Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Un mobilier ingenios poate compensa lipsa de spatiu

De la cufarul bunicii la dressing

Discutia pe marginea solutiilor moderne de mobilare a locuintelor, gazduita de Sphera Building Center la sfarsitul lunii aprilie, a fost prilejul unei calatorii nostalgice in lumea mobilierului rustic. Desi Sphera gazduieste show-room-uri ale unor producatori si importatori de materiale si tehnologii de ultima ora, exista inca spatiu pentru producatorii de mobilier traditional, pentru cei pasionati de decoratiuni. Iar perioada pascala e una mereu propice nostalgiilor. In cultura populara, lavitele par a fi fost primele obiecte de mobilier destinate pastrarii vesmintelor. Date fiind materialele din care erau confectionate, avem mai putine informatii despre aceste elemente de mobilier decat despre vasele ceramice sau bijuterii. E limpede, totusi ca lavitele au inceput prin a avea un rol functional, pentru a castiga, in final, statutul de obiecte decorative. Erau din frasin, stejar sau fag, cu elemente din metal si decoratiuni florale. Complexitatea decoratiunilor depindea de statusul social al proprietarului. Caracteristica principala a acestui mobilier era masivitatea. De aceea el a fost folosit ca antiteza a conceptiei actuale asupra mobilierului, care trebuie sa fie, in primul rand, functional, usor de mutat, adaptabil constrangerilor de spatiu. Noul sistem de dressing prezentat de Unican imbina armonios utilitatea cu economia de spatiu, confortul si dressing-ul modern. Sistemul, denumit Impulse, foloseste seturi de 2,4 sau 6 usi glisante, utile in cazul unui mobilier in unghi de 90 de grade, care imbraca un colt al camerei. Usile pot fi grupate pentru a deschide complet corpul de mobilier sau, separat, parti ale acestuia. Usile culiseaza pe o sina din aluminiu, urmand atat unghiul interior de 90 de grade, cat si unghiul exterior de 30 de grade. Sistemul de usi ocupa un spatiu restrans care permite utilizarea la maxim a volumului unui mobilier cu linii curbe. Alte utilizari ingenioase ale spatiului. Pentru biroul de acasa se poate folosi un blat rabatabil care se retrage in perete. Pentru sertare, se va folosi un corp separat de mobilier care, fiind pe roti, poate ocupa orice alt loc in camera dupa ridicarea blatului biroului. Usile glisante ale bibliotecii prevazute cu oglinzi completeaza transformarea unui birou intr-o camera gata sa primeasca invitatii. Daca includem televizorul intr-un corp de mobilier, putem acum sa folosim toata latimea aparatului, prin combinarea usilor culisante si a rafturilor mobile. Acestea din urma se aseaza in fata rafturilor fixate pe perete, a caror latime ar fi fost folosita doar pe jumatate, daca am fi asezat pe ele un rand de carti. Rezulta, astfel, doua corpuri de biblioteca suprapuse, aliniate cu ecranul televizorului.


O alta solutie pentru inchiderea mobilierului sunt usile pliante, care aluneca, de asemenea pe sine metalice. Elemente spectaculoase care dau eleganta si personalitate unei locuinte, scarile de interior sunt mari consumatoare de spatiu. Zona de sub scari poate fi utilizata pentru un dulap personalizat, dupa o idee care aminteste de folosirea acoperisului prin mansardare. Pentru dulapurile de bucatarie, o inovatie este sistemul Vertico Mono, o usa glisanta cu deschidere verticala. Sistemul foloseste contragreutati si un mecanism ascuns intr-o rama din aluminiu. Mecanismul poate misca o usa cu greutate de pana la 15 kg, inaltimi intre 40 si 70 de cm si latimi de pana la 1,5 m. Un principiu asemanator e folosit si de sistemul Vertico Synchro. In acest caz, este vorba de doua usi cu miscare interdependenta, fixate pe o sina din aluminiu. Practic, corpul de mobilier prevazut cu acest sistem de usi are cel putin patru rafturi, cate doua inchise si doua deschise. Principiul cuplarii a doua rafturi sau compartimente poate fi folosit si pentru usile cu alunecare orizontala. Si in acest caz, folosindu-se o singura sina metalica, se va putea inchide doar jumatate din corpul de mobilier, restul spatiului fiind necesar pentru alunecarea usilor. Utilizarea usilor pliante nu este limitata doar la mobilier. Acestea pot fi folosite pentru compartimentarea locuintei. Rama fixata in tavan este suficienta, foarte important fiind ca nu este nevoie si de un prag sau de orice alt element care sa delimiteze podeaua celor doua incaperi, atunci cand usile sunt pliate. Tot lipsa ghidajului la pardoseala e si marele avantaj al folosirii unor usi care sa separe spatiul bucatariei unei garsoniere foarte mici. Absolut toate echipamentele specifice bucatariei pot fi mascate de astfel de usi, pentru a transforma un spatiu meschin intr-o camera de zi. Parchetul laminat e o rezolvare ideala pentru o podea unitara care sa creeze iluzia unui spatiu mai generos.

(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, mai 2006)

Victor Grigore

evadare.ro
April 3rd, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact