Starea proasta a terenurilor de fotbal din Romania a devenit aproape proverbiala. Contrastul oferit de suprafetele de joc din restul Europei si noroaiele de pe arenele noastre e de-a dreptul umilitor, caci stadioanele au devenit de ceva vreme simboluri ale civilizatiei contemporane. In Capitala, la dispozitia echipei nationale de fotbal se afla pentru moment gazonul din Ghencea, aflat intr-o stare deplorabila si cel din Giulesti, refacut anul trecut in conditii multumitoare dar care are dezavantajul unor tribune prea mici. Stadionul National nu se afla la prima tentativa de modernizare, precedenta facand obiectul unui urias scandal de coruptie ce i-a avut ca protagonisti pe baronul Oprisan, patronul firmei care a derulat proiectul de refacere a gazonului si pe celebrul Miki Spaga, ca reprezentant al Guvernului de la acea data. Rezultatul a fost un teren cu nisip in loc de iarba, bani de la buget irositi si o noua drama nationala a necalificarii echipei nationale.
Noua tentativa porneste modernizarea "din temelii", de la sistemul de drenare a apei. Dupa o pregatire preliminara a terenului, pe intreaga sa suprafata sunt pozate tuburi de drenaj, avand rolul de a colecta si directiona apa spre caminele de drenaj si, mai departe, prin pompare, catre sistemul de canalizare.
In cadrul lucrarilor de drenaj s-au folosit aproximativ 2 km teava de apa, 3 km teava de protectie, 3 km teava de drenaj, 8000 mp de folie geotextila.
Pentru amenajarea sistemului de incalzire au fost folosite circuite de incalzire in lungime totala de 26 km, 4 km sine de fixare, 8 mc de substanta antiinghet.
Durata de viata a tevilor si imbinarilor este estimata la aproximativ 100 de ani. Tevile din polietilena reticulata de tip A, sunt folosite si la sistemele de instalatii termice si sanitare de uz casnic, publice sau industriale.
Sistemul de incalzire impiedica inghetul gazonului si deteriorarea acestuia, asigurand buna desfasurare a activitatilor sportive pe timp de iarna. Gazonul ales este in mod special destinat acestui tip de aplicatie si a fost transportat in conditii controlate de temperatura si umiditate. Intretinerea lui presupune irigare si tundere permanente.
Firma care a realizat lucrarea are o carte de vizita care ii garanteaza seriozitatea. Rehau este o firma bavareza care se manifesta in sectoare foarte diverse ale economiei. In Romania, numele sau este asociat, in special, cu productia de ferestre si fatade cu geam termoizolant si obloane, dar printre produsele oferite de firma care are 14.000 de angajati se numara si sistemele pentru instalatii, termoficare, transport de gaz metan sau infrastructure rutiera.
(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, decembrie 2005)