Vanzari record de telefoane mobile pe plan mondial

In acest an se vor vinde nu mai putin de un miliard de aparate

Apetitul oamenilor de pretutindeni pentru comunicare si mobilitate nu este nici pe departe stins. Potrivit unei statistici facuta publica de IDC, in intervalul care include lunile iulie si septembrie au fost comercializate 254,9 milioane de telefoane mobile. Comparativ cu acelasi interval al anului precedent, cresterea resimtita de industrie a fost de 21 de procente. Tendinta e una ascendenta chiar si in comparatie cu al doilea sfert al anului, mai exact in al treilea sfert al anului s-au vandut cu 7,9% mai multe celulare decat in intervalul aprilie-iunie.

Analistii de la IDC pun aceasta crestere de toamna pe seama pregatirii producatorilor pentru sezonul sarbatorilor. Acum sunt lansate o multime de modele noi, functiile telefoanelor sunt prezentate insistent prin campanii publicitare, in acest fel gradul de informare si interesul publicului ating cote foarte inalte. Datele arata ca toti cei cinci competitori principali de pe aceasta piata au realizat recorduri personale in aceasta perioada.

Succesul comercial e datorat in principal noilor piete, adica tarile ai caror locuitori isi cumpara pentru prima data un telefon mobil.

Pentru occidentali si asiaticii din tarile dezvoltate cresterea se datoreaza raspandirii telefoanelor care ruleaza fisiere muzicale si a celor cu camere foto de rezolutii mai mari. Telefoanele muzicale sunt cele mai vizibile aparate pe pietele mature si fabricantii sunt dispusi sa investeasca serios in campanii de promovare a acestora, convinsi ca piata e pregatita sa accepte aceste multifunctionale pe scara larga.

Liderul autoritar al industriei ramane Nokia

Finlandezii au vandut un numar fara precedent de telefoane: 88,5 milioane in ultimele trei luni. Cresteri de peste zece procente au fost realizate in Europa, America de Nord si zona Asia-Pacifi c, unde China e vedeta dezvoltarii consumului. Cei de la Nokia sunt decisi sa se concentreze si pe viitor pe pietele emergente prin produse accesibile, chiar daca anunturile lansarilor de telefoane sofisticate nu contenesc sa vina de la Helsinki. Numarul doi mondial, Motorola, a reusit sa vanda 53,7 milioane de telefoane in intervalul de referinta, un record personal, chiar daca asteptarile proprii erau chiar mai optimiste. Este de altfel cel de-al saselea sfert de an consecutiv de crestere pentru compania americana. Telefoanele vedeta ale firmei sunt cele din gama RAZR, imbogatita cu modelul KRZR, care va fi urmat de RAZR MAXX si RIZR.

In aceasta toamna Samsung a reusit depasirea plafonului de 30 milioane de unitati si are un avans de peste zece milioane in fata concurentului de pe locul patru. Cheia succesului acestui sfert de an a constituit-o lansarea seriei Ultra in Europa, o linie care a devenit foarte populara prin eleganta sa si prin capacitatile deosebite ale aparatelor.

Alianta Sony-Ericsson s-a descurcat destul de bine in cel de-al cincilea an de existenta. A reusit sa depaseasca LG in aceasta vara, iar in toamna si-a marit avansul cu aproximativ trei milioane. In total, numarul telefoanelor mobile vandute a fost de 19,8 milioane.

Plutonul fruntas este incheiat de LG Electronics, cea care a reusit prin aceste vanzari record sa revina in marjele de profi tabilitate, dupa o jumatate de an destul de delicata sub acest aspect. Decalajul fata de producatorii rivali din fata sa a crescut si in aceasta toamna, dar firma a avut vanzari bune in Europa si Coreea. Vestile bune pentru LG au venit din America de Nord, acolo unde modelul Chocolate a avut un succes deosebit.

 

(articol publicat in revista LAPTOP, octombrie 2006)

evadare.ro
June 24th, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.