Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

PECAR: “Economia romaneasca nu mai poate fi catalogata drept una energofaga”

Potrivit inginerului Vasile Rugina (secretar general al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, CNR-CME) stereotipul conform caruia tara noastra are o economie mare consumatoare de energie se refera la o realitate depasita. "In aceasta perioada consumul e scazut, sub 50% din cel vestic – a apreciat Rugina. E drept ca pentru a produce o unitate de produs, in Romania se consuma o cantitate mult mai mare, si fata de tarile nou intrate in Uniunea Europeana". Cauza e structura economiei, comparativ cu societatile moderne unde predomina serviciile. Dar in perioada de tranzitie, industria petrochimica, metalurgia si restul industriei grele au suferit caderi dramatice, deci nu mai pot fi acuzate ca sunt cauza consumului.


Pe de alta parte, sustine dr. ing. Vasile Rugina, e o himera sa imaginam servicii dezvoltate fara o industrie comparabila. Serviciile se adreseaza populatiei autohtone care trebuie sa aiba surse de plata din economia direct
productiva. O exceptie ar putea fi turismul, care s-ar adresa si clientilor externi, dar e o activitate care reclama investitii. Dar, in general, nu exista economii in care toata populatia lucreaza in servicii, unii pentru altii. In tarile spre care ne indreptam, s-a dezvoltat intai industria, apoi clasa de mijloc cu resurse excedentare si abia apoi, serviciile.

Discutiile pe tema dezvoltari unei industrii eficiente din punct de vedere energetic au fost prilejuite de inaugurarea expozitiei Pecar 2006. Sectiunile tematice reunite sub egida Pecar sunt: pompe etansari, compresoare, armaturi robinete industriale, echipamente hidraulice.

Firmele prezente la Pecar 2006 au avut posibilitatea de a se informa asupra produselor expuse in vederea eficientizarii consumurilor de energie. La deschidere a participat si Sorin Barsan, director al Directiei Autorizari din cadrul ARCE (Asociatia Romana pentru Conservarea Energiei). ARCE este organ de specialitate in domeniul eficientei energetice la nivel national, cu autonomie institutionala, financiara si organizatorica, aflat in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, cu finantare din venituri extrabugetare si alocatii de la bugetul de stat.

In acest context, Adriana Iftime, director general al PSC (Patronatul Societatilor din Constructii) a tinut sa aminteasca faptul ca nici una dintre cladirile construite in Romania pana acum doi ani nu indeplineste conditiile de eficienta termica, in conditiile in care certificatul de eficienta termica va fi obligatoriu si pentru cladirile din Romania, incepand din 2009. Doamna Ifteme a profitat de ocazie pentru lansarea unei invitatii firmelor participante la Pecar pentru asocierea activa in cadrul asociatiilor patronale: "problemele noastre nu mai pot fi rezolvate in mod individual, sindicatele sunt mai active decat proprietarii de intreprinderi. Daca nu depasim situatiile de conflict la nivel patronal, vom avea in continuare legi proaste", a mai spus Adriana Iftime.

Cea mai recenta editie a Pecar se anunta un succes la nivelul unei manifestari foarte specializate. Evenimentul, ce a avut loc la Palatul Parlamentului, intre 7 si 10 martie, a beneficiat de un spatiu expozitional de 3.000 de metri patrati, aproape dublu fata de anul trecut si de participarea a 50 de firme, cu 30% mai mult fata de editia precedenta. Expozantii au platit 40 de euro/mp pentru a expune la Palatul Parlamentului, aceeasi suma ca si anul trecut, organizatorii reusind sa acopere diferenta provenita din inflatie pentru a largi sfera de interes a expozitiei. La manifestare au participat in jur de 3.000 de vizitatori, in mare parte ingineri, contactati prin intermediul unui serviciu de mailing. Accesul a fost gratuit, existand chiar si doua linii de transport gratuite care puteau aduce vizitatorii din doua puncte ale capitalei.

Potrivit directorului general al Ralcom Exhibitions, Liviu Radacineanu, organizatorul isi propune sa dezvolte ceea ce deja s-a constituit drept punctul central de intalnire dintre cererea, oferta si inovatia din domeniul pompelor, etansarilor, compresoarelor, armaturilor si robinetilor industriali.

"Expozitia Pecar din acest an reprezinta un punct de maxim interes pentru toate firmele de profil, oferind posibilitatea de a prezenta direct, partenerilor si potentialilor clienti, ceea ce 2006 aduce nou pe piata de specialitate. In calitate de organizatori, ne-am straduit sa asiguram cele mai bune conditii de desfasurare pentru un eveniment de o asemenea importanta pentru Romania," a mai spus Liviu Radacineanu.

(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, martie 2006)

evadare.ro
April 1st, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact