Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

ARACO a aniversat 15 ani de activitate

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) a sarbatorit 15 ani de la infiintare in cadrul Construct Expo Antreprenor 2006, in prezenta Ministrului Delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, a vicepremierului George Copos, responsabil pentru mediul de afaceri, si a reprezentantilor altor organizatii patronale si sindicale.

ARACO s-a constituit la 22 noiembrie 1990, in urma initiativei a peste 700 de constructori. In prezent, asociatia a ajuns sa numere peste 1.200 de membri. O prezenta activa in viata economica, ARACO a primit recunoasterea autoritatilor ca partener de dialog reprezentativ pentru ramura constructiilor. ARACO e un participant la crearea si dezvoltarea pietei constructiilor din Romania, contribuind cu sugestii utile la pregatirea muncitorilor si companiilor autohtone pentru momentul aderarii europene.

Constructiile s-au situat peste nivelul mediu de dezvoltare al economiei nationale: numai in ultimii 5 ani constructiile au inregistrat un ritm mediu de crestere de aproximativ 9%, piata constructiilor fiind , in prezent, de peste 6 miliarde de euro/an.

Componenta principala a ARACO la acest bilant a fost participarea specialistilor sai la crearea si imbunatatirea legislatiei care reglementeaza activitatea din domeniu, cu deosebire in ceea ce priveste achizitiile publice, relatiile contractuale, cuantumul si forma de plata a taxei pe valoare adaugata, Codul Fiscal, relatiile de munca si protectie sociala.

Dintre ideile si initiativele sustinute cu insistenta de ARACO amintim recenta infiintare a Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, ca organism neutru si cu putere de decizie in solutionarea contestatiilor, precum si introducerea conditionarii participarii la licitatii de certificarea calificarii firmelor, sau introducerea in lege a unor proceduri privind decontarea lucrarilor, similare celor din contractul international tip FIDIC.

"Felicit antreprenorii de constructii si asociatia lor patronal-profesionala, ARACO, pentru contributia substantiala la reluarea si dezvoltarea procesului investitional. ARACO este un partener activ in crearea mediului de afaceri prosper si nediscriminatoriu, a unui climat constructiv in procesul de coagulare a activitatii patronale. Va doresc succes!"
George Copos, ministru de stat.

ARACO a initiat inca din 2001 actiunea de certificare a calificarii societatilor de constructii, peste 130 de astfel de documente fiind eliberate in ultimii 5 ani. Asociatia a avut o contributie importanta si la armonizarea standardelor romanesti cu cele europene, fiind preluate, pana in acest moment, 150 din 255 de astfel de standarde.

O alta mare directie de actiune in activitatea ARACO a fost sprijinirea si promovarea calitatii in domeniul constructiilor si instalatiilor.

Transformarile produse pe piata romaneasca au creat conditiile ca ARACO sa devina, incepand din ianuarie 2.000, patronat reprezentativ la nivel national, care reprezinta si apara interesele patronale ale intregului sistem de realizare a constructiilor: executie, consultanta, proiectare, cercetare, productie, comercializare de materiale si utilaje de constructii, asigurare. In aceasta calitate, asociatia negociaza si incheie contracte colective de munca, fiind un element important in realizarea pacii sociale in cadrul unitatilor de constructii. Infiintarea in 1998 a Casei Sociale a Constructorilor este o dovada a interesului pentru subiectul protectiei sociale.

"Festivitatea organizata de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii, cu ocazia aniversarii a 15 ani de activitate ca patronat reprezentativ al constructorilor in Romania, imi ofera prilejul de a va adresa cordiale felicitari, precum si de a-mi exprima speranta ca activitatea desfasurata de dumneavoastra va cunoaste o continua dezvoltare si va fi incununata de succes si pe viitor."
Anca BOAGIU, Ministrul Integrarii Europene

In prezent, impreuna cu celelalte patronate reprezentative la nivel national, ARACO isi concerteaza eforturile pentru promovarea unei solutii eficace, rationale si acceptate de catre toate partite, privind asocierea organizatiilor patronale in vederea reprezentarii unitare a acestora la nivel intern si international.

Pe plan extern, ARACO a militat pentru afirmarea potentialului constructorilor romani peste hotare. Afiliindu-se FIEC (Federatia Industriei Europene a Constructiilor), a intrat in elita constructorilor europeni, cu care intretine relatii de buna colaborare.

"In cei 15 ani de activitate de pana acum, ARACO a reprezentat cu profesionalism constructorii romani si a actionat consecvent pentru relansarea activitatii de constructii in Romania. Imi exprim convingerea ca si in viitor ARACO, prin reprezentantii sai, va fi un partener activ in imbunatatirea cadrului normativ tehnic si economic specific sectorului nostru de activitate. Mult succes in viitor!"
Laszlo BORBELY, Ministru Delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului

Prim-vicepresedintele Adrian Florescu a rememorat momentele de inceput ale organizatiei, la initiativa regretatului inginer Petru Cmit. Ideea de baza a acelui dificil inceput a fost incurajarea initiativei private, in conditiile unui mediu social tumultos, in care autoritatile nu pareau mai pregatite pentru tranzitie decat cetatenii si noii intreprinzatori. "Aparitia asociatiei noastre, considera inginerul Adrian Florescu, a fost initial un reflex de aparare fata de ceea ce ameninta insasi existenta noastra ca industrie si ca breasla, dar foarte curand, actul s-a dovedit un veritabil examen de maturitate profesionala, manageriala si civica.

(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, aprilie 2006)

Victor Grigore

evadare.ro
April 1st, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact