Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Proiectul Un laptop pentru fiecare are concurenta serioasa

Intel si AMD se infrunta inclusiv pe pietele lumii a treia.

Imbratisarea proiectului OLPC (One Laptop Per Child) de catre unii politicieni de la Bucuresti a atras atentia asupra existentei unor alternative destinate initial altor arii geografice decat Romania.

E vorba de calculatoare portabile care au costuri minime de productie, functiile de baza ale unui calculator, si al caror scop fundamental este reducerea prapastiei digitale dintre tarile informatizate si cele ramase mult in urma.


Preturile unor astfel de sisteme se invart in jurul a doua sute de euro, cel putin aceasta este tinta lor. Laptopul din programul OLPC e creatia MIT (Massachusets Institute of Technology) si trebuia initial sa coste o suta de dolari, insa pretul sau a tot crescut desi a ramas tot la stadiul de prototip purtat pe al diverse expozitii si conferinte de Nicholas Negroponte si alti sustinatori ai programului care are nevoie de finantare guvernamentala pentru a fi dus la bun sfarsit. Procesorul acestui laptop, cunoscut tuturor prin cele doua antene wireless care se ridica asemenea urechilor unui catelus de plastic cu baterii, va fi oferit de AMD si va ajunge in cel mai bun caz la 500 MHz. Memoria RAM va fi de 128 MB.

Pentru stocare s-a renuntat complet la hard disk care inseamna cost de productie mai mare, o greutate in plus ce ar fi trebuit carata de copii in drum spre scoala si un consum mai mare de energie pentru bateria laptopului. In locul lui se foloseste o memorie flash ca la playerele MP3. Capacitatea acestei memorii va fi de 512 MB sau 1 GB, extrem de putin pentru un calculator al zilelor noastre, darsuficient, sustin cei de la MIT, pentru o unealta ocupata cu afisarea textului unor carti electronice sau documente de birou.

Laptopul OLPC are si o sumedenie de metode de interconectare, de la antenele Wi-Fi deja amintite, la porturi USB, la microfonul si camera web incluse din fabricatie. Toate fisierele vor fi afisate pe ecranul de 19 cm / 7,5 inci. Pentru partea de software vor fi favorizate solutiile gratuite tip open source, iar sistemul de operare preinstalat e Linux. Intregul sistem cantareste un kilogram si jumatate.

Cu laptopul propus de Intel tarilor sarace se pot lua notite ca pe un tablet

Intel a lansat in Romania programul EURO PC, un pachet complet care include calculator, software educational si acces la internet pentru locuitorii din zonele rurale, ca parte a programului „Economia Bazata pe Cunoastere” implementat la nivel national de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.


In etapa initiala a proiectului, Intel intentioneaza sa lanseze EURO PC in cele noua comunitati-pilot ce fac deja parte din initiativa „Economia Bazata pe Cunoastere,” urmand ca, ulterior, programul sa fie extins la scara nationala, in toate cele 260 de comunitati ale „Economiei Bazate pe Cunoastere.” Proiectul „Economia Bazata pe Cunoastere” este implementat si coordonat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, cu fi nantarea Bancii Mondiale si a Guvernului Romaniei. Proiectul urmareste crearea unor modele de dezvoltare durabila pentru 260 de comunitati mic urbane si rurale, dezavantajate din punctul de vedere al accesului la informatia digitala. Etapa pilot a proiectului a fost finalizata cu succes anul trecut in noua comunitati. Incepand cu luna ianuarie, acestora li s-au alaturat alte 251 de comune si orase mici, ridicand la 1.800.000 cifra populatiei beneficiare a proiectului. In urmatorii patru ani, comunitatile incluse in proiectul Economia Bazata pe Cunoastere vor primi acces la informatii si servicii moderne, care vor contribui la imbunatatirea educatiei, a serviciilor publice si a mediului de afaceri.

EURO PC este implementat ca parte a programului Intel World Ahead, prin care Intel s-a angajat sa investeasca mai mult de un miliard de dolari in urmatorii cinci ani pentru a accelera accesul la tehnologie si educatie al oamenilor din comunitatile aflate in curs de dezvoltare. Un program complementar acestuia este Intel Teach care are ca obiectiv instruirea profesorilor care vor folosi calculatorul in cadrul orelor de curs. Intel va incuraja, de asemenea implementarea tehnologiilor WiMAX ca metoda de conectare wireless ideala pentru zonele indepartate.

Tot in cadrul World Ahead este produs si un laptop care de aceasta data e o concurenta directa pentru OLPC, cu asemanari destul de mari. Classmate PC, pentru ca acesta e numele sau de marca, e comercializat in 25 de tari printre care China, India si Turcia. Are un design solid, greutate mica, tehnologie integrata de recunoastere a scrisului de mana si aplicatii care sustin o mai buna colaborare intre elev si profesor, intre elev si parinti sau intre colegi. „Colegul de clasa” e pus in miscare de procesor de 900 de MHz si de o memorie DDR II de 256 MB SO DIMM. Suportul de stocare a datelor e tot o memorie flash de doar 1-2 GB. Bateria promite o autonomie de 6 ore.

Mai multe posibilitati de divertisment si comunicare sunt incluse: doua boxe stereo, microfon si mufa pentru microfon extern, bloc notes cu creion electronic pentru notite. O retea scolara se poate pune la punct foarte usor intre colegi cu ajutorul unor cabluri Ethernet sau cu un router wireless 802.11b/g. Sistemul cantareste 1,3 kg. Autoritatile din tarile participante vor avea de ales intre Windows sau Linux ca sisteme de operare. Pe langa acestea sunt diverse variante de programe ce pot fi instalate: Pegasus Note Taker, Microsoft Office, TopDomain Mythware e- Learning Classroom, Intel Theft Control – o aplicatie de protectie a datelor.


Mini PC-ul de 350 de euro de la AMD si Microsoft

RTC si-a propus sa vanda pe piata romaneasca nu mai putin de 10.000 de unitati din UVPC (Ultra Value PC) creat de AMD in parteneriat cu Microsoft. UVPC e un produs putin mai mare decat un penar, silentios si fabricat in concordanta cu normele de mediu. Cantareste mai putin de un kilogram.

Configuratia minimala care costa 150 de euro, destinata institutiilor care achizitioneaza cantitati mari, nu are instalat un sistem de operare; varianta de 350 de euro, accesibila publicului larg, va avea Windows XP, Encarta si Offi ce 2007. Varianta mai scumpa are si un monitor CRT, in timp ce varianta de 150 de euro nu are niciun fel de periferice. Poate fi insa conectat la orice fel de monitor, inclusiv la un televizor.

La cele patru porturi USB se pot conecta camere foto digitale, memorii flash, imprimante sau alte echipamente. Atuul cel mai mare al acestui sistem mai usor de un kilogram e ca poate fi strecurat in geanta pentru a continua lucrul acasa sau in alta locatie unde exista perifericele necesare; cei 30,5 cm lungime ai sai nu vor destabiliza bagajul nimanui.

Computerul, fabricat in China, are un procesor AMD Geode de 500 MHz, hard de 40 GB, memorie RAM de 256 MB. Posibilitatile ulterioare de upgrade sunt de 1 GB pentru memoria RAM si de 80 GB pentru hard disk-ul produs de Fujitsu. Un alt avantaj prin care ProCA, o divizie a holdingului RTC, vor sa atraga diverse institutii sa cumpere noile sisteme e consumul foarte mic de energie, de 15 ori mai mic decat al unui desktop.

UVPC-urile sunt doar o componenta a programului AMD 50×15, a carui tinta e conectarea a jumatate din populatia globului pana in 2015. Cu peste un miliard de utilizatori de internet in clipa de fata, ne aflam abia la o rata de penetrare la nivel mondial de 17%. UVPC-ul e o varianta mult mai subtire decat PIC (Personal Internet Communicator) comercializat in special in America Latina si care are un hard de 10 GB (foto). Acesta din urma e practic un instrument de navigat pe internet, care poate rula si continut video cu Media Player-ul instalat.

(articol publicat in revista LAPTOP, mai 2007)

Victor Grigore

evadare.ro
June 24th, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact