Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări
Cum poți ajuta această pagină să se dezvolte

Graficele care dovedesc fără dubiu: masca e un chin inutil

Oricine ar fi putut trage o asemenea concluzie după câteva săptămâni de experiment. După câteva luni. După un an… Ar fi fost suficient cazul românesc, comparat cu el însuși, de-a lungul timpului. Ar fi putut folosi Suedia ca referință. Dar pentru acestea s-au găsit mereu scuze puerile, auto-denigratoare: noi nu suntem ca ei, nu suntem civilizați, disciplinați. Sau ar fi putut aduce obiecții mai raționale, precum diferența de densitate a populației. Ar fi putut folosi Belarus ca termen de comparație. Dar acolo s-au prezentat scuze și mai aberante, de ordin politic: virusul își face de cap în democrație, te răpune mai mârșav dacă ești cetățean european și ai drepturi.

Avem acum exemplele americane. Același popor, sigur, cu particularități locale. Și, din nou, granițe politice pentru virus; între statele republicane, mai înclinate spre apărarea libertății, și statele democrate doar cu numele, mai înclinate spre noul comunism și măsuri polițienești de impunere. Am folosit ca referință graficele produse de New York Times, cu ultimele date disponibile, din 7 aprilie 2021. Am adăugat pe ele momentele cheie când masca a devenit obligatorie în anumite locuri, potrivit informațiilor centralizate de Wikipedia. Ca să fie mai ușor de urmărit vizual, am folosit culori de la roșu, portocaliu, galben și verde pentru diversele trepte de impunere. (Acestea au fost foarte diverse de la un stat la altul, întrucât există autorități „județene”, care au impus restricții locale, la care s-au adăugat cele impuse de comercianți și angajatori.)

Texas

Stat republican, a ridicat obligativitatea pe 10 martie 2021. A avut obligativitate la interior din 15 iunie 2020, acolo unde au dorit firmele și în mod automat în județele unde se depășeau 20 de cazuri, din 2 iulie 2020.

California

Cel mai progresist stat american, condus de democrați. Și cele mai dure restricții în pandemie. Pe 18 iunie 2020, masca devine obligatorie la interior în tot statul. Pe 17 noiembrie, masca devine obligatorie și la exterior. Unele autorități locale o impuseseră chiar dinainte. Statul a avut și cele mai lungi perioade de carantină.

 

Alabama

Stat republican. Au avut obligația măștii la nivel de stat din 16 iulie 2020. Au retras această obligație în 22 ianuarie 2021.

Vermont

Stat cu guvernare de stânga, a impus masca și pe stradă, „în locurile publice” încă din 1 august 2020 și n-a mai adat-o jos de atunci.

Florida

Un caz interesant, stat republican, dar cu unele regiuni progresiste. Nu au avut obligativitate la nivel de stat deloc pe durata pandemiei. Unele primării au impus totuși masca. Altele, dimpotrivă, au interzis intrarea cu mască în sediile de poliție, de exemplu. La 25 septembrie 2020, guvernatorul a interzis autorităților locale din subordine să vină cu restricții mai mari. Așadar, de atunci purtarea măștii e doar voluntară în întreg statul Florida. Observăm (ca peste tot) că variația sezonieră pare mai puternică decât restricțiile.

New York

Stat ultra-progresist, a impus masca în toate locurile publice încă din 15 aprilie 2020. A avut și perioade foarte lungi de carantină. Rezultate nu s-au văzut decât în recordurile de mortalitate.

Mississippi

Stat republican, a avut unele regiuni care au impus masca, în valuri succesive pe 12 mai 2020, 11 iulie, Pe 4 august au adus obligativitatea măștii la nivel de stat. Au retras-o pe 30 septembrie 2020. Pe 2 martie 2021 guvernatorul a impus trecerea la recomandare și la nivel local.

Missouri

N-a trecut niciodată mai departe de simpla recomandare a măștii. După cum se observă, n-au un grafic diferit decât al celor cu restricții.

New Hampshire

Masca a fost impusă doar la adunări de peste 100 de persoane, din 11 august 2020. Din 20 noiembrie, a fost impusă la nivel de stat peste tot la interior și la exterior, când nu e posibilă distanțarea.

Ohio

A aplicat măsuri stricte: din 23 iulie 2020, e obligatorie la nivel de stat în spații închise și atunci când nu e posibilă distanțarea și în cele deschise, publice. Din 11 noiembrie a mărit presiunea asupra firmelor să oblige clienții să poarte mască, prin amenzi și chiar închiderea firmei, nu doar amendarea clienților.

Oklahoma

Nu au avut decât recomandare pentru purtarea măștii la nivel de stat. Nicio diferență.

Pennsylvania

Impusă în spațiile publice din 1 iulie 2020. Nicio corelație.

Tennessee

N-a existat obligativitate la nivel de stat. Unele orașe au impus masca. De la nivel de stat, li s-a cerut regiunilor să permită excepții pentru locurile de rugăciune și pentru situațiile când oamenii pot păstra distanța.

Victor Grigore

evadare.ro
April 8th, 2021
Mai multe despre: Politica

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact