Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Gigi Becali si-a dat arama pe fata. Marioneta l-a parasit pe Vadim si se intoarce la papusarul Hrebenciuc

Desi e pentru cei mai multi un subiect care nici nu suscita interes, nici nu mai amuza, adevarul despre mascariciul care ne reprezinta la Bruxelles trebuie reamintit din cand in cand. Gigi Becali e un cobai scapat din laboratoarele securistilor care au continuat sa faca jocurile dupa ’89. Evreii au pentru un destin ca acela al lui Becali legenda golemului, creatura de tip Frankenstein, scapata de sub control. In cazul nostru, un cobai aflat sub controlul guzganului rozaliu.
schema de imbogatire a oligarhilor
Imediat dupa spaima trasa la Revolutie, securistii si nomenclaturistii s-au confruntat cu o problema tehnica: aveau toata puterea si resursele in mana lor, trebuiau doar sa le transfere in maini private cu acte in regula. Pentru ca, nu-i asa, proprietatea e sfanta. Pana cand procesul se finaliza, exponentul lor politic, Ion Iliescu, putea sa lanseze la deruta formula “proprietatea e moft”.
Jocul s-a jucat de obicei in patru, intr-o retea care arata si azi ca plasa de Buzau, cu ochiuri in forma de romb:
1. in coltul de jos – cei cu putere in pix (functionari ai statului cu drept de semnatura pe proprietatea tuturor, politicieni si alti trepadusi numiti si tinuti acolo de restul “jucatorilor”)
2. in coltul din stanga – noii proprietari (patroni, speculanti descurcareti, de preferinta fosti puscariasi usor de controlat si dispusi sa isi asume riscul de a fi vizibili dar si de a se intoarce in cazuri extreme dupa gratii)
3. in coltul din dreapta – oamenii (farade)legii (o casta privilegiata formata din judecatori, politisti, procurori, chemati sa “arbitreze” jocul in caz de avarie, adica sa ii faulteze pe cei deveniti indezirabili si sa ii asigure pe pionii importanti din primele doua categorii ca jocul nu prezinta niciun fel de riscuri reale pentru ei)
4. in coltul de sus – papusarii (uneori vizibili, alteori complet necunoscuti, blindati cu retele intregi de colaboratori docili de pe vremea cand activau in Securitate sau Militie, cu averi greu de estimat si cu un control indiscutabil exercitat asupra celorlalte trei categorii de jucatori din retea)
Aceasta e reteaua intinsa peste intreaga tara si purul adevar despre tranzitia economica din ultimii 20 de ani.
transformarea pionului in nebun
In acest tablou, Becali a jucat pentru inceput rolul pacaliciului. Avand in vedere ca Revolutia il gasise pazind niste tevi in subsolul unei fabrici de stat, iar primele luni din 90, schimband valuta la Lido si Athene Palace, se incadra in profilul “baietilor cu care poti sa iti faci treaba”, dar venea deocamdata dintr-o drojdie a societatii cu care nu e bine sa te afisezi in public. Asa ca a fost bagat la inaintare in diverse potlogarii. Cea mai rasunatoare dintre ele, fireste, schimbul de terenuri facut cu armata, in urma caruia, printr-o simpla semnatura a lui Babiuc si a catorva generali, devenea mai bogat cu cateva milioane de euro. Exact banii cu care a putut sa devina patron la Steaua. Fireste, nu fara interventia directa a lui Hrebenciuc, omul din varful retelei, care a decis ca golanul din Pipera e un pion mai de incredere decat fratii Paunescu, alaturi de care pusese pe butuci Bancorexul. Transferul efectiv de proprietate s-a facut intr-o noapte de pomina, cu mardeiasii lui Gigi adusi in sala Consiliului de Administratie din Ghencea si cu generali de armata care au votat asa cum li se ceruse din culise. Impotriva lui Viorel Paunescu si pentru Gigi Becali. Oricum, primul avea nevoie sa iasa din afacerea pe care o cam falimentase. Profitul trebuia trecut in alta societate si schema reluata de la capat.
cui i-au folosit bufoneriile lui Becali
De aici incolo, lucrurile au evoluat mult peste asteptarile lui Hrebenciuc. Gigi, baiatul ala cu mustata si geaca de fas pe care Hagi il baga in stadion fara bilet, a devenit o figura nationala. Lumea a ras pe seama lui, dar au fost si destui prosti care sa-l ia in serios.
Undeva in laboratoarele puterii, cineva a remarcat ca Becali ar putea fi folosit si la altceva decat ca paravan pentru trecerea averii statului in buzunare private. Asa s-a nascut personajul de divertisment Becali. Se intampla in plina dictatura a lui Adrian Nastase, cand nepotul matusii Tamara se lafaia cu stiri pozitive pe toate ecranele televiziunilor cumparate. Lumea risca sa se plictiseasca, avea nevoie si de putin circ, ceva care sa para a opozitie, dar atat de aberanta incat sa te faca sa preferi puterea: ati ghicit, Becali politicianul.
Lansarea in politica a lui Becali s-a produs in preambulul alegerilor, pentru a acoperi prin stridenta lui coagularea unei opozitii serioase la camarila lui Nastase in defuncta Alianta DA.
Foarte de ajutor s-a dovedit atunci Adrian Sarbu, alta creatie de laborator din seria “capitalistilor de cumetrie”, dator vandut la buget, deci complet controlabil de sistem. Stim acum ceea ce banuiam inca de atunci, ca aparitiile insistente ale lui Becali la PRO TV de cateva ori pe zi au fost platite intocmai ca o campanie publicitara, prin stingerea unei datorii catre hotelul Mariott.
lasitatea “razboinicului”
Gigi Becali a devenit mai galagios in anii in care au fost alegeri si se poate vedea retrospectiv si cui i-a folosit balamucul ciobanului. Asa cum Vadim i-a atacat in primii ani de la infiintarea PRM, doar pe adversarii FSN-ului care il ingaduise si Becali a stiut mereu cine ii sunt stapanii. Aparitiile lui televizate frizau uneori delirul, dar niciodata “voievodul” nu si-a luat inima-n dinti pentru a-l critica pe Adrian Nastase. La Ion Iliescu s-a prezentat chiar cu un buchet de flori, la o onomastica. Figura s-a repetat si dupa caderea lui Nastase. Fara scrupule, Becali s-a pus in slujba noii puteri, jignindu-l pe Tariceanu spre deliciul lui Basescu, care nu a ezitat sa se afiseze cu el la sprit.
Dar vremurile s-au schimbat, PRO TV-ul nu mai scoate telespectatorii in strada. Acum tonul in mahala il da OTV-ul. Si papusarii au inteles repede potentialul unui partid cu o doctrina tabloida: circ, nationalism primitiv, vulgaritate, grobianism, teorii ale conspiratiei, care sa ii permita prostului sa se creada destept, iata ingredientele pe care se poate cladi un adevarat partid al OTV. Cu ajutorul procurorilor si al freneziei mediatice imbratisate de toate televiziunile figura a functionat de minune: Vadim si Gigi au ajuns in Parlamentul European.
Dar Gigi simte ca poate mai mult de-atat si ca Vadim nu va mai ajunge prea curand langa ciolanul puterii. “Vreau sa devin cel mai puternic animal politic din Romania”, spune el si gura pacatosului ceva adevar tot graieste. Daca un alt analfabet ca Marian Vanghelie a putut sa devina poate cel mai influent sforar din PSD, de ce n-ar putea si Becali? Asa ca Gigi, flituit de popularii europeni spune ca si-a descoperit vocatia social-democrata. Langa Hrebenciuc, mentorul care a creat aceasta jucarie mediatica.
protectia a functionat de fiecare data
Am descris mai sus reteaua prin care s-au facut averi in Romania ca pe o plasa; ei bine, aceasta structura poate functiona si ca o plasa de siguranta. In cazul lui Becali, protectia politico-judiciara a functionat fara gres. Sa nu uitam ca o mare parte din averea lui Becali se datoreaza chiar cumpararii de drepturi litigioase. Acest tip scandalos de afacere e o insulta adusa ideii de justitie: practic un om cinstit, care are mult mai multa carte decat Becali, nu are nicio sansa in sala de judecata si e nevoit sa ii vand acestuia pe nimic dreptul de a revendica o proprietate. Procesele care trenau de ani si ani se judeca apoi ca pe banda rulanta, Becali primeste pamantul, iar primarii ii semneaza actele de schimbare a regimului terenului din arabil in construibil, asta cand nu i-l schimba chiar cu o parcela mai buna.
Pentru Becali, protectia politica a functionat: in cazul schimburilor de terenuri cu armata (prejudiciu de 2-3 milioane de euro), in scandalul preluarii de la stat a serelor Popesti Leordeni, in scandalul mitei pentru fotbalisti (cazul “Valiza”), in scandalul sechestrarii si ranirii in stil mafiot a hotilor de masini, in scandalul preluarii fabricii de armament Mija (da, fariseul Becali are fabrica de armament!), in procesul privind spalarea de bani, in procesul in care e acuzat de prejudicierea IAS Mogosoaia, in scadalul privind preluarea ilegala a clubului Steaua si ascunderea datoriilor societatii printr-un faliment fictiv si lista ar putea continua la nesfarsit.

Victor Grigore

evadare.ro
July 23rd, 2009
Mai multe despre: Politica

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact