evadare.ro

Întoarcerea bechtelului

Cu intuiții bune, Niku mi-a luat-o înainte scriind despre tainul pe care urmează să îl dăm Occidentului. A fost exact lucrul la care m-am gândit și eu când am văzut știrea despre angajarea lui Wesley Clark la Guvernul României. Fostul comandant al forțelor NATO din Serbia, care i-a umplut de democrație și i-a lăsat fără Kosovo, are certe abilități de mercenar, lucrând cu succes și pentru George Soroș. De unde decurge că protestatarii pro-guvern (!) de la Piața Universității, activiști cu Roșia Montană, anti-Chevron și galeriile de fotbal ale lui Onțanu vor rămâne mult și bine la proteste. De plătit are cine-i plăti și oricum n-au altă treabă, iar pentru televiziuni sunt mană cerească.

Într-un fel, strategii din spatele lui Ponta, alde Bogdan Teodorescu, Roșca Stănescu și Dan Voiculescu, au o bună intuiție a ceea ce poate însemna politică în Vest. Multe principii dar și mai multă ipocrizie. Ei știu foarte bine că Sarkozy n-a refuzat banii lui Gadafi, înainte să-l bombardeze. Știu că America e așa dependentă de petrol, încât când 15 (din 19) cetățeni saudiți au atacat turnurile gemene cu avioane, SUA au trecut la bombardarea (aproape aleatorie) a două țări, care nu pot fi conectate cu dovezi cu respectivele atentate. Probabil încă și-l amintesc pe Obama, salutându-l pe regele Fahd, cel mai mare tipăritor de literatură islamistă, între altele, într-o poziție înclinată în unghi de 90 de grade. Sigur și-l amintesc și pe Nea Nicu plimbat în caleașcă, ori dând mâna la Disneyland cu tovarășul Mikey Mouse (asemănare pur întâmplătoare cu Victor Ponta).

Dar mai mult ca sigur țin minte pozele de album făcute de Adrian Năstase cu Tony Blair, George Bush sau Silvio Berlusconi. A țipat vreunul dintre cei amintiți că e proces politic, că vremelnicul lor amic e persecutat ca Iulia Timoșcenko? Nici vorbă. Cu toate astea, la vremea respectivă, contractele curgeau gârlă: EADS, pentru securizarea granițelor, la schimb cu ridicarea vizelor, fregatele ruginite, la schimb cu votul perfidului Albion, Sidexul dat indianului Mittal, întâmplător mare contributor la campania lui Blair. Perlele coroanei au fost Petrom, pe vremea când austriecii aveau președinția Uniunii Europene, autostrada Bechtel, pe vremea când Dick Chaney era consilierul lui Bush, sau precontractul cu Roșia Montană, tot pentru interese americano-canadiene. A nu se înțelege aici că îmi imaginez că gașca lui Năstase era o victimă, șantajată de niște bagabonți. Nu, șpăgile au curs, dar volumul „parandărătului” către Vest a fost și el direct proporțional cu obrazul guvernanților locali. Obraz gros, șpăgi mai groase.


Academician doctor Elena Ceaușescu și Nicolae Ceaușescu, la o scurtă întrevedere cu Crin Antonescu (stânga), Victor Ponta (dreapta) și Daniel Constantin (undeva în spate)

Mulți dintre liderii, dar mai ales lobbyștii vestici simt deja reacțiile de iepure încolțit ale doctorului Ponta. Și deja calculează ce-ar putea cere. Ne-am plâns atâția ani de băieții deștepți ai lui Dan Ioan Popescu, Codruț Sereș și Adriean Videanu? Că iau ei curent ieftin de la hidrocentralele făcute pe timpul lui Ceaușescu, și-l vând la preț de termocentrală, cu cărbuni de import din Polonia? Nu e nimic, problema e pe cale să se rezolve. În sensul că Hidroelectrica, vaca de muls, a fost declarată falimentară (gaură neagră) și va fi predată unui singur băiat deștept cât de curând. De preferință, băiat cu influență.

Ambasadorul american a declarat voalat că această „noapte neagră pentru democrația românească” ar putea avea urmări pe piețele financiare. Sigur, fanii cretinizați ai USL au sărit cu comentarii pe net, împotriva evreului Gittenstein, a ocultei mondiale, a cămătarilor de pe piețele financiare, a asasinilor economici și, în general, pentru neamestecul în treburile interne. Asta e pentru internet, pentru animarea discuțiilor la bere. Viziunea revoluționarului Che Ponta e ceva mai nuanțată: e probabil și el convins că există o ocultă mondială, stăpână pe finanțele lumii, dar e la fel de convins și că te poți descurca cu ea, dacă cunoști pe cine trebuie. Are, la o adică, și consilieri evrei de campanie, Zilberstein și Finkelstein sunt distribuiți echitabil între Ponta și MRU.

Problema nu e ce își închipuie Ponta despre funcționarea lumii financiare, ci cât ne va costa pe noi. Pentru că s-ar putea să ne coste mai mult decât tăierile de pensii, de care știe tot boborul. Până una alta, reacțiile se întețesc:

Cursul euro tocmai a trecut de 4,5 lei la BNR, iar dobânzile la care se împurumută România cresc într-un ritm de 1 milion de euro pe zi.

cetățeanul a fost la miting

Joi seară am scos civismul din mine și m-am prezentat la mitingul împotriva acțiunilor guvernului, sub formă de fotograf-jucător. În primul rând, țin să spun că, spre deosebire de un miting din campania prezidențială, lângă care m-am nimerit în 2009, și unde erau clar aduși oameni cu autocarul, de data asta a fost alt public. Chiar salut rămânerea fără bani (sau cu mai puțini bani) a PDL, pentru că în felul ăsta s-a adunat lume de mai bună calitate. Numeric, mi s-au părut chiar mai mulți decât în relatările presei, având în vedere că au umplut spațiul dintre BCU și Ateneu. În tot cazul, erau băsiști sinceri și realmente preocupați de ce se întâmplă.

Persoana cea mai populară în rândul oamenilor mi s-a părut Monica Macovei, aclamată și primită cu alt tip de căldură decât restul. Blaga a lătrat fără mare talent, dar, vorba aia, cu fermitate. Destul de bine au vorbit Cristian Preda și Adrian Papahagi. Mihail Neamțu a avut o prezență alternantă între infantilism și un patetism potrivit adunărilor populare. A apărut fluturând un drapel și cu două funii de usturoi (pentru exorcizare, cică), de am crezut că îl va interpreta pe Păcală. Ca discurs, n-a fost rău, deși cam teatral, fiind totuși singurul care s-a prins că în oratorie e nevoie de ciupit coarda sentimentală și de umblat la cutiuța cu amintiri nostalgice ale votanților CDR. Pentru că da, cei prezenți în piață, nu la trecutul fesenist al PDL vibrează, ci la referirile la Piața Universității, Coposu și anti-comunism. Ar fi bine să rețină asta și liderii zisului partid de dreapta.

Mihai Răzvan Ungureanu și-a făcut practic lansarea pentru campania prezidențială, cu o coregrafie bine studiată. S-a așezat întâi în mulțime, de unde a urcat pe scenă, după restul vorbitorilor, apoi a mai purces la o baie de mulțime de final. Ca și restul celor de pe scenă, nu are calități de orator public, dar și-a intrat destul de bine în rolul de candidat. E clar că unele gesturi sunt studiate și exersate cu oarece echipă de campanie. N-am remarcat blugii călcați cu dungă, pe care i-a observat Cristian Șuțu, mi se pare un detaliu amuzant. Mi-a luat ceva să văd pe poze dacă sunt blugi albi sau pantaloni subțiri de tergal. Erau blugi.

evadare.ro
Economie

Jaful mileniului
Pandemia e diversiunea, nu cauza crizei

Bogații, mai îndatorați decât săracii
Ep. 1: Criza datoriilor suverane și o răsturnare, care nedumerește

Națiunile și băncile lor
Ep. 2: Economia speculativă, transferul de suveranitate și prăbușirea ei înaintea pandemiei

Trei forme de capitalism
Ep. 3: De la Roma la Wall Street, capitalismul oamenilor liberi, capitalismul înrobitor și capitalismul cazinou

Criza începuse deja
Ep. 4: Din 2008 în 2019, măsurile de avarie și prevestirile rele

Tiparnița și sforile dobânzii
Ep. 5: Când mâna invizibilă apasă pe cântar

Un răspuns disproporționat
Ep. 6: Banii din elicopter

Bancherii din umbra regilor
Ep.7: O istorie, care nu se învață la școală. Personalități discrete, pe nedrept uitate

Primul imperiu global
Ep. 8: De la Pax Britanica la Pax Americana, acordul de la Bretton Woods

Dolarul offshore
Ep. 9: Moneda globaliștilor există deja și e produsă în cantitățile pe care și le doresc

Și acum, încotro?
Ep. 10: Opțiunile imperiului american

Marea Resetare
are în vedere toate aspectele vieții omenești

Coronavirus

Cercetătorii, care îi contrazic pe alarmiști
Ce susțin ei și care e reputația lor în lumea științei

Dezvăluirea umflării din pix a deceselor
n-a mirat pe nimeni

Descoperirile profesorului de la Stanford
spulberă isteria coronavirus

Falsa epidemie
descrisă de New York Times în 2007

Logica distrugerii economice
Explicația implicării celor bogați și puternici în demolarea controlată a sistemului care i-a făcut așa

Rechizitoriul
Cele 21 de motive de protest față de carantină

Asimptomaticii nu transmit boala
susține doctorul Fauci, Arafat al americanilor

Cât e un coronavirus
pe lângă un spermatozoid. Ar fi eficient prezervativul textil?

Estimarea lui Rafila
Ce mortalitate are până la urmă boala și unde se plasează față de alte pandemii istorice

Coronavirus a ucis 0,003% din români
în primele 60 de zile

Două viziuni
Felul în care percepem lumea ne-a determinat reacțiile la epidemie

Cazurile cele mai suspecte
centralizarea primelor 800 de decese

Spiritualitate

Sursele globalismului
cărțile și personalitățile, care au contribuit la proiectul noii ordini mondiale

Antidot pentru frica de moarte
Mircea Eliade și moartea ca inițiere

Fundătura ateismului
și a relativismului moral

Societatea controlului
operațiunea corona, răscoalele rasiale, piese într-o tranziție postmodernă

Școala de acasă
interzisă de Macron pentru a apăra laicitatea

Rezistența spirituală anticomunistă
Pentru CNSAS, martirii închisorilor comuniste sunt încă „dușmani ai poporului”.

Despre Bartolomeu Anania și alegerea nefericită a unui preafericit
Un elogiu adus celui mai mare predicator din Biserica Ortodoxă în acest moment, care, nu întâmplător, este și cel mai virulent atacat de presa din România

Mistica iconicului la Ghelasie
o viziune speculativă în isihasmul românesc

În apărarea cămătăriei
talantul îngropat al pieței libere

Ce este un român
identitatea, între cultură, rasă, cetățenie

Discurs fulminant
al arhiepiscopului Vigano împotriva papei Bergoglio

Media

Dezumanizare
Înmormântare cu distanțare

Îndobitocirea prin „fake news”
Dresajul corectitudinii politice

Tirania ecranului
Audiobook despre eliberarea de dependența electronică

Moment antologic
BBC prezice prăbușirea unei clădiri

În căutarea underground-ului pierdut
Dacă pe străzile din București cântă mariachi, ori ne tragem din incași, ori suntem un popor tare netalentat

Statul
făptașul neidentificat al crizei

Piața Universității
o părere la 30 de ani după

Tratatul de la Trianon
de ce merită sărbătorit

Presa sistemului
Pleacă coloneleasa, vine generăleasa

Ministrul Muncii
și înlocuirii sociale

Capturarea economiei Japoniei
cu ajutorul crizelor

Papa Francisc
a scos efigia lui Hristos de pe crucea de la gât

Jacques Attali, în 2009:
o pandemie ar permite instaurarea unui guvern mondial

FMI anunță un nou sistem monetar
cum ar putea spulbera banii digitali economiile din bănci

Politică

Argumentele împotriva imigrației
„De ce vă opuneți imigrației, dacă atât de mulți români au plecat?”

Educația sexuală în școli
proiectul de inginerie socială din spatele bunelor intenții

Cadoul de la UE
ne crește datoria de stat cu o treime

Cum funcționează imperiile
Ghici cum plătești bunăstarea altora

Unabomber
Ideile unui geniu ucigaș

Orban și Dragnea
speță identică, ignorată de DNA

Senatori americani
propun ca SUA să nu mai plătească datoria Chinei

China, inclusă pe Axa Răului
Ce urmăresc SUA prin noul război imagologic

Era nevoie de o femeie frumoasă
Să învețe omul contemporan să fie bărbat

Jean Jacques Rousseau
ideolog al tiraniei

Bogații lumii
mai bogați cu 10 trilioane de $ de la începutul crizei

Omul transformat în marfă
chiar și săracii pot fi sursă de bani în societatea controlului