evadare.ro

Sisteme de incalzire si racire prin pardoseala

Evolutia tehnologica din ultimii ani din domeniul confortului ambiental, si in special, in sectorul sistemelor de incalzire si de reglare a acestora a fost intr-adevar importanta: s-a nascut o noua generatie de pardoseli radiante la temperatura joasa, reusind sa se evite temperaturile prea ridicate in pardoseala care provoaca un disconfort ridicat.

Dupa numeroase studii realizate asupra sistemelor de incalzire s-a ajuns la concluzia ca sistemul cu pardoseala radianta bine dimensionat si folosind tehnologii moderne, fumizeaza corpului uman un confort superior celui dat de sistemele traditionale de incalzire: se obtine o senzatie de confort cu temperaturi constante si bine distribuite in diverse puncte ale locuintei.


Radox a prezentat sistemul sau, denumit Giancoklima, cu ajutorul caruia se poate asigura o temperatura confortabila in toate anotimpurile. In lunile de vara, acelasi sistem poate fi folosit pentru racirea incaperilor prin circularea de apa rece prin conducte.

Este cunoscut faptul ca viteza de circulatie a curentilor de aer cald, dar mai ales rece, precum si lipsa de uniformitate a temperaturii cresc senzatia de inconfort termic si au repercusiuni asupra starii de sanatate.

Prin sistemele de incalzire prin pardoseala sunt eliminati definitiv curentii de aer care, cu sistemele traditionale de incalzire, provoaca salturi de temperatura mari si daunatoare corpului nostru. Cu acest sistem se reuseste sa se creeze o stare de confort si sa se evite caldura stratificata, cu mari pierderi de caldura spre tavan, asa cum se intampla cu sistemele traditionale.

Acest sistem este larg folosit in toata Europa si isi gaseste ratiunea acestui succes in starea de bine pe care o creeaza utilizatorului (absenta problemelor care deriva din circulatia aerului, curenti de aer, praf).

Sistemul garanteaza confortul atat pentru incalzire, cat si pentru racire: temperatura este constanta tot timpul anului, iar atmosfera ramane sanatoasa. Iarna aerul nu mai este uscat, temperatura fiind repartizata in mod corect in camera, fara a mai aparea senzatia de frig. Vara, racirea nu usuca aerul, nemaifiind circulare a aerului si nici praf. In plus, nu aveti un soc termic trecand de la o temperatura externa foarte ridicata la una de interior scazuta, fapt ce dauneaza mult sanatatii.

Sistemul ofera diferite tipuri de confort:
– confort termic, datorita sistemului de circulare a apei in conductele introduse in pardoseala, temperatura este constanta si uniforma pe intreaga suprafata;
– confort acustic, instalatia nu produce zgomot, in plus pardoseala radianta garanteaza o perfecta izolare acustica intre etaje;
– confort vizual, peretii sunt liberi, nu mai exista corpuri de incalzire/racire vizibile.

Cu sistemul mixt de incalzire si racire, puteti alege generatorul care are consumul cel mai mic. Temperatura cu acest sistem este bine reglata pe tot parcursul anului, valoarea facturii fiind cu mult diminuata (1°C reprezinta o economie de 7% din valoarea facturii). Cu sistemul de incalzire/racire prin pardoseala, iarna apa este la 45°C, fata de 75°C si 80°C in incalzirea traditionala. Instalatia de racire este optionala, deci investitia nu trebuie facuta toata o data.

(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, aprilie 2006)

evadare.ro
April 1st, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.