evadare.ro

Oligarhii, care sponsorizează campania electorală americană. 183 milioane de dolari, contribuția celui mai generos

Românii sunt foarte pasionați de meciul politic din SUA. Biden și Trump au fani pe Dâmbovița ca Barcelona și Real Madrid. Dar în spatele acestei înfruntări sunt interesele financiare ale marilor corporații: bănci, fonduri speculative și companii farmaceutice, de energie, producători de armament și agro-industriali. Imediat sub aceste corporații, vin investitorii individuali. Numiți „oligarhi”, când e vorba de Rusia, sau „filantropi”, când e vorba de Europa și America.

Pe primul loc se situează și anul acesta:

Sheldon Adelson

A contribuit, potrivit Open Secrets, 183 de milioane de dolari doar în 2020. Bani care au mers către partidul Republican și candidatul Donald Trump în special. Sheldon Adelson e un magnat al jocurilor de noroc, cu investiții în cazinourile și hotelurile din Las Vegas. Are dublă cetățenie americano-israeliană și o relație veche cu Beniamin Netanyahu. La un moment dat, relația celor doi a scos și scântei, când prim-ministrul Israelului l-a acuzat că e atacat de presa mogulului. Adelson a fost, în special, încântat de demersurile lui Donald Trump de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim și a stat în primul rând când Trump a anunțat noul plan pentru Orientul Mijlociu. Avere estimată: 34 miliarde de dolari.

Michel Bloomberg

Conaționalul său, Bloomberg, și-a încercat personal norocul în cursa prezidențială pentru democrați. Nu e de mirare că a pus la bătaie 107 milioane de dolari anul ăsta. Suma nu l-a ajutat să treacă de preselecție, dar a continuat să doneze pentru cursa lui Joe Biden și a partidului de stânga. Michael Bloomberg e un mogul al presei, în special de profil economic, prin trustul care îi poartă numele. Avere estimată: 55 miliarde de $.

Tom Steyer

E patronul unui fond speculativ de investiții și a contribuit 68 de milioane la campania democraților. La un an de la alegerea lui Trump, Steyer a cheltuit 10 milioane de dolari pe reclamă la televizor, în care cerea suspendarea președintelui. Are o avere estimată la 1,6 miliarde $.

Richard Uihlein

Fondatorul firmei de distribuție Uilein a donat 66 milioane de dolari în 2020 Partidului Republican. Soții Uihlein au criticat măsurile de închidere a economiei în timpul pandemiei de coronavirus.

Timothy Mellon

Donații de 65 milioane de dolari pentru tabăra republicană, dintr-o avere de „doar” 1 miliard de dolari. E deținătorul brandului Pan Am, pe care l-a trecut de la aviație la transporturi feroviare și alte investiții. A moștenit ce a mai rămas din vastul imperiu bancar al bunicului său. Andrew Mellon era atât de bogat acum o sută de ani, încât a ajuns imaginea mustăciosului, care e desenat pe cutia jocului Monopoly. Bunicul lui Timothy avea cea mai mare distilerie de whiskey din America, unul din cele mai mari șantiere navale și bănci. Dar asta nu a fost de ajuns și a intrat în politică, deținând funcții înalte pe lângă mai mulți președinți. A fost afectat de criza interbelică. Între marile lovituri date de bunicul Andrew Mellon a fost și cumpărarea de picturi de Rafael și van Eyk din colecția muzeului Ermitage. Țarul Rusiei le donase muzeului din Sankt Petersburg, dar bolșevicii au considerat o idee bună să i le vândă „exploatatorului capitalist” pentru doar câteva milioane de dolari. Suma era record la acea dată, dar a ajuns ridicolă, în comparație cu valoarea actuală.

Keneth Griffin

Cu 46 de milioane donați republicanilor anul acesta, intră în top pe locul 6. E administratorul unui fond de investiții speculative, Citadel, cu active de 36 miliarde de dolari. S-a lansat în afaceri încă de când era student la Harvard, deși provine doar din clasa de mijloc. În apărarea guvernatorului Fed, nu s-a sfiit să îl critice pe Trump, pe care îl sponsorizează. Avere estimată acum: 20 de miliarde.

 

Stephen Schwarzman

Donații de 30 de milioane de dolari anul în curs, către republicani. E patronul fondului de investiții Blackstone. Între activele de 34 miliarde ale grupului se numără și lanțul hotelier Hilton. S-a lansat în afaceri la 14 ani, angajându-și doi frați într-o mică afacere de tuns gazonul Ei munceau, el le găsea clienți. După ce a contribuit la prima campanie a lui Trump, a fost răsplătit cu un post în administrația prezidențială. S-a plâns ziarului Haaretz că a fost făcut „nazist” pentru asocierea cu Trump, deși provine dintr-o familie evreiască. A avut ambiția să cumpere fostul apartament din New York al lui Rockefeller, dar a făcut donații semnificative și mai multor universități de prestigiu. Avere estimată: 19 miliarde.

Donald Susman

Donatorul de pe 8 a contribuit cu 26 de milioane la fondul de campanie al democraților. A început să facă speculații cu acțiuni încă de la 12 ani, iar acum deține un fond de investiții. E un donator constant pentru Institutul Weizman din Israel, pentru Spitalul Evreiesc din Miami și mai multe universități americane.

Jeff Yass

A donat 25 de milioane de dolari republicanilor în 2020. Speculator pe bursă, Jeff Yass s-a aflat în conducerile ONG-ului Salvați copiii și ai fundației libertariene Cato Institute, fondat de frații Koch. Firma lui investește în acțiuni de la firme consacrate, dar și în Bitcoin. A angajat un campion de poker să îi învețe pe angajați calcularea riscului. Yass, care provine dintr-o familie evreiască din clasa de mijloc, e împătimit al jocului de poker. Altfel, un „tocilar”, absolvent de matematică și inginerie, care își cultivă cu grijă absența din paginile ziarelor.

Karla Juvertson

Cu 25 de milioane donați democraților, încheie top 10. Deși mai mulți dintre donatori figurează în clasament împreună cu soția, Karla e femeia cu cele mai mari donații politice anul acesta. Și ea are avere de la soțul speculator pe bursă, dar în urma divorțului. S-a implicat personal în campaniile precedente pentru Barack Obama și Hillary Clinton. Susține o mai mare reprezentare în politică a persoanelor de culoare.

Surprinde dispariția din top a unor sponsori de tradiție. George Soros a preferat să își concentreze donațiile pe lupta BLM pentru drepturile persoanelor de culoare și a donat doar 8 milioane pentru tabăra democrată. Rămas în viață dintre frații Koch, Charles Koch a declarat că nu va dona anul acesta pentru Trump, pentru că au diferențe de stil și de viziune. James Murdoch, fiul patronului Fox News, Rupert Murdoch, apare abia pe locul 25, cu 12 milioane donați.

evadare.ro
November 7th, 2020
Mai multe despre: Politica
Economie

Jaful mileniului
Pandemia e diversiunea, nu cauza crizei

Bogații, mai îndatorați decât săracii
Ep. 1: Criza datoriilor suverane și o răsturnare, care nedumerește

Națiunile și băncile lor
Ep. 2: Economia speculativă, transferul de suveranitate și prăbușirea ei înaintea pandemiei

Trei forme de capitalism
Ep. 3: De la Roma la Wall Street, capitalismul oamenilor liberi, capitalismul înrobitor și capitalismul cazinou

Criza începuse deja
Ep. 4: Din 2008 în 2019, măsurile de avarie și prevestirile rele

Tiparnița și sforile dobânzii
Ep. 5: Când mâna invizibilă apasă pe cântar

Un răspuns disproporționat
Ep. 6: Banii din elicopter

Bancherii din umbra regilor
Ep.7: O istorie, care nu se învață la școală. Personalități discrete, pe nedrept uitate

Primul imperiu global
Ep. 8: De la Pax Britanica la Pax Americana, acordul de la Bretton Woods

Dolarul offshore
Ep. 9: Moneda globaliștilor există deja și e produsă în cantitățile pe care și le doresc

Și acum, încotro?
Ep. 10: Opțiunile imperiului american

Marea Resetare
are în vedere toate aspectele vieții omenești

Coronavirus

Cercetătorii, care îi contrazic pe alarmiști
Ce susțin ei și care e reputația lor în lumea științei

Dezvăluirea umflării din pix a deceselor
n-a mirat pe nimeni

Descoperirile profesorului de la Stanford
spulberă isteria coronavirus

Falsa epidemie
descrisă de New York Times în 2007

Logica distrugerii economice
Explicația implicării celor bogați și puternici în demolarea controlată a sistemului care i-a făcut așa

Rechizitoriul
Cele 21 de motive de protest față de carantină

Asimptomaticii nu transmit boala
susține doctorul Fauci, Arafat al americanilor

Cât e un coronavirus
pe lângă un spermatozoid. Ar fi eficient prezervativul textil?

Estimarea lui Rafila
Ce mortalitate are până la urmă boala și unde se plasează față de alte pandemii istorice

Coronavirus a ucis 0,003% din români
în primele 60 de zile

Două viziuni
Felul în care percepem lumea ne-a determinat reacțiile la epidemie

Cazurile cele mai suspecte
centralizarea primelor 800 de decese

Spiritualitate

Sursele globalismului
cărțile și personalitățile, care au contribuit la proiectul noii ordini mondiale

Antidot pentru frica de moarte
Mircea Eliade și moartea ca inițiere

Fundătura ateismului
și a relativismului moral

Societatea controlului
operațiunea corona, răscoalele rasiale, piese într-o tranziție postmodernă

Școala de acasă
interzisă de Macron pentru a apăra laicitatea

Rezistența spirituală anticomunistă
Pentru CNSAS, martirii închisorilor comuniste sunt încă „dușmani ai poporului”.

Despre Bartolomeu Anania și alegerea nefericită a unui preafericit
Un elogiu adus celui mai mare predicator din Biserica Ortodoxă în acest moment, care, nu întâmplător, este și cel mai virulent atacat de presa din România

Mistica iconicului la Ghelasie
o viziune speculativă în isihasmul românesc

În apărarea cămătăriei
talantul îngropat al pieței libere

Ce este un român
identitatea, între cultură, rasă, cetățenie

Discurs fulminant
al arhiepiscopului Vigano împotriva papei Bergoglio

Media

Dezumanizare
Înmormântare cu distanțare

Îndobitocirea prin „fake news”
Dresajul corectitudinii politice

Tirania ecranului
Audiobook despre eliberarea de dependența electronică

Moment antologic
BBC prezice prăbușirea unei clădiri

În căutarea underground-ului pierdut
Dacă pe străzile din București cântă mariachi, ori ne tragem din incași, ori suntem un popor tare netalentat

Statul
făptașul neidentificat al crizei

Piața Universității
o părere la 30 de ani după

Tratatul de la Trianon
de ce merită sărbătorit

Presa sistemului
Pleacă coloneleasa, vine generăleasa

Ministrul Muncii
și înlocuirii sociale

Capturarea economiei Japoniei
cu ajutorul crizelor

Papa Francisc
a scos efigia lui Hristos de pe crucea de la gât

Jacques Attali, în 2009:
o pandemie ar permite instaurarea unui guvern mondial

FMI anunță un nou sistem monetar
cum ar putea spulbera banii digitali economiile din bănci

Politică

Argumentele împotriva imigrației
„De ce vă opuneți imigrației, dacă atât de mulți români au plecat?”

Educația sexuală în școli
proiectul de inginerie socială din spatele bunelor intenții

Cadoul de la UE
ne crește datoria de stat cu o treime

Cum funcționează imperiile
Ghici cum plătești bunăstarea altora

Unabomber
Ideile unui geniu ucigaș

Orban și Dragnea
speță identică, ignorată de DNA

Senatori americani
propun ca SUA să nu mai plătească datoria Chinei

China, inclusă pe Axa Răului
Ce urmăresc SUA prin noul război imagologic

Era nevoie de o femeie frumoasă
Să învețe omul contemporan să fie bărbat

Jean Jacques Rousseau
ideolog al tiraniei

Bogații lumii
mai bogați cu 10 trilioane de $ de la începutul crizei

Omul transformat în marfă
chiar și săracii pot fi sursă de bani în societatea controlului