autor Nicolae Mandrescu, Colectia Ecoterra, Editura Tehnica
Pentru o treime din populatia Globului, seismul este un pericol real, avand in vedere ca mai mult de un milion si jumatate de persoane au pierit in astfel de catastrofe doar in decursul acestui secol, in proportie de 95% in urma prabusirii cladirilor. Din pacate, oamenii par a cunoaste in continuare, mai multe despre spatiul cosmic decat despre adancurile Terrei. In ultimii ani, cercetarile au fost impulsionate de constientizarea pericolelor acestor dezastre care beneficiaza acum de capacitati de mediatizare incomparabil mai mari.
Rezultatul acestor cercetari au aratat ca efectele devastatoare ale cutremurelor pot fi reduse prin evaluarea hazardului seismic si a vulnerabilitatii mediului construit. Pe aceasta baza sunt elaborate diferite scenarii de risc seismic, precum si masurile defensive menite sa reduca pierderile umane si materiale produse de cutremure. Potrivit autorului, cititorul ar putea gasi in lucrarea de fata raspunsuri adecvate la eventualele intrebari referitoare la fenomenul seismic si la impactul sau asupra societatii omenesti, dar si la strategiile defensive menite sa-i limiteze efectele.
Lucrarea debuteaza cu prezentarea celor mai vechi consemnari ale cutremurelor, incercand si o combatere a legendelor tesute pe marginea fenomenului in culturile populare. Sunt expuse modalitatea de producere a seismelor, metodele de masurare si efectele, zonele cu risc seismic, cum poate fi evaluat riscul seismic si masurile de autoprotectie. In final, este analizat cazul particular al Romaniei, cu un istoric complex atat al producerii, cat si al dezvoltarii cercetarii seismice.
(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, iulie 2005)