Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Locuinta, ca spectacol multimedia

Chiar daca ai cel mai performant calculator portabil si iti poti lua in bagaje gadget-urile preferate, nu inseamna ca tocmai casa trebuie neglijata.

Sa recunoastem, un laptop cu Media Center si tuner TV poate impresiona cand e folosit intr-un fotoliu de avion sau pe o banca, intr-o statiune de vacanta, dar nu va fi alegerea ideala pentru a te bucura de „Stapanul inelelor” sau pur si simplu pentru a te relaxa. La urma urmei exista un singur loc caruia ii poti spune acasa. Expozitia Hi-Fi Arena de la Crowne Plaza a fost o ilustrare a conceptului de casa inteligenta, aflat tot mai mult si pe buzele romanilor. Intr-o casa inteligenta, informatia devine tot atat de omniprezenta ca si curentul electric in locuintele noastre. Un volum urias de specificatii cu privire la preferintele multimedia ale fi ecarui membru al familiei e stocat intr-un calculator central ori in memoria fiecarui echipament in parte, astfel incat obiectele ajung sa isi cunoasca proprietarul mai bine decat isi cunoaste acesta propria locuinta.


E posibil chiar ca unele lucruri sa nu fi e ceea ce par: o oglinda eleganta asezata pe un dressing se va transforma la o simpla atingere intr-un ecran cu cristale lichide, draperiile vor fi educate sa isi foloseasca senzorii solari pentru a decide singure cata lumina vor lasa sa patrunda in incapere, iar oglinda din baie va fi si ea display, la nevoie, dar unul rezistent la apa si cu sistem automat de dezaburire. Asemenea dotari intereseaza acum nu doar proprietarii cu dare de mana, ci si dezvoltatorii de proiecte rezidentiale in cartiere situate la marginea orasului sau in blocuri cu vederi panoramice; deci nu va mai trece mult si cumparatorii nu vor mai intreba despre o casa daca are parchet si gresie ci daca are Wi-Fi, sistem audio integrat in toate incaperile, sisteme de supraveghere video prin internet sau reglare automata a temperaturii.

Televizor sau cinematograf?

Cei care investesc in dotarea unei case hipertehnologizate sunt printre cei mai grijulii cu propria imagine, deci e lesne de banuit ca vor fi preocupati si de imagine la propriu si nu oricum, ci in stil mare. Campioanele diagonalei (dar si ale pretului) sunt ecranele cu plasma, dar ecranele LCD au trecut si ele de 130 de centimetri diagonala. Tehnologiile care fac furori sunt cele de inalta definitie. Logo-ul HD Ready e deja un standard al produselor de lux. Acest tip de rezolutie are o claritate de patru ori mai mare decat SD (Standard Definition). Semnalul ce va putea fi cuplat-receptionat de televizoarele HD include, pe langa cel uzual televizoarelor actuale, informatia citita de pe noile discuri Blu-Ray, de la camerele video digitale cu rezolutii foarte mari si de la televiziunea prin satelit adaptata noului standard.

Aparatele au si un rol decorativ, unele chiar unul deosebit, dar exista si posesori ai lor care prefera discretia, sau poate adora sa isi surprinda invitatii apasand pe un buton pentru ca un ecran LCD impecabil sa rasara din spatele unei piese de mobilier sau a unui tablou. Versatilitatea e unul dintre conceptele care face cariera in randul comerciantilor de display-uri, ascunse acum fi e dupa draperii sau in panouri dotate cu lifturi silentioase. La urma urmei, printre menirile unei case inteligente se numara si aceea de a te lasa cu gura cascata. De pilda, o firma daneza reprezentata la Hi-Fi Arena ofera clientilor un tratament similar celui rezervat cumparatorilor de autourisme Rolls Royce: un designer se prezinta la cumparator, studiaza particularitatile locului, dupa care tehnicienii Bang & Olufsen instaleaza un televizor (altminteri de productie coreeana, de trei ori mai ieftin) imbunatatit cu senzori care ii regleaza automat luminozitatea, contrastul si culorile in functie de conditiile din camera. Clientul decide daca se va limita la a achizitiona doar electronicele in cauza sau va opta pentru o redecorare completa a camerei.

Sala de proiectie

Pentru unii cinefi li care nu vor sa se deplaseze pana la Multiplex nici macar ecranele cu plasma nu mai sunt suficiente. Pentru a urmari un film pe un perete intreg al sufrageriei e nevoie de un proiector. Cele doua tehnologii concurente DLP si 3LCD sunt in clipa de fata in curs de perfectionare, dar au deja calitatile necesare pentru a permite preluarea de imagini la o rezolutie si la o luminozitate multumitoare. Mai multa lumina Asesoft Smart a lansat un proiector profesional Panasonic de 10.000 de ANSI lumeni, cu trei cipuri DLP si rezolutie 1080p (1920 x 1080 pixeli), dar chiar si clientii zonei high-end vor trebui sa se multumeasca in clipa de fata cu straluciri de 4-5 ori mai mici, atat cat au aparatele pentru acasa. Un alt proiector, prezentat de Hitachi (noul model PJ-TX300) poarta si el inscriptia HD Ready, ceea ce inseamna ca poate reda filme de inalta rezolutie; are o rata de contrast 10000:1, cu niveluri bune de negru. Proiectorul poate fi asezat in lateral, mai sus sau mai jos decat centrul peretelui de proiectie gratie mobilitatii lentilelor. Pentru prezentari cu adevarat spectaculoase si o mai buna integrare in spatiul apartamentului sunt disponibile sisteme de ascundere a proiectoarelor in tavanul fals al incaperii, mecanismele de ridicare, coborare fiind actionate prin telecomanda.

Panoul de comanda

O casa inteligenta nu ar fi totusi completa, fara un panou care sa controleze toate procesele ce se desfasoara sub un acoperis. In linii mari, un panou de comanda mentine conditiile optime ale unei locuinte, ajustand in mod dinamic incalzirea, iluminatul sau nivelul sunetului instalatiei audio. Toate echipamentele casei sunt integrate sub o comanda unica. Iar inovatia nu se opreste la telecomanda unica: proprietarul poate lua decizii cu privire la aparatele detinute si atunci cand nu e acasa, comunicand cu ele prin internet, cu un calculator sau un telefon mobil. Noile panouri de comanda se aseamana foarte mult cu niste tablet PC-uri, atat prin faptul ca au procesoare grafice puternice pentru a prezenta inclusiv imagini video de mare rezolutie, cat si prin posibilitatea de a retine insemnarile facute de posesor cu un creion electronic pe ecranul sensibil.

In deplina siguranta

V-am prezentat suficiente produse deosebit de valoroase pentru a va gandi ca o casa dotata cu tehnologia cea mai noua devine nu doar obiectul de admiratie al cunoscutilor, dar si o atractie pentru hoti. Pentru a tine departe vizitatorii nepoftiti, casa hi-tech se va transforma, fi e ca ne place sau nu, intr-o mica fortareata. La urma urmei, la ce bun o casa inteligenta daca nu isi poate purta de grija singura? Ceea ce va vom prezenta e ceva mai mult decat o alarma pentru locuinta, care se declanseaza in clipa cand un intrus patrunde pe proprietatea dumneavoastra.

Sistemul Safewatch Pro RF (www.adt.com) e un detector de fum si caldura ce poate fi operat chiar si atunci cand sunteti plecat de acasa, dotat cu o sursa neintreruptibila de energie, pentru penele de curent. Sistemul are un panou LCD sensibil la atingere, care poate fi suplimentat cu alte panouri similare pentru alte incaperi. Senzori ai monitorului se plaseaza la toate usile si ferestrele, inclusiv in locurile umbrite sau intunecate unde o camera video de supraveghere nu mai e de foarte mare ajutor. Un detector de miscare wireless poate distinge alarmele false de amenintarile reale existente pe hol sau in camere. In locul codurilor greu de retinut, s-a optat pentru o telecomanda de dimensiunile cheii de la masina, cu ajutorul careia se pot stinge si aprinde luminile sau se pot controla usile de la garaj, nu doar alarma propriuzisa. Pana la surse de lumina pot fi controlate simultan din butoanele panoului. Sistemul Safewatch iCenter reuseste sa integreze si functiile unui robot telefonic. Acest centru de comanda primeste si inregistreaza mesaje in casute vocale private pentru membrii familiei.

Mesajele pot fi ascultate sau sterse fi e atingand ecranul cu degetul, fi e folosind un telefon mobil. Tot printr-un telefon mobil, alarma se poate decupla sau repune in functiune, de oriunde din lume. In momentele cand nu doriti sa fi ti deranjat, toate apelurile sunt inregistrate in memoria aparatului, fara sunetul stresant al telefonului. O forma speciala de alarma e cea care ajuta la ocrotirea nu a bunurilor, ci a integritatii persoanelor aflate in incapacitatea de a se mai proteja. Pentru persoanele in varsta exista kit-uri de comunicatie formate dintr-o unitate centrala si un buton de alarma care permit interventii vocale in ambele sensuri. Butonul de alarma wireless si rezistent la apa poate fi purtat pe brat, ca medalion, sau ca accesoriu separat. Sisteme personalizate de alarma si control Furnizorul acestor sisteme are si un pachet premium adresat celor mai pretentiosi dintre clienti. Cum decurge relatia in cazul unui asemenea tratament preferential? In primul rand, reprezentantul firmei soseste la fata locului pentru a aduna cat mai multe date despre locuinta in vederea implementarii sistemului de supraveghere intr-un mod care sa nu impieteze asupra decoratiunilor imobilului.

Dupa punerea in functiune a echipamentului, clientul are la dispozitie un numar telefonic dedicat, apelabil nonstop, de la care poate lua legatura cu agentul care raspunde de contractul sau. Pericolele monitorizate de acest sistem personalizat se refera la incendii, hoti, intoxicatii cu monoxid de carbon si fum, inundatii sau temperaturi extreme, dar si pro- bleme de ordin medical. Printre servicii sunt incluse supravegherea video, detectarea inundatiilor casnice cauzate de defectiuni ale instalatiilor, detectarea temperaturilor prea mici din locuinta, in perioadele de absenta a proprietarilor, care ar putea afecta tevile, dar si sisteme de iluminare inteligenta, care aprind si sting luminile in mod automat.

Tonul face muzica

O casa perfecta se adreseaza tuturor simturilor, deci auzul va fi incantat si el de sunetele liniilor audio de mare fi delitate. Sentimentul dat de un sunet surround si de rasuflarea unui subwoofer nu se pot povesti, va trebui sa le auzi „cu propriile urechi”. Unele dintre liniile audio high-end sunt produse de serie limitata, fabricate manual pana la ultimul detaliu. La Hi-Fi Arena a putut fi ascultat, de pilda, unul din cele 25 de seturi de boxe Quadral Vulkan fabricate anual in intreaga lume. O noutate ar fi aparitia boxelor care renunta complet ca cutia de rezonanta, responsabila atat pentru reproducerea unui sunet de bas profund, dar si pentru distorsionarea sunetului prin rezonanta, acelasi efect avandu-l si incaperea in sine, in functie de constructie. Noile boxe Jamo sunt electrodinamice si nu electrostatice, folosind o arhitectura dipolara.

Sunetul de bass e produs de structuri deschise din magneziu, de forma unor cosuri, tapetate cu hartie foarte fi na si o suspensie de poliuretan. Efectul conurilor din hartie e o mare profunzime in conditiile in care rezonanta lor poate fi pornita sau oprita extrem de repede. O alta tendinta la nivel mondial e marcata de aparitia sistemelor audio integrate pentru intreaga locuinta. Sistemul audio wireless se conecteaza la linia audio existenta, aducandu-i in plus avantajele unui sistem central de stocare, fara compromisuri la calitatea sunetului. Pana la 1.500 de CD-uri sunt stocate pe un hard disk central, de unde sunt disponibile in orice incapere, printr-o apasare de buton. Aceeasi melodie poate fi redata simultan pe cinci sateliti diferiti, dupa cum fi ecare membru al familiei poate selecta alte preferinte muzicale. Si mai ingenioasa este functia prin care muzica " il urmeaza" pe ascultator dintr-o camera in alta.

Materiale speciale: cum suna fuselajele de avion si vestele antiglont

Cand vine vorba de produse high end, seria 800 de la Bowers & Wilkins ii satisface si pe cei mai pretentiosi. Sunetul e canalizat printr-un magnet gol, departe de diafragma. Incinta rigida pentru sunetele medii ia o forma sferica folosind tehnici avansate de modelare pentru anularea interferentelor sonice. Deci sunetul pe care il auziti nu va mai fi perturbat de sunete parazitare. Folosirea unor tuburi ca incinte, in locul formatului familar de cutie, permite obtinerea unor linii surprinzatoare, astfel incat boxele, cu un pronuntat rol decorativ, pot fi integrate mai usor intr-o locuinta deosebita. Inca din anii 70, B & W foloseste kevlarul, un material inclus si in vestele antiglont, a carui tesatura opreste undele statice. Pentru sunetul de bass, constructia conului e critica. Conul trebuie sa fie cat mai usor cu putinta pentru a putea face miscarea de piston, dar absolut rigid pentru a-si pastra forma in timp ce se misca inainte si inapoi.

Materialul ales in acest caz e Rohacell, un produs sofi sticat care are la mijloc o spuma prinsa ca un sandwich intre pelicule din fi bra de carbon. De obicei, acest amestec e folosit pentru fuselajele avioanelor sau pentru cocpiturile masinilor de Formula 1 pentru rezistenta la presiuni ridicate. Singurul element pe care niciun producator de linii audio nu-l poate controla e constructia incaperii in care va fi amplasata, mai precis acustica salii. Solutia liniei 800 de la Bowers & Wilkins e sistemul de optimizare digitala a camerei, o compensare numerica a rezonantei naturale a incaperii prin ajustarea raspunsului frecventelor joase ale subwooferului in concordanta cu plasamentul acestei componente in spatiu.

Vreau sa ajung la radio!

Vreau sa ajung la radio! Intr-o vreme in care radiourile emit prin satelit si pot fi receptionate de echipamente portabile ceva mai mari decat un pachet de tigari sau in care postul preferat poate fi ascultat in direct de pe calculator conectat la internet, cumpararea unui banal radio pare o investitie pentru nostalgicii discurilor de vinil. Banal am spus? Stati sa ascultati mai intai un ShoqBox PSS231, de la Philips. Suna, dupa cum i-o spune si numele, socant. E putin mai lung decat un stilou dar poate stoca 500 de fisiere MP3 la cea mai buna calitate. Difuzoarele cu magnet de neodim, conuri de titan si acustica XLS suna incredibil de puternic. Poate reda doar fisiere MP3 si WMA, pe care le descarca prin conexiunea USB 2.0. Poate reda pana la 10 ore de muzica, iar sunetul de bass va fi ca al unor boxe de dimensiuni obisnuite. ShoqBox poate fi si ceas desteptator, iar in momenele cand nu e folosit, afi sajul LCD intra in modul screensaver, un detaliu care ni-l face si mai simpatic.

Bose Sounddock: cand te opresti din alergat

Cand te opresti din alergat Player-ul lui Apple nu mai e doar un player (daca a fost vreodata). Cu un iPod ai doua optiuni: fi e il ignori, fi e ti-l cumperi si devii fan impatimit. Dar chiar si cei care nu concep sa se deplaseze undeva fara tovarasia „marelui” alb au momente cand realizeaza ca nicaieri nu e ca acasa. Vor renunta adeptii iPod-ului la jucaria favorita in orele petrecute in camera proprie, numarand minutele pana cand vor porni din nou la drum cu castile in urechi? Nici vorba, pentru ca acum colectia portabila de muzica beneficiaza de o portavoce pe masura. Bose SoundDock reprezinta o pereche de boxe de o calitate exceptionala, dar si o unitate de incarcare a player- ului.

Chiar si intr-o camera a locuintei, ideea de mobiliate nu va fi sacrifi cata, folosind telecomanda cu infrarosu a lui Bose SoundDock. Boxele pot fi plasate oriunde, chiar si in vecinatatea unui televizor, pentru ca au o protectie impotriva interferentelor. Dimensiunile sale (16,89 x 30,26 x 16,47 cm) il ajuta pe Sound- Dock, care cantareste 2,1 kg, sa se integreze cu eleganta in mobilierul de apartament. Si daca nici intr-o casa inteligenta hipertehnologizata nu puteti sta prea mult timp, puteti opta pentru o geanta special creata pentru aceste boxe cu sunet impunator si pentru pretiosul iPod.

Philips 7FFIAW, rama pentru fotografiile digitale: mereu alaturi de cei dragi

Mereu alaturi de cei dragi Popularitatea camerelor foto digitale e una uriasa, oricine are acum GB de amintiri din concediu sau de la evenimentele speciale, dar acestea lancezesc in hard disk-ul calculatorului. Printate pe altceva decat pe hartie foto, pozele vor arata dezamagitor si putini au obiceiul de a merge la un laborator pentru a umple albumele. Dar, in ciuda convingerii fanilor Matrix, noi nu traim intr-un calculator, simtim in continuare nevoia de a ne inconjura de obiecte reale nu virtuale, incarcate cu valoare sentimentala. Solutia? O rama pentru fotografiile digitale, ce va putea fi asezata pe birou. Cu o diagonala de 7 inci (aproximativ 18 cm), Philips 7FFIAW e capabila sa afi seze imagini digitale color la o calitate tipografica. Marele avantaj e posibilitatea de a actualiza oricat de des imaginea de pe birou, chiar si cu pozele abia facute in week-end. Rama, din plexiglass poate fi asezata atat in modul peisaj, cat si in cel portret. Ca sursa pentru fi siere se foloseste memoria interna, un card foto sau o conexiune USB. O alta functie simpatica e afi sarea cate unei imagini la un interval de cateva secunde, ca intr-o prezentare.

NEVOSL, telecomanda cu procesor: Casa, la degetul mic

NevoSL e mai mult decat o telecomanda universala. Are in memoria de 32 MB o intreaga baza de date cu legaturi prin infrarosu. Creierul lui e un procesor Samsung la 203 MHz. Tinand in mana aceasta telecomanda cu 17 butoane programabile si ecran cu sensibilitate tactila, nu veti mai avea nevoie de altceva pentru a comanda aparaturii din locuinta. Cu ea, poti vedea fotografiile digitale afi sate pe orice televizor sau monitor din casa, poti asculta muzica, fi e si din memoria unui echipament portabil la boxele din orice camera, dupa cum poti urmari filmele pe care le vedeai pana acum la calculator, pe ecranul generos al televizorului. La randul lui acest accesoriu poate fi detectat in reteaua wireless prin propria adresa de IP.

Prin acest mod de operare e posibila actionarea unor aparate aflate in afara razei receptorului cu infrarosu sau in alta camera. Instalarea e destul de simpla si e urmata de scanarea automata a retelei Wi-Fi pentru detectarea oricarui continut multimedia, indiferent pe ce aparat wireless s-ar afla. In completarea design-ului sau spectaculos, NevoSL are un ecran LCD de 3,5 inci, format QVGA, cu 64.000 de culori si o rezolutie de 320 x 240 pixeli. Telecomanda cantareste 210 grame si are urmatoarele dimensiuni: 18,8 x 7,8 x 3 cm. In pachet sunt incluse si programele NevoMedia Player, care ruleaza in timp real filme, muzica si imagini digitale de pe diverse echipamente, si NevoMedia Server cu ajutorul caruia va puteti conecta la internet pentru a gasi noi materiale, a face actualizari ale colectiilor media sau pentru a intra in legatura cu alte echipamente din afara casei.

Echipare completa

Asociate cu un televizor LCD sau cu plasma cu diagonala de peste 70 cm, sistemele Home Cinema au tot ce le trebuie pentru a utila sufrageria intocmai unei minisali de cinematograf. Veti mai avea nevoie doar de fotolii comode si de punga cu floricele. Sistemele prin care exemplificam aceasta categorie in cele ce urmeaza pot fi considerate deja configuratii clasice, au un sunet surround pe 5.1 canale cu subwoofer, citesc DVDuri de diverse formate si fisiere MP3 sau JPEG, unele putand receptiona chiar si posturi de radio. Dar liniile Home Cinema nu par sa se opreasca aici si urmeaza trendul casei hipertehnologizate. De pilda, linia Sophisti de la JVC e un exemplu de integrare a mai multor tipuri de aparate. Sistemul se conecteaza la calculator prin reteaua LAN si poate reda fisiere foto in compresie JPEG, muzica in format MP3 descarcata de pe internet sau filme, toate la o calitate ireprosabila. Playerul multimedia functioneaza cu unul sau mai multe PC-uri.

Nu este nevoie ca intreaga casa sa fi e impanzita cu fi re, Sophisti putandu-se acomoda si cu un router wireless. O inovatie e posibilitatea de a te bucura de impresionantul sunet surround chiar si atunci cand pornesti doar difuzoarele frontale. Pentru reducerea undelor statice in interior, difuzoarele frontale cu sunet surround virtual au o forma curbata si sunt realizate din lemn de inalta rigiditate. Terminalul USB al sistemului permite conectarea directa a playerelor audio digitale, a camerelor digitale sau a altor dispozitive USB, pentru o redare rapida a continutului.

(articol publicat in revista LAPTOP, octombrie 2006)

Victor Grigore

evadare.ro
June 23rd, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact