evadare.ro

Oamenii cu părul alb, care au inventat huiduitul miresei, ca obicei popular

Am încercat să vă spun printre rânduri că ne îndreptăm spre o nouă civilizație românească. Una care ne va individualiza de toate celelalte, ca folclorul strămoșesc. Peste sute de ani, obiceiurile noastre vor figura în ghidurile de curiozități (gen „știați că într-o țară din Europa există tradiția să se….”), iar cei mai curajoși dintre turiști vor veni aici să ne vadă pe viu și să ne filmeze obiceiurile. Comunismul a declarat morala și buna creștere, mofturi burgheze; tranziția a dat tupeului și agresivității, putere de virtute. Un singur fir subțire ca borangicul ne mai ține legați de blândețea creștină din străfundul neamului. Când el va plesni, întins de vulgaritate, de prea mult simț practic, sau va fi înlocuit cu surogatul superstițiilor și falsei evlavii, abia atunci ne vom putea da arama pe față și noua civilizație românească va putea să se nască, iar planeta se va cruci.

În mod normal nunata Elenei Băsescu ar fi fost ultimul eveniment care m-ar fi interesat. (Televiziunile presimt că au făcut audiențe strălucite. Pe blog au crescut simțitor căutările răutăcioase despre EBA fără machiaj, EBA înainte de operații, EBA cu buza umflată sau în nu știu ce pictorial. Desi și pe bloguri a început un fel de Cântarea României, festival de amatori, pentru cei care nu au loc la o masă într-un studio de știri. Foarte bine, tânăra generație să ia și ea parte la făurirea noii (ne)civilizații românești.) Întâmplarea face ca despre Elena Băsescu să fi scris, atunci când a fost cazul, cele mai dure lucruri scrise vreodată pe acest blog. Așa s-a nimerit, acum realizez că am fost chiar nedrept, că puteam să găsesc sute de personaje publice mai detestabile. Mi s-a părut insultătoare împingerea ei moț în poziții unde n-avea ce căuta, pentru toți tinerii merituoși. Am văzut în asta un simptom al neam-prostiei lui Băsescu însuși, care nu s-a putut să nu-și tragă rubedeniile după el în poziții înalte. Pe scurt, n-am avut și nu am vreo simpatie pentru personajul Elena Băsescu, dacă nu s-ar fi încăpățânat să se joace de-a politica sau de-a diva, mai mult ca sigur aș fi ignorat-o deplin.

Ce se poate spune însă despre tipul de neam prost care pleacă de acasă, pentru a huidui o mireasă? Ce poate scuza un asemenea gest, mai ales când vorbim în mare de pensionari cu părul alb în cap. Îi știți, cu siguranță, sunt genul care bombăne prin autobuze, cei care muștruluiesc tinerii pentru te miri ce, care îți împuie capul cu perfecțiunea lucrurilor de pe vremea lor. Dacă nu realizăm că asta marchează un nou minim istoric, al degradării noastre ca popor, ne pierdem în amănunte. Pentru că noi suntem fundamental un popor de țărani și nu cred că s-a întâmplat așa ceva vreodată în vreun sat din România, culmea, nici măcar în sordidul mahalalei. Până și acolo, cu noroaiele până la glezne ori pe covor de coji de semințe, există un respect aproape mistic pentru rochia albă a miresei și pentru părul alb al unui bătrân. Și cel mai redus bețiv al cartierului înțelege să respecte ziua unică din viața unei fete, care s-a visat de mică în rochie albă cu voal și buchet. Iată deci că forța televiziunilor e mai mare decât cea a rânduielilor. În mod normal, politicienii sunt niște ficțiuni, n-ar trebui să fie parte din viața noastră personaje ipotetice ca Băsescu, Antonescu, Iliescu. Ei poate nici nu există, poate i-au inventat cititoarele de prompter și îi joacă mereu alți figuranți, important e ca noi să existăm ca oameni. Să faci niște pensionari să se schimonosească de ură, huiduind o mireasă, iată o performanță demnă de opera de educare a maselor, creată de televiziuni.

În fața primăriei de lângă Obor, pensionarii, veniți din pornire intimă sau tocmiți cu 50 de lei pe zi de Felix, erau ca acasă. Te și așteptai să iasă Onțanu să le dea tuturor câte o casoletă cu ciolan cu fasole, ca în fiecare decembrie. E neamul prost de la toate promoțiile de tigăi, de la toate reducerile, bine înfipt în picioare sau în baston și dotat cu coate ascuțite. În jurul bisericii, deja același popor renunțase și la creștinism de dragul scandărilor. Păcat că pe treptele bisericii nu putea ieși Ilie Cleopa, să le strige din tot pieptul: „Bă, păgânilor, unde dați năvală și la ce ați venit !?”. Încă mai cred că de vorba aspră a duhovnicului, care trăise în codru și dormise noaptea sub stânci, unde urlau lupii, chiar și acel popor decăzut s-ar fi cutremurat.

Nu ne mai place vorba aspră, nici observația de la obraz. Acum avem de ales. Putem s-o vedem pe drăgălașa Oana Stancu, explicându-ne de ce e un gest politic să huidui mireasa și de ce sunt semn de dictatură sepepiștii, care apără nuntașii de vite, să nu dea năvală. M-a convins încă o dată că e capabilă să spună cele mai mari mizerii, cu un zâmbet dulce pe buze.

*

S-a bătut mare monedă pe afluența mare de politicieni la nunta Elenei Băsescu. De parcă dacă se încuscrea cineva, care lucra la abator, te-ai fi mirat de afluența mare de măcelari. Pe Cornel Nistorescu l-a deranjat că nu recunoștea suficiente rude (încă nu s-a cerut invalidarea nunții pe acest motiv). Bogdan Ficeac îi dădea și el înainte cu mesajul politic al nunții și ne îndemna să facem abstracție de cadrul bisericesc sau de evenimentul privat și să ne ocupăm de substratul politic. Ce-au fost și ce-au ajuns acești doi foști ziariști! N-am mai fost la un televizor, deci nu știu dacă și noaptea nunții a fost întoarsă pe toate fețele tot din punct de vedere politic.

E drept că nici familia nu s-a străduit să facă din nunta lor un eveniment secret. EBA chiar și-a povestit meniul pe Twitter sau ceva. V-am spus că e treabă de neam-prostie. În spatele ei a stat (unde altundeva?) și babooistul Poponeț, nașii erau și ei niște copii de bani gata, dintr-un univers care mi-e străin. Lucrul a fost subliniat apăsat de trăncănitori ca semn de parvenitism. Chit că genul ăsta de nuntă și-l face acum cam orice buticar. Păi nu puteau să ia și ei exemplu de la Ponta, să se însoare în China, la mausoleul lui Mao, sau în Italia ca Antonescu? Au ales să facă masă mare tocmai în țară, ca să ne sfideze? Huo!

În vreme ce poporul se indigna, nebăgat în seamă, Victor Ponta nășea fiul unui interlop, care se ocupa cu adunat taxe de protecție și lucruri cu care își ocupă timpul interlopii în general. O cununie demnă de „un grup infracțional organizat”, dar absolut deloc mediatizată. Cum nicio televiziune n-a putut trimit o echipă să filmeze când interlopul îi pupa mâna nașului Ponta, vă dau și eu un filmuleț cu tatăl celui cununat de premierul Ponta. Nu am filmarea cu arestarea lui Gorun acum mulți ani (mi-o amintesc), dar am de la altă descindere a mascaților la finul lui Ponta. Să fie într-un ceas bun!

evadare.ro
September 2nd, 2012
Mai multe despre: Politica
Economie

Jaful mileniului
Pandemia e diversiunea, nu cauza crizei

Bogații, mai îndatorați decât săracii
Ep. 1: Criza datoriilor suverane și o răsturnare, care nedumerește

Națiunile și băncile lor
Ep. 2: Economia speculativă, transferul de suveranitate și prăbușirea ei înaintea pandemiei

Trei forme de capitalism
Ep. 3: De la Roma la Wall Street, capitalismul oamenilor liberi, capitalismul înrobitor și capitalismul cazinou

Criza începuse deja
Ep. 4: Din 2008 în 2019, măsurile de avarie și prevestirile rele

Tiparnița și sforile dobânzii
Ep. 5: Când mâna invizibilă apasă pe cântar

Un răspuns disproporționat
Ep. 6: Banii din elicopter

Bancherii din umbra regilor
Ep.7: O istorie, care nu se învață la școală. Personalități discrete, pe nedrept uitate

Primul imperiu global
Ep. 8: De la Pax Britanica la Pax Americana, acordul de la Bretton Woods

Dolarul offshore
Ep. 9: Moneda globaliștilor există deja și e produsă în cantitățile pe care și le doresc

Și acum, încotro?
Ep. 10: Opțiunile imperiului american

Marea Resetare
are în vedere toate aspectele vieții omenești

Coronavirus

Cercetătorii, care îi contrazic pe alarmiști
Ce susțin ei și care e reputația lor în lumea științei

Dezvăluirea umflării din pix a deceselor
n-a mirat pe nimeni

Descoperirile profesorului de la Stanford
spulberă isteria coronavirus

Falsa epidemie
descrisă de New York Times în 2007

Logica distrugerii economice
Explicația implicării celor bogați și puternici în demolarea controlată a sistemului care i-a făcut așa

Rechizitoriul
Cele 21 de motive de protest față de carantină

Asimptomaticii nu transmit boala
susține doctorul Fauci, Arafat al americanilor

Cât e un coronavirus
pe lângă un spermatozoid. Ar fi eficient prezervativul textil?

Estimarea lui Rafila
Ce mortalitate are până la urmă boala și unde se plasează față de alte pandemii istorice

Coronavirus a ucis 0,003% din români
în primele 60 de zile

Două viziuni
Felul în care percepem lumea ne-a determinat reacțiile la epidemie

Cazurile cele mai suspecte
centralizarea primelor 800 de decese

Spiritualitate

Sursele globalismului
cărțile și personalitățile, care au contribuit la proiectul noii ordini mondiale

Antidot pentru frica de moarte
Mircea Eliade și moartea ca inițiere

Fundătura ateismului
și a relativismului moral

Societatea controlului
operațiunea corona, răscoalele rasiale, piese într-o tranziție postmodernă

Școala de acasă
interzisă de Macron pentru a apăra laicitatea

Rezistența spirituală anticomunistă
Pentru CNSAS, martirii închisorilor comuniste sunt încă „dușmani ai poporului”.

Despre Bartolomeu Anania și alegerea nefericită a unui preafericit
Un elogiu adus celui mai mare predicator din Biserica Ortodoxă în acest moment, care, nu întâmplător, este și cel mai virulent atacat de presa din România

Mistica iconicului la Ghelasie
o viziune speculativă în isihasmul românesc

În apărarea cămătăriei
talantul îngropat al pieței libere

Ce este un român
identitatea, între cultură, rasă, cetățenie

Discurs fulminant
al arhiepiscopului Vigano împotriva papei Bergoglio

Media

Dezumanizare
Înmormântare cu distanțare

Îndobitocirea prin „fake news”
Dresajul corectitudinii politice

Tirania ecranului
Audiobook despre eliberarea de dependența electronică

Moment antologic
BBC prezice prăbușirea unei clădiri

În căutarea underground-ului pierdut
Dacă pe străzile din București cântă mariachi, ori ne tragem din incași, ori suntem un popor tare netalentat

Statul
făptașul neidentificat al crizei

Piața Universității
o părere la 30 de ani după

Tratatul de la Trianon
de ce merită sărbătorit

Presa sistemului
Pleacă coloneleasa, vine generăleasa

Ministrul Muncii
și înlocuirii sociale

Capturarea economiei Japoniei
cu ajutorul crizelor

Papa Francisc
a scos efigia lui Hristos de pe crucea de la gât

Jacques Attali, în 2009:
o pandemie ar permite instaurarea unui guvern mondial

FMI anunță un nou sistem monetar
cum ar putea spulbera banii digitali economiile din bănci

Politică

Argumentele împotriva imigrației
„De ce vă opuneți imigrației, dacă atât de mulți români au plecat?”

Educația sexuală în școli
proiectul de inginerie socială din spatele bunelor intenții

Cadoul de la UE
ne crește datoria de stat cu o treime

Cum funcționează imperiile
Ghici cum plătești bunăstarea altora

Unabomber
Ideile unui geniu ucigaș

Orban și Dragnea
speță identică, ignorată de DNA

Senatori americani
propun ca SUA să nu mai plătească datoria Chinei

China, inclusă pe Axa Răului
Ce urmăresc SUA prin noul război imagologic

Era nevoie de o femeie frumoasă
Să învețe omul contemporan să fie bărbat

Jean Jacques Rousseau
ideolog al tiraniei

Bogații lumii
mai bogați cu 10 trilioane de $ de la începutul crizei

Omul transformat în marfă
chiar și săracii pot fi sursă de bani în societatea controlului