cumpar apa imbuteliata, sunt atent la valoarea pH-ului de pe eticheta.
Multi dintre producatorii romani au prostul obicei de a nu trece acest indicator pe eticheta sau macar pe site. Pana acum, apa cu pH-ul cel mai ridicat pe care o gasisem in Bucuresti era “Izvorul Alb” de la Dorna, 7,7, daca tin bine minte. E vorba de fosta fabrica a lui Jean Valvis, cumparata de Coca Cola, care capteaza apa de prin Vatra Dornei. Si la gust mi se pare cea mai buna (in sensul ca n-are decat gust de apa :D).
Precizez ca vorbim de apa plata (chioara, fara bule ;)) ), apa minerala naturala avand fireste pH ceva mai mic decat cea plata.
La bulgari, mai toata apa din magazine are un pH maricel si un gust usor salciu, dar perspectiva de a cara bidoane de apa de la Ruse mi se parea totusi mai caraghioasa si decat a cara baxurile de la Carrefour.
De curand am descoperit o apa cu pH 8, produsa de Calipso sub denumirea “Apa de izvor”. Pentru cine se uita pe eticheta, numele apei e de tot rasul, ea fiind extrasa “prin foraj de mare adancime in Voluntari, judetul Ilfov”. Cum ar veni, e mai curand apa freatica decat apa de izvor. Primele zile cand am baut-o mi s-a parut foarte neplacuta la gust, exact acel gust salciu pe care il are apa bulgareasca si apa din unele fantani din Sudul Romaniei. Acum deja m-am obisnuit cu gustul respectiv, pe care nu-l mai sesizez. Ramane de vazut daca in urma consumului de apa de la mare adancime din Voluntari voi fi mai sanatos decat cu apa de la mare altitudine din Berceni (etajul 7). Doar timpul si testele de laborator vor spune asta.