Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Oligarhii, care sponsorizează campania electorală americană. 183 milioane de dolari, contribuția celui mai generos

Românii sunt foarte pasionați de meciul politic din SUA. Biden și Trump au fani pe Dâmbovița ca Barcelona și Real Madrid. Dar în spatele acestei înfruntări sunt interesele financiare ale marilor corporații: bănci, fonduri speculative și companii farmaceutice, de energie, producători de armament și agro-industriali. Imediat sub aceste corporații, vin investitorii individuali. Numiți „oligarhi”, când e vorba de Rusia, sau „filantropi”, când e vorba de Europa și America.

Pe primul loc se situează și anul acesta:

Sheldon Adelson

A contribuit, potrivit Open Secrets, 183 de milioane de dolari doar în 2020. Bani care au mers către partidul Republican și candidatul Donald Trump în special. Sheldon Adelson e un magnat al jocurilor de noroc, cu investiții în cazinourile și hotelurile din Las Vegas. Are dublă cetățenie americano-israeliană și o relație veche cu Beniamin Netanyahu. La un moment dat, relația celor doi a scos și scântei, când prim-ministrul Israelului l-a acuzat că e atacat de presa mogulului. Adelson a fost, în special, încântat de demersurile lui Donald Trump de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim și a stat în primul rând când Trump a anunțat noul plan pentru Orientul Mijlociu. Avere estimată: 34 miliarde de dolari.

Michel Bloomberg

Conaționalul său, Bloomberg, și-a încercat personal norocul în cursa prezidențială pentru democrați. Nu e de mirare că a pus la bătaie 107 milioane de dolari anul ăsta. Suma nu l-a ajutat să treacă de preselecție, dar a continuat să doneze pentru cursa lui Joe Biden și a partidului de stânga. Michael Bloomberg e un mogul al presei, în special de profil economic, prin trustul care îi poartă numele. Avere estimată: 55 miliarde de $.

Tom Steyer

E patronul unui fond speculativ de investiții și a contribuit 68 de milioane la campania democraților. La un an de la alegerea lui Trump, Steyer a cheltuit 10 milioane de dolari pe reclamă la televizor, în care cerea suspendarea președintelui. Are o avere estimată la 1,6 miliarde $.

Richard Uihlein

Fondatorul firmei de distribuție Uilein a donat 66 milioane de dolari în 2020 Partidului Republican. Soții Uihlein au criticat măsurile de închidere a economiei în timpul pandemiei de coronavirus.

Timothy Mellon

Donații de 65 milioane de dolari pentru tabăra republicană, dintr-o avere de „doar” 1 miliard de dolari. E deținătorul brandului Pan Am, pe care l-a trecut de la aviație la transporturi feroviare și alte investiții. A moștenit ce a mai rămas din vastul imperiu bancar al bunicului său. Andrew Mellon era atât de bogat acum o sută de ani, încât a ajuns imaginea mustăciosului, care e desenat pe cutia jocului Monopoly. Bunicul lui Timothy avea cea mai mare distilerie de whiskey din America, unul din cele mai mari șantiere navale și bănci. Dar asta nu a fost de ajuns și a intrat în politică, deținând funcții înalte pe lângă mai mulți președinți. A fost afectat de criza interbelică. Între marile lovituri date de bunicul Andrew Mellon a fost și cumpărarea de picturi de Rafael și van Eyk din colecția muzeului Ermitage. Țarul Rusiei le donase muzeului din Sankt Petersburg, dar bolșevicii au considerat o idee bună să i le vândă „exploatatorului capitalist” pentru doar câteva milioane de dolari. Suma era record la acea dată, dar a ajuns ridicolă, în comparație cu valoarea actuală.

Keneth Griffin

Cu 46 de milioane donați republicanilor anul acesta, intră în top pe locul 6. E administratorul unui fond de investiții speculative, Citadel, cu active de 36 miliarde de dolari. S-a lansat în afaceri încă de când era student la Harvard, deși provine doar din clasa de mijloc. În apărarea guvernatorului Fed, nu s-a sfiit să îl critice pe Trump, pe care îl sponsorizează. Avere estimată acum: 20 de miliarde.

 

Stephen Schwarzman

Donații de 30 de milioane de dolari anul în curs, către republicani. E patronul fondului de investiții Blackstone. Între activele de 34 miliarde ale grupului se numără și lanțul hotelier Hilton. S-a lansat în afaceri la 14 ani, angajându-și doi frați într-o mică afacere de tuns gazonul Ei munceau, el le găsea clienți. După ce a contribuit la prima campanie a lui Trump, a fost răsplătit cu un post în administrația prezidențială. S-a plâns ziarului Haaretz că a fost făcut „nazist” pentru asocierea cu Trump, deși provine dintr-o familie evreiască. A avut ambiția să cumpere fostul apartament din New York al lui Rockefeller, dar a făcut donații semnificative și mai multor universități de prestigiu. Avere estimată: 19 miliarde.

Donald Susman

Donatorul de pe 8 a contribuit cu 26 de milioane la fondul de campanie al democraților. A început să facă speculații cu acțiuni încă de la 12 ani, iar acum deține un fond de investiții. E un donator constant pentru Institutul Weizman din Israel, pentru Spitalul Evreiesc din Miami și mai multe universități americane.

Jeff Yass

A donat 25 de milioane de dolari republicanilor în 2020. Speculator pe bursă, Jeff Yass s-a aflat în conducerile ONG-ului Salvați copiii și ai fundației libertariene Cato Institute, fondat de frații Koch. Firma lui investește în acțiuni de la firme consacrate, dar și în Bitcoin. A angajat un campion de poker să îi învețe pe angajați calcularea riscului. Yass, care provine dintr-o familie evreiască din clasa de mijloc, e împătimit al jocului de poker. Altfel, un „tocilar”, absolvent de matematică și inginerie, care își cultivă cu grijă absența din paginile ziarelor.

Karla Juvertson

Cu 25 de milioane donați democraților, încheie top 10. Deși mai mulți dintre donatori figurează în clasament împreună cu soția, Karla e femeia cu cele mai mari donații politice anul acesta. Și ea are avere de la soțul speculator pe bursă, dar în urma divorțului. S-a implicat personal în campaniile precedente pentru Barack Obama și Hillary Clinton. Susține o mai mare reprezentare în politică a persoanelor de culoare.

Surprinde dispariția din top a unor sponsori de tradiție. George Soros a preferat să își concentreze donațiile pe lupta BLM pentru drepturile persoanelor de culoare și a donat doar 8 milioane pentru tabăra democrată. Rămas în viață dintre frații Koch, Charles Koch a declarat că nu va dona anul acesta pentru Trump, pentru că au diferențe de stil și de viziune. James Murdoch, fiul patronului Fox News, Rupert Murdoch, apare abia pe locul 25, cu 12 milioane donați.

evadare.ro
November 7th, 2020
Mai multe despre: Politica
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact