Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Cel mai subtire LCD produs vreodata

Ecranul cu cristale lichide produs de Samsung are o grosime de 0,82 mm, dar nu poate fi folosit pentru moment si de laptopuri

Display-urile isi continua cursa catre punctul in care vor deveni confundabile ca forma cu o coala de hartie. Cel putin acestea sunt limitele imaginatiei actuale, sugerate de evolutiile raportate de departamentele de cercetare ale marilor companii. Bariera psihologica a grosimii de 1 mm a fost sparta de cercetatorii de la Toshiba. Prototipul lor, de 0,99 mm, poate atinge o rezolutie QVGA de 240 x 320 pixeli. Competitia milimetrilor, dintre producatori, seamana cu aceea a megapixelilor sau a megaherzilor, desigur fara a fi la fel de animata. Daca grosimea obisnuita a ecranelor telefoanelor mobile e undeva intre 2 si 3 mm, nu cu mult timp in urma, Philips a anuntat fabricarea unui ecran de 1,9 mm, primul display LCD mai subtire decat un OLED.


Tehnologia OLED (bazata pe diode organice emitatoare de lumina), are avantajul unei luminozitati sporite, deci a vizibilitatii in lumina naturala si din mai multe unghiuri, consuma mai putina energie pentru a functiona, dar e impiedicata sa se dezvolte de durata sa de viata limitata. Iar daca tot am amintit visul unui ecran de grosimea unei foi de hartie, sa spunem ca unele display-uri OLED au si proprietatea unica de a se putea rula. Deci imaginea demna de filmele de aniticipatie a unui om care rasfoieste dimineata un ziar care are in fi ecare zi alt continut nu mai e chiar o fantasmagorie. Ultimul recordmen absolut e ecranul prezentat de Samsung, cu grosimea de 0,82 mm. Dimensiunile sale sunt comparabile cu acelea ale unei carti de credit. Compania coreeana a anuntat si dezvoltarea unei noi tehnologii, denumite i-Lens, prin care e integrat intregul ansamblu, incluzand un strat protector, intr-un modul mai subtire, mai usor de citit si mai rezistent la socuri.

O noua generatie de telefoane slim

Reprezentantul companiei care raspunde de departamentul de displayuri mobile vede acest pas ca pe o premisa a dezvoltarii de produse ultra-subtiri cu mai multa personalitate si mai durabile. Prin montarea acestui ecran, producatorii castiga intre 1,4 si 2,4 mm din grosimea totala a unui telefon mobil. Astazi, ei sunt obligati sa pastreze 2-3 mm de spatiu deasupra ecranului pentru a lipi acolo un panou protector din plastic rezistent. Desi coboara la 0,82 mm, panoul i-Lens, care are pelicula protectoare lipita direct pe el, fara a mai avea nevoie de un spatiu tampon, rezolva si problema reflexiei razelor solare, inerenta in cazul straturilor din plastic. Panoul e deci mai usor de privit in aer liber. Noul ecran LCD e disponibil intr-o diagonala de 2,2 inci, cu o rezolutie QVGA de 240 x 320 pixeli, o stralucire de 300 nit si o rata de contrast de 500:1. Trecerea la productia de masa se va face in a doua jumatate a anului viitor.

Performante actuale

O rezolutie de 240 x 320 pixeli limiteaza folosirea ecranului de fata la telefoanele mobile, mai precis la acele modele fara camera foto, pentru care continutul multimedia nu e un atu esential. Pentru ecranele notebook-urilor, rezolutia minima acceptata e in stransa legatura cu destinatia calculatorului. Un ecran ultraportabil destinat oamenilor de afaceri si profesionistilor mereu in miscare va avea o diagonala de 12,1 inci si o rezolutie XGA, de 1024 x 768 pixeli. Filmele urmarite pe un astfel de ecran vor parea destul de sterse din cauza contrastului de 300:1, si asta numai in conditiile in care nu sunt concurate de neoane sau de lumina solara, caci stralucirea proprie e de 200 cd/mp.

Cine nu doreste sa care decat putin peste un kilogram va trebui sa se impace si cu unghiurile de vizibilitate optima de 20-45 de grade. La celalalt pol se situeaza utilizatorii care doresc sa isi transforme notebook-ul intr-un centru de divertisment, cu jocuri si filme la o calitate fara compromis. „Monstrul” categoriei, produs in prezent de Samsung e un ecran de 19 inci, cu rezolutie WSXGA+ de 1680 x 1050 pixeli. Contrastul e la un nivel dublu decat cel pomenit mai sus, iar stralucirea, cu 50% mai mare (desi exista si ecrane de 15 inci cu stralucire de 500 cd/mp. Unghiurile de vizibilitate cresc si ele in aceste conditii la 60-75 de grade.

Daca nici asemenea date nu va impresioneaza si nu vreti totusi sa va intoarceti la voluminosul CRT care ocupa un sfert de birou, va puteti indrepta catre un monitor LCD pentru desktop-ul de acasa. De pilda, modelul 244T e ideal pentru cei care traiesc de pe urma aplicatiilor grafice, din arhitectura sau industria tipografica. Un soft special permite rotirea in practic orice unghi, in timp ce imaginea e si ea afi sata in modul peisaj (clasic) sau portret (pozitia in care tinem o coala de hartie atunci cand o citim in viata reala). Nu ca diagonala de 24 inci nu ar fi fost suficienta pentru a afi sa o pagina A4 intreaga, la 100% zoom. Dar nu strica niciodata mai multe detalii. Iar cand e vorba de detalii, rezolutia WUXGA de 1920 x 1200 pixeli e mai mult decat multumitoare. Daca mai adaugam si contrastul de 1000:1 si cele 16,7 milioane de culori, avem portretul unui ecran de exceptie.

(articol publicat in revista LAPTOP, octombrie 2006)

Victor Grigore

evadare.ro
June 24th, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact