Ministerul Apărării din Rusia a transmis azi că a folosit o rachetă de tip hipersonic pentru prima dată pentru a distruge un depozit blindat de armament. Racheta Kinjal (engleză Kinzhal – însemnând „pumnal” în rusește) atinge viteze de Mach 10 și poate schimba direcția în timpul zborului, la viteze de zece ori mai mari decât viteza sunetului. Clasa supersonică e socotită între Mach 1,2 și 5, iar clasa hipersonică, peste 5 Mach.
Numărul Mach, e denumit după fizicianul austriac Ernst Mach, multiplicat de 10 ori echivalează cu peste 12.200 km la oră. Folosirea unei asemenea arme sofisticate pare mai mult un semnal de avertisment pentru alianța nord-atlantică, decât o necesitate de front. O armă hipersonică ar putea penetra sistemele de apărare anti-rachetă de tipul celor de la Deveselu.
În 2018, Vladimir Putin a dezvăluit existența acestei arme noi, alături de alte cinci, în cadrul unei prezentări video. Dar la acea dată unele din armele cu care s-a lăudat țarul au fost puse sub semnul întrebării, performanțele pretinse fiind socotite exagerate.
Racheta Kinjal poate fi dotată cu un focos de 500 de kg, nuclear sau convențional. (Cea detonată în Ucraina a avut încărcătură convențională.) Racheta poate fi lansată de pe avioane Mig (care pot fi dotate cu o singură rachetă) sau Tupolev (pot primi 4 rachete). Raza de acțiune a acestei rachete ghidate aer – sol e de 2.000 km,
Racheta poate urmări ținte fixe sau în mișcare, precum portavioanele. Racheta Kinjal e de 12 ori mi rapidă decât rachetele Tomahawk, folosite de armata americană în numeroase războaie, ca Irak, Iugoslavia și Afganistan.
Pe lângă racheta Kinzhal, cele șase arme noi prezentate de Putin în 2018 includ:
După ce atinge viteza potrivită, motorul ei ar sufla aer peste reactor, care ar avea destul combustibil pentru a opera câteva săptămâni sau luni și astfel ar propulsa-o. Simularea video arăta o rachetă, care pleca din Rusia către Atlantic, înconjurând America de Sud, pentru a lovi în apropiere de Hawai.
Acesta e lansat ca o rachetă, iar odată ieșit din stratosferă se comportă ca un planor. Avangard poate fi dotat cu armament nuclear și Putin pretindea că poate atinge de 20 de ori viteza sunetului.
Poate avea mai multe focoase capabile de mișcare independentă pentru a furniza o ploaie de proiectile.
Submarinul fără echipaj ar putea fi dotat cu încărcătură nucleară. Vehiculul va putea fi lansat de pe un submarin cu echipaj, aflat departe de țărmurile Rusiei. El ar fi greu de detectat, pentru că ar fi miniaturizat – de 100 de ori mai mic decât un submarin obișnuit, susținea Putin.
Se montează pe camioane și poate fi folosit ca apărare anti-aeriană, inclusiv împotriva unor vehicule mici, cum sunt dronele.