Cea de-a paisprezecea editie a targului international BIFE-TIMB, dedicat mobilei, decoratiunilor interioare si echipamentelor pentru exploatarea forestiera si prelucrarea lemnului a prilejuit o privire asupra pietei de profil. Targul, desfasurat la Romexpo in perioada 7-11 septembrie, a reunit 470 de firme, majoritatea romanesti, dar si 90 din 18 alte tari. Suprafata ocupata de expozitie a fost de 45.000 mp.
Industria mobilei din Romania are avantajul unei forte de munca bine pregatite si cu experienta, capacitati de productie care pot deveni mai performante prin retehnologizari, costuri inca mici ale manoperei si posibilitatea de deschidere a unor fabrici de mici dimensiuni amplasate in apropierea surselor de materie prima. Procentul reprezentat de productia de mobila din totalul productiei industriale este de 3,5%.
Structura principalelor sortimente de mobila se prezinta dupa cum urmeaza: dormitoare – 15,3%, sufragerii – 13,5%, mic mobilier – 12,6%, scaune – 10,7%, mobilier tapitat – 12,7%, bucatarii – 5,0 %, grupe de colt – 4,5%, birotica – 5,9%, biblioteci – 7% si alte sortimente – 12,8%.
O mare parte din productia exportata se realizeaza la comanda, avand ca destinatari clienti deveniti traditionali. O crestere sensibila s-a produs la mobilierul din panouri, realizat din lemn masiv.
Exigentele impuse produselor de mobilier sub aspectul acuratetei prelucrarilor si finisajului au determinat in ultimii ani o restructurare profunda a managementului fabricilor de mobila, sustinuta de un progres tot mai remarcabil al complexului de masini implicate in tehnologiile de fabricatie. Tehnologiile si utilajele performante adoptate de marea majoritate a fabricilor de mobila au condus la cresterea competitivitatii produselor de mobilier, fapt esential in sustinerea exportului.
Romania exporta in principal mobilier care incorporeaza mai multa valoare adaugata, respectiv sufragerii si dormitoare clasice, arta-stil, executate la nivel european (cu mult rafinament), din specii valoroase (stejar, cires, tei, paltin, nuc etc.), sculptate sau cu intarsii, dar si moderne, cu forme rectangulare, cubiste finisaje cu materiale de calitate. In multe cazuri, in constructia mobilierului lemnului i se asociaza alte materiale (granit, sticla transparenta fatetata, sticla opaca simpla sau cu model, vitralii, cristal, oglinzi, ceramica, fier forjat, inox, bambus, trestie, ratan etc.).
In industria mobilei lucreaza peste un milion de persoane care in 2004 au produs 1.100 de milioane de euro. Din aceasta productie, 75% merge la export, un procent mentinut relativ constant in ultimii ani, ceea ce inseamna incasari de 833 de milioane de euro. Suma este aproape dubla fata de cea realizata in anul 2.000.
Principalele piete de desfacere pentru mobila romaneasca au fost tarile din UE, unde se exporta aproximativ 86% din totalul exportului de mobila, in principal Franta 18%, Germania 17%, Italia 12% Olanda 8%, Austria 7,6%, Anglia 7%. Principalii concurenti ai Romaniei pe piata europeana a mobilei sunt: Polonia, Cehia, Slovenia si Slovacia.
Exigenta cumparatorilor a crescut si imposturile de mobilier
Se dezvolta tot mai pronuntat un segment de public deosebit de pretentios, care se orienteaza catre mobilierul din import, fapt ce a dus la cifrarea importurilor la 156 de milioane de dolari. Este interesant ca importurile au urmat si ele o dezvoltare similara exporturilor, dublandu-si valoarea in ultimii patru ani.
Analizand structura importului de mobilier din lemn realizat in anul 2004, am constatat ca aceasta a reprezentat 49% din totalul importului efectuat, predominand sufrageriile, urmate de dormitoare, bucatarii, birouri, mobilierul pentru magazine si alte tipuri; mobilierul din metal a reprezentat 18%, mobilierul chirurgical 6%, scaunele ergonomice 1,7%, componentele 2,3%, scaunele pentru vehicule 0,8%, mobilierul din bambus, rachita 0,95%, saltelele si somierele 0,5%.
In competitia cu alte tari, producatorii sunt dezavantajati de resursele slabe financiare pentru retehnologizare si de diferenta de curs valutar care face ca exporturile, desi in crestere atunci cand sunt exprimate in euro, sa inregistreze chiar o scadere (desi infima, sub 1 procent) atunci cand sunt exprimate in lei.
Mobilier pentru dotarea magazinelor
Concomitent cu BIFE-TIMB s-a desfasurat si cea de-a sasea editie a Proshop, salon specializat dedicat dotarii magazinelor, modalitatilor de prezentare si promovarii vanzarilor. In cadrul salonului au fost expuse: echipamente, dotari si mobilier specific, case de marcat, cantare electronice, cititoare de cod-bare, imprimante, masini de numarat bancnote, furnituri diverse, sisteme si materiale pentru constructia, amenajarea, prezentarea si decorarea spatiilor comerciale, vitrinelor si depozitelor. Intreaga oferta propusa in cadrul Proshop este menita sa contribuie la dezvoftarea unui cofort modern.
(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, septembrie 2005)