Construit pentru a veghea suveran deasupra caselor din Bucuresti, Foisorul de Foc este astazi o cladire destul de scunda. E greu de crezut, dar cei 42 de metri inaltime erau candva suficienti pentru a oferi un punct de observatie asupra orasului. Constructia Foisorului a inceput la 17 septembrie 1890. Pe langa functia de punct de observare, Foisorul indeplinea si rolul de rezervor de apa, foarte important pentru zona de Est a Capitalei. Forma supla si eleganta a cladirii i se datoreaza profesorului George Mandrea, un arhitect cu studii in Germania, la Dresda.
La primul etaj se afla rezervorul de apa de 720 mc, iar la al doilea, cazarma de pompieri care supraveghea orasul. In locul unor ziduri masive, au fost preferati 16 pilastri adosati.
Constructia a fost gata in februarie 1892. La foarte scurt timp, municipalitatea a constatat ca pompele de apa ale orasului nu erau suficient de puternice pentru a ridica apa la inaltimea constructiei. Asa se face ca primaria a donat cladirea Brigazii de Pompieri.
Tot pompierilor le-a revenit cladirea si cand turnul a ajuns prea mic pentru a mai avea utilitate practica din postura de punct de observatie si cand comnunicatiile au facut, de altfel, inutila o astfel de inteletnicire. Din 1963, Foisorul de Foc adaposteste Muzeul Pompierilor Romani.
(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, februarie 2006)