“Pai, ba Dane, vrei sa-ti spun ca io pana la 19 ani nu trecusem de Inter?” ii spune, la ora dezvaluirilor, Serghei Mizil lui Dan Diaconescu, “Pai io daca ma duceam la ala, avea vila, ma duceam la ala avea piscina, ce naiba, ba, io credeam ca toata lumea traieste asa…” Sunt amintirile din comunism ale fiului lui Paul Niculescu-Mizil, fost rector al Academiei Stefan Georghiu, uzina de politruci a tarii, apoi, prin rotirea cadrelor, seful sectiei Agitatie si Propaganda a Comitetului Central sub Gheorghiu Dej, ministru al Invatamantului si Educatiei Socialiste, respectiv ministru de Finante.
Pe Serghei Mizil nu te poti supara. E un tip cu un umor nebun, pe care nu-l poti acuza ca s-a nascut intr-o familie. Amesteca poznele de copil teribil cu cinismul bascalios. Are la fel de multi prieteni printre borfasi, puscariasi si nomenclaturisti. Uneori lumile se intrepatrund atat de alert in povestirile de la “televiziunea poporului” ca nici nu-i mai deosebesti.
E, in general, o lume in care fiecare se cunoaste cu fiecare de dinainte de ‘89. Nicu Ceausescu cu Tatulici, Madalin Voicu cu Adrian Nastase, Gigi Becali si Irinel Columbeanu cu Maurer Jr, Petre Roman cu Zoe Ceausescu si Ion Iliescu, iar insiruirea ar merge la nesfarsit. Pentru oarece bani de buzunar in plus, Serghei Mizil si varul Mihaelei Geoana (Vasile Barba) cumpara oi si ajung in vizorul Militiei. Ceva mai incolo de amintirile lui Mizil, Geoana il roaga pe Adrian Sarbu sa ii gaseasca un cameraman pentru nunta, ca asa era in anii ‘80 si face cunostinta si cu alt viitor mogul, Dinu Patriciu, in epoca profesor al viitoare ambitioase doamne Geoana. O increngatura balcanica greu de explicat, dar care explica multe despre cum avea sa evolueze societatea romaneasca dupa ‘89.
flash-back-uri din trecut si din viitor
Acum cateva luni fiul lui Mircea Geoana a fost vazut la volanul unei masini, chit ca are doar 16 ani. Legea ii permite, atata timp cat masinuta are litrajul potrivit. S-a inventat permisul B1, asa ca pustiul isi poate face fitele in liniste. Acum 40 de ani, gasca lui Mizil lua cate o masina de la Gospodaria de Partid doar ca sa o distruga pe cate un camp la curse off-road. Serghei isi aminteste cum ii punea pe militienii care il opreau beat la volan sa isi dea suturi in fund si ei se executau. Erau alte vremuri, te puteai distra “mai ca lumea”.
Un activist nu putea cadea niciodata prea jos. Cel mai rau lucru lucru care i se putea intampla era sa ajunga din prim-secretar director, cum patise moscovitul Iliescu. Altfel, daca ramaneai in gratii, aveai, tot dupa amintirile lui Serghei Mizil, o vila careia nici nu apucai sa ii vezi vreodata toate incaperile si dependintele, plecai in America cu pasaport diplomatic si valuta iar acasa, ca demnitar, o familie de trei persoane beneficia de serviciile a doi bucatari. Curat egalitarism comunist!
Azi vremurile sunt mai complicate, lumea e proasta ca vorbeste. Daca nu s-ar gasi astia cu gura mare, ar fi destul de furat pentru toti astia care se stiu intre ei dintotdeauna. Si uite ce greu a ajuns nepotica aia peltica deputat de Ferentari. Oana Niculescu Mizil a ajuns in Parlament cu mobilizarea lui Vanghelie si privirea ocrotitoare a lui Iliescu.
Dintre toate personajele politice Mircea Geoana mi se pare ca seamana cel mai bine cu Oana Niculescu Mizil. E genul ala de tantalau pentru care se mobilizeaza toate rudele si cunostintele familiei ca sa aiba o leafa. Atata ca pentru postul pe care il vrea e nevoie de pile ceva mai infipte, gen Voiculescu si Vantu. Nici Geoana nu debordeaza de calitati individuale, dar e nepotul generalului Geoana, ce naiba, il stim de cand era mic, nu-l putem lasa. E drept, marioneta sistemului in care fiecare cunoaste pe fiecare promite sa aduca dividende cu varf si indesat.
Romania lui Geoana, sau cum Mihaela promite sa fie mai sinistra decat Dana
Pe la colturi lumea se intreaba sceptica: la urma urmei cat rau poate sa faca un prostanac?. Tineti minte criza financiara mondiala, catastrofa umanitara din Irak si psihoza supravegherii post-9/11? Nu va vine in minte imaginea de goofy a lui Bush Junior? Un singur prost a fost de ajuns la o tara cat un continent. Slava Domnului ca noi armata nu prea mai avem, dar economie de facut praf ar mai fi.
OK, sa admitem ca Basescu ar fi Hitler, de dragul pacientului Ciuvica. Dar atunci tavalugul rosu care ameninta acum e Stalin, un diavol de doua ori mai perfid. Desi in ecuatia asta Basescu ar aduce mai curand cu Churchill, betiv, diabolic si cu toate viciile posibile, pe care il chemi de acasa sa salveze cum o sti el ce se mai poate din echilibrul de putere.
Nu mai poti sa le iei afacerile inapoi celor care spala pe creier populatia, dar macar poti sa le bagi in casa un nebun care sa ii tina in sah. N-o sa-l vad vreodata pe Voiculescu bagat acolo unde cred ca ii e locul, dar macar unu care sa-l enerveze mi-as dori. Astea sunt micile satisfactii pe care ni le mai putem permite.
O Romanie cu Mihaela Geoana prima doamna cred ca va fi una mai mormantala decat cei patru ani cu Adrian Nastase aspirand la statutul de dictator sud-american. Presa e deja una demna de lumea a treia, dupa ce Fratii Paunescu se vor intoarce spasiti la matca si corul socialisto-liberal, de la Ponta la Norica, va intona imnuri la unison, de la nord de Dunare se vor auzi greierii de atata liniste. Firava reduta a mediului privat e atat de anemiata de criza ca nici nu se va pune problema sa refuze apropourile apasate ale partidului unic.
Promisiunile in cascada ale lui Gogonel se vor duce pe apa sambetei, daca iese presedinte, dar o promisiune tot se va adeveri in tabara lui: Marian Vanghelie isi va tine promisiunea de a ajunge cel mai puternic om politic din Romania peste 5 ani.
Intr-un asemenea peisaj la fel de vesel ca Japonia dupa Hiroshima, imi permit si eu o profetie: Mihaela Geoana o va intrece pe Dana Nastase.
unde a gresit Basescu
Cateva greseli marginale: ca sa il poata bate acum pe Geoana cu arme morale, Basescu ar fi trebuit sa nu o lase pe EBA sa devina un exemplu de beizadea a tranzitiei, la indemana pentru cei platiti sa critice fie si nefondat. Ar fi trebuit sa nu lucreze cu mercenari gen Oprea, Netoiu, Paunestii, etc. Daca vrei sa il ataci pe Iliescu cu spiritul Pietei Universitatii, nu il folosesti pe Talpes ca portavoce, ca te faci de ras. De altfel, un asemenea spirit e greu de identificat inclusiv in PNL, care poarta deja fraudulos un nume istoric cu care nu are mare lucru in comun. Exponentii acestei drepte morale au fost demult starpiti din atentia publicului
In concluzie: Cu Basescu in fruntea statului, aerul nu va fi purificat, dar cu Geoana, creat din baloane de sapun si ghidonat de cei mai lacomi dintre dusmanii democratiei, atmosfera va deveni irespirabila.
Jaful mileniului
Pandemia e diversiunea, nu cauza crizei
Națiunile și băncile lor
Ep. 2: Economia speculativă, transferul de suveranitate și prăbușirea ei înaintea pandemiei
Trei forme de capitalism
Ep. 3: De la Roma la Wall Street, capitalismul oamenilor liberi, capitalismul înrobitor și capitalismul cazinou
Criza începuse deja
Ep. 4: Din 2008 în 2019, măsurile de avarie și prevestirile rele
Tiparnița și sforile dobânzii
Ep. 5: Când mâna invizibilă apasă pe cântar
Un răspuns disproporționat
Ep. 6: Banii din elicopter
Bancherii din umbra regilor
Ep.7: O istorie, care nu se învață la școală. Personalități discrete, pe nedrept uitate
Primul imperiu global
Ep. 8: De la Pax Britanica la Pax Americana, acordul de la Bretton Woods
Dolarul offshore
Ep. 9: Moneda globaliștilor există deja și e produsă în cantitățile pe care și le doresc
Și acum, încotro?
Ep. 10: Opțiunile imperiului american
Marea Resetare
are în vedere toate aspectele vieții omenești
Cercetătorii, care îi contrazic pe alarmiști
Ce susțin ei și care e reputația lor în lumea științei
Dezvăluirea umflării din pix a deceselor
n-a mirat pe nimeni
Descoperirile profesorului de la Stanford
spulberă isteria coronavirus
Falsa epidemie
descrisă de New York Times în 2007
Logica distrugerii economice
Explicația implicării celor bogați și puternici în demolarea controlată a sistemului care i-a făcut așa
Rechizitoriul
Cele 21 de motive de protest față de carantină
Asimptomaticii nu transmit boala
susține doctorul Fauci, Arafat al americanilor
Cât e un coronavirus
pe lângă un spermatozoid. Ar fi eficient prezervativul textil?
Estimarea lui Rafila
Ce mortalitate are până la urmă boala și unde se plasează față de alte pandemii istorice
Coronavirus a ucis 0,003% din români
în primele 60 de zile
Două viziuni
Felul în care percepem lumea ne-a determinat reacțiile la epidemie
Cazurile cele mai suspecte
centralizarea primelor 800 de decese
Sursele globalismului
cărțile și personalitățile, care au contribuit la proiectul noii ordini mondiale
Antidot pentru frica de moarte
Mircea Eliade și moartea ca inițiere
Fundătura ateismului
și a relativismului moral
Societatea controlului
operațiunea corona, răscoalele rasiale, piese într-o tranziție postmodernă
Școala de acasă
interzisă de Macron pentru a apăra laicitatea
Rezistența spirituală anticomunistă
Pentru CNSAS, martirii închisorilor comuniste sunt încă „dușmani ai poporului”.
Despre Bartolomeu Anania și alegerea nefericită a unui preafericit
Un elogiu adus celui mai mare predicator din Biserica Ortodoxă în acest moment, care, nu întâmplător, este și cel mai virulent atacat de presa din România
Mistica iconicului la Ghelasie
o viziune speculativă în isihasmul românesc
În apărarea cămătăriei
talantul îngropat al pieței libere
Ce este un român
identitatea, între cultură, rasă, cetățenie
Discurs fulminant
al arhiepiscopului Vigano împotriva papei Bergoglio
Dezumanizare
Înmormântare cu distanțare
Îndobitocirea prin „fake news”
Dresajul corectitudinii politice
Tirania ecranului
Audiobook despre eliberarea de dependența electronică
Moment antologic
BBC prezice prăbușirea unei clădiri
În căutarea underground-ului pierdut
Dacă pe străzile din București cântă mariachi, ori ne tragem din incași, ori suntem un popor tare netalentat
Statul
făptașul neidentificat al crizei
Piața Universității
o părere la 30 de ani după
Tratatul de la Trianon
de ce merită sărbătorit
Presa sistemului
Pleacă coloneleasa, vine generăleasa
Ministrul Muncii
și înlocuirii sociale
Capturarea economiei Japoniei
cu ajutorul crizelor
Papa Francisc
a scos efigia lui Hristos de pe crucea de la gât
Jacques Attali, în 2009:
o pandemie ar permite instaurarea unui guvern mondial
FMI anunță un nou sistem monetar
cum ar putea spulbera banii digitali economiile din bănci
Argumentele împotriva imigrației
„De ce vă opuneți imigrației, dacă atât de mulți români au plecat?”
Educația sexuală în școli
proiectul de inginerie socială din spatele bunelor intenții
Cadoul de la UE
ne crește datoria de stat cu o treime
Cum funcționează imperiile
Ghici cum plătești bunăstarea altora
Unabomber
Ideile unui geniu ucigaș
Orban și Dragnea
speță identică, ignorată de DNA
Senatori americani
propun ca SUA să nu mai plătească datoria Chinei
China, inclusă pe Axa Răului
Ce urmăresc SUA prin noul război imagologic
Era nevoie de o femeie frumoasă
Să învețe omul contemporan să fie bărbat
Jean Jacques Rousseau
ideolog al tiraniei
Bogații lumii
mai bogați cu 10 trilioane de $ de la începutul crizei
Omul transformat în marfă
chiar și săracii pot fi sursă de bani în societatea controlului