evadare.ro

Amenajarea locurilor de joaca pentru copii

Dupa cum am putut constata in urma unei triste experiente, ridicarea de blocuri care sa adaposteasca un numar cat mai mare de suflete in orele pe care nu si le petrec la serviciu e departe de a constitui o solutie pentru o comunitate. Confortul interior al apartamentelor nu e un indice suficient al nivelului de trai, mai este nevoie de spatii comerciale, artere de circulatie, spatii verzi si de agrement, etc. Celor mai multi dintre copii orasul le ofera, pentru moment, doar cativa metri patrati in spatele blocului, printre garaje, masini parcate sau in miscare, caini cu si fara stapan, praf si gunoaie.


Chiar si actualele locuri de joaca amenajate, reprezinta un pericol pentru integritatea fizica a celor mici, chiar daca leaganele poarta un strat proaspat de vopsea. Este avertismentul foarte serios al reprezentantilor ISCIR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat) autoritatea abilitata sa emita autorizatii de functionare pentru aceste amenajari.

Desi imaginea unui loc de joaca dintr-o tara nordica, alaturata celei a terenurilor pe care isi petrec timpul copiii din tara noastra e de-a dreptul umilitoare, acest subiect nu se bucura de cel mai mic interes nici pentru edili nici pentru cetateni, care considera mai importanta construirea unei autostrazi sau a unei cladiri de birouri decat conditiile in care cresc copiii nostri. Este cu atat mai laudabila initiativa companiei Solutii Urbane – HAGS Romania de a lansa o de dezbatere publica pe marginea posibilitatilor de iimbunatatire a mobilierului stradal, cu precadere aceluia destinat celor mici.

Cerinte care trebuie respectate

Iata cateva rigori ce trebuie luate in calcul de constructorii locurilor de joaca. Rampele trebuie sa aiba o inclinatie maxima de 6%. Fantele si spatiile deschise dintre scandurile pentru suportul picioarelor nu trebuie sa fie mai mari de
8 mm. Peretii laterali ai rampelor trebuie sa aiba cel putin 100 mm inaltime, pentru a evita rostogolirea scaunelor rulante in afara rampelor. Ideal ar fi ca aceste margini sa fie finisate intr-o culoare contrastanta. Pentru ca doua scaune sa treaca sau sa ramana unul langa celalalt, etajele trebuie sa aiba o inaltime de 1,8 m. Zonele de schimbare a directiei de mers, cele pentru opriri temporare, intrarile si iesirile, trebuie sa aiba o suprafata de 1,5×1,5 m. Celelalte zone de tranzit trebuie sa aiba cel putin o suprafata de 1,2 m latime. Balustradele pentru zonele de cadere de 0,15 m, pana la 1 m, trebuie sa fie alese atent. Pentru a permite o prindere ferma, acestea trebuie sa aiba un diametru de 22-55 mm. Se recomanda montarea de bariere protectoare sub forma unui perete cand inaltimea este mai mare de 0,6 m.

Suprafetele acoperite cu nisip trebuie sa fie dotate cu punti din lemn sau alte suprafete similare care sa asigure cai de acces alternative catre celelalte echipamente.

Nu sunt permise: deschizaturi mai mari de 8-25 mm pentru degete, la echipamente e pentru miscari rapide la o cota mai mare de 1,2 m deasupra solului (tobogane, stalpul pompierilor, distante mai mari de 30 mm pentru picioare pe suprafetele inclinate la mai putin de 45 de grade care pot ceda datorita presiunii. Spatiile de joaca nu ar trebui sa includa sectiuni in forma de V deschise cu un unghi mai mic de 60 de grade (risc de agatare sau de a ramane suspendat).

Inaltimea maxima de cadere este de 3 m. Suprafetele de atenuare a impactului trebuie sa acopere 1,5 m in jurul echipamentului.

Standardizarea a patruns si in lumea copiilor

Aplicarea Standardelor Europene in materie de producere si instalare a echipamentelor urbane a fost tema centrala a seminarului gazduit de Amfiteatrul Ion Ionescu de la Brad, al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara. Au sustinut prezentari: dl Andrew Yates, Marea Britanie, membru in Comisia Europeana de Standardizare, dna Ludmila Eriksson, Statele Unite, Play Power si dl Tamas Sandor, director general HAGS Ungaria.

Obligativitatea respectarii conformitatii europene pentru echipamentele de joaca este in vigoare inca din 1999. Cele doua standarde europene aplicabile sunt: EN 1176 si EN 1177. Primul cuprinde sapte articole in care sunt tratate toate regulile si cerintele de siguranta generala, precum si metodele de testare, riscurile specifice privind leaganele, toboganele, traseele de cablu, balansoarele etc. Standardul trateaza instalarea, inspectia, intretinerea si exploatarea acestor echipamente. Cel de-al doilea standard mentionat are ca obiect suprafetele de siguranta si absorbtie a impactului.

Materiale folosite

Lemnul folosit provine din padurile de pin din nordul Suediei, acolo unde clima este rece si cresterea copacilor lenta. In momentul taierii, copacii au 120-130 de ani. Structura lemnului este foarte densa, de 100 de inele de crestere pe an, fata de 20 de inele de crestere pe an, in cazul copacilor din zona climaterica a tarii noastre. O mare parte din lemn provine din miezul copacilor, deci este dur, compact si durabil. Lemnul este taiat si uscat intr-o umiditate de 16%, inainte de a fi prelucrat.

Placajul este facut din fasii laminate de coaja de lemn, prinse intre ele la 90° cu rasina phenolica. Este rezistent la apa si la fierbere si este conform cu un numar mare de standarde, printre care DIN68705 si BS6566. Structura multistrat face ca placajul sa fie o constructie omogena, cu proprietati foarte bune de retinere a formei.

PFL (placile fibro-lemnoase) sunt printre cele mai dure laminate pentru exterior disponibile pe piata. Sunt folosite pentru fatadele caselor si cladirilor de 30 de ani. PFL-ul e rezistent la umezeala, nu e casabil si nu se dezintegreaza. E rezistent la impact, iar graffiti-ul poate fi curatat usor de pe acest tip de suprafata. PFL-ul e compus din placi de carton impregnate cu phenol si melamina. Acestea sunt presate intre ele la o presiune de 90-100 kg/cm2, la temperatura de 150°C.

Otelul sufera mai multe tratamente care sa ii asigure protectia. Pentru inceput, este spalat pentru indepartarea grasimilor, uleiului si murdariei, cu o solutie degresanta alcalina. Componentele sunt clatite in apa curata si orice urma de rugina sau granule este indepartata. Pentru galvanizare, sunt uscate si scufundate intr-o baie de zinc in urma careia vor avea o acoperire de 110-130 de microni Acest tratament e urmat de partile echipamenteloi ancorate in pamant. Pentru suprafetele de alunecare ale toboganului este folosita o tabla de otel inoxidabil cu o suprafata standard de 5 WL. Avantajul aceste suprafete este ca reduce diferenta de frecare dintre diferitele tipuri de materiale din care sunt confectionate hainele copiilor. Pentru toboganul inchis este folosit otel inoxidabil complet fin.

Materialele sintetice folosite sunt: poliamida pentru capacele stalpilor si pentru izolarea suruburilor si a incheieturilor; polipropilena, pentru lopata de nisip; policarbonat, pentru ferestrele toboganelor inchise; polietilena, pentru toboganele in spirala; acril, pentru plansa de labirint, poliuretan solid, pentru izolarea lantului de pe plase, componenta care ridica nisip, galetuse elastice; spuma microcelulara sau poliuretan, pentru scaune de leagan si balansoar, manere de carusel, pedale.

Aluminiul poate fi proiectat special pentru anumite functiuni. Suprafata este atractiva si utila catararii si sustinerii copiilor. Este folosit pentru manere si scaunele, podele, plasele cu trepte.

Lucrarile de reabilitare a Parcului Cazzavillan

Eclipsat de superba Gradina Cismigiu, Parcul Cazzavillan ajunsese o ruina primitoare doar pentru cainii fara stapan, cu toate ca se afla in centrul Bucurestiului, nu departe de Primaria Capitalei. Lui Luigi Cazzavillan, al carui bust din mijlocul squarului era vandalizat de inscriptiile microbistilor, romanii ii datoreaza aparitia primului cotidian romanesc. Un aventurier, Cazzavillan se inrolase, inainte de a fonda in 1884 ziarul Universul, ca voluntar in armata revolutionara a lui Garibaldi, apoi in cea franceza si in Legiunea italiana, scriind relatari jurnalistice ale luptelor de pe front.

(articol publicat in revista Constructii civile si industriale, aprilie 2006)

evadare.ro
April 1st, 2008
Mai multe despre: Articole Publicate
Economie

Jaful mileniului
Pandemia e diversiunea, nu cauza crizei

Bogații, mai îndatorați decât săracii
Ep. 1: Criza datoriilor suverane și o răsturnare, care nedumerește

Națiunile și băncile lor
Ep. 2: Economia speculativă, transferul de suveranitate și prăbușirea ei înaintea pandemiei

Trei forme de capitalism
Ep. 3: De la Roma la Wall Street, capitalismul oamenilor liberi, capitalismul înrobitor și capitalismul cazinou

Criza începuse deja
Ep. 4: Din 2008 în 2019, măsurile de avarie și prevestirile rele

Tiparnița și sforile dobânzii
Ep. 5: Când mâna invizibilă apasă pe cântar

Un răspuns disproporționat
Ep. 6: Banii din elicopter

Bancherii din umbra regilor
Ep.7: O istorie, care nu se învață la școală. Personalități discrete, pe nedrept uitate

Primul imperiu global
Ep. 8: De la Pax Britanica la Pax Americana, acordul de la Bretton Woods

Dolarul offshore
Ep. 9: Moneda globaliștilor există deja și e produsă în cantitățile pe care și le doresc

Și acum, încotro?
Ep. 10: Opțiunile imperiului american

Marea Resetare
are în vedere toate aspectele vieții omenești

Coronavirus

Cercetătorii, care îi contrazic pe alarmiști
Ce susțin ei și care e reputația lor în lumea științei

Dezvăluirea umflării din pix a deceselor
n-a mirat pe nimeni

Descoperirile profesorului de la Stanford
spulberă isteria coronavirus

Falsa epidemie
descrisă de New York Times în 2007

Logica distrugerii economice
Explicația implicării celor bogați și puternici în demolarea controlată a sistemului care i-a făcut așa

Rechizitoriul
Cele 21 de motive de protest față de carantină

Asimptomaticii nu transmit boala
susține doctorul Fauci, Arafat al americanilor

Cât e un coronavirus
pe lângă un spermatozoid. Ar fi eficient prezervativul textil?

Estimarea lui Rafila
Ce mortalitate are până la urmă boala și unde se plasează față de alte pandemii istorice

Coronavirus a ucis 0,003% din români
în primele 60 de zile

Două viziuni
Felul în care percepem lumea ne-a determinat reacțiile la epidemie

Cazurile cele mai suspecte
centralizarea primelor 800 de decese

Spiritualitate

Sursele globalismului
cărțile și personalitățile, care au contribuit la proiectul noii ordini mondiale

Antidot pentru frica de moarte
Mircea Eliade și moartea ca inițiere

Fundătura ateismului
și a relativismului moral

Societatea controlului
operațiunea corona, răscoalele rasiale, piese într-o tranziție postmodernă

Școala de acasă
interzisă de Macron pentru a apăra laicitatea

Rezistența spirituală anticomunistă
Pentru CNSAS, martirii închisorilor comuniste sunt încă „dușmani ai poporului”.

Despre Bartolomeu Anania și alegerea nefericită a unui preafericit
Un elogiu adus celui mai mare predicator din Biserica Ortodoxă în acest moment, care, nu întâmplător, este și cel mai virulent atacat de presa din România

Mistica iconicului la Ghelasie
o viziune speculativă în isihasmul românesc

În apărarea cămătăriei
talantul îngropat al pieței libere

Ce este un român
identitatea, între cultură, rasă, cetățenie

Discurs fulminant
al arhiepiscopului Vigano împotriva papei Bergoglio

Media

Dezumanizare
Înmormântare cu distanțare

Îndobitocirea prin „fake news”
Dresajul corectitudinii politice

Tirania ecranului
Audiobook despre eliberarea de dependența electronică

Moment antologic
BBC prezice prăbușirea unei clădiri

În căutarea underground-ului pierdut
Dacă pe străzile din București cântă mariachi, ori ne tragem din incași, ori suntem un popor tare netalentat

Statul
făptașul neidentificat al crizei

Piața Universității
o părere la 30 de ani după

Tratatul de la Trianon
de ce merită sărbătorit

Presa sistemului
Pleacă coloneleasa, vine generăleasa

Ministrul Muncii
și înlocuirii sociale

Capturarea economiei Japoniei
cu ajutorul crizelor

Papa Francisc
a scos efigia lui Hristos de pe crucea de la gât

Jacques Attali, în 2009:
o pandemie ar permite instaurarea unui guvern mondial

FMI anunță un nou sistem monetar
cum ar putea spulbera banii digitali economiile din bănci

Politică

Argumentele împotriva imigrației
„De ce vă opuneți imigrației, dacă atât de mulți români au plecat?”

Educația sexuală în școli
proiectul de inginerie socială din spatele bunelor intenții

Cadoul de la UE
ne crește datoria de stat cu o treime

Cum funcționează imperiile
Ghici cum plătești bunăstarea altora

Unabomber
Ideile unui geniu ucigaș

Orban și Dragnea
speță identică, ignorată de DNA

Senatori americani
propun ca SUA să nu mai plătească datoria Chinei

China, inclusă pe Axa Răului
Ce urmăresc SUA prin noul război imagologic

Era nevoie de o femeie frumoasă
Să învețe omul contemporan să fie bărbat

Jean Jacques Rousseau
ideolog al tiraniei

Bogații lumii
mai bogați cu 10 trilioane de $ de la începutul crizei

Omul transformat în marfă
chiar și săracii pot fi sursă de bani în societatea controlului