evadare.ro

De ce nu-i votez pe candidații la Primăria București

Mai mult ca sigur, nu votez la runda aceasta de alegeri. Boicotul nu e o soluție, prin urmare, nici nu îl recomand mai departe. (De parcă lumea n-ar avea altă treabă decât să se ia după recomandările mele.) Cum azi s-a închis lista cu înscrieri, voi spune o părere despre fiecare candidat în parte:

Nicușor Dan

Încep cu el, pentru că pare favorit. Ca orice pom lăudat, presimt că va fi un primar dezamăgitor. Am o părere neutră despre el ca om, pare decent și cumsecade. Aura de specialist în administrație e falsă, ca la mulți ONG-iști. S-a lansat cu o ambiție prostească de a salva ruinata Piață Matache, pentru care a distrus comercial un bulevard, ținându-l în procese și noroaie ani de zile.

Noua Securitate i-a creat un partid atât de toxic, încât l-a ejectat că nu s-a manifestat împotriva familiei normale. Acum s-au reîmpăcat din interes. Nu mi-e clar dacă are în spate interese imobiliare sau e un om constit. Am o uriașă problemă cu cele două partide care-l susțin.
USR e cel mai mare pericol politic pentru țară în acest moment. O grupare extremistă, neo-bolșevică, explicit anti-creștină și anti-națională. Niște fanatici hotărâți să dea foc țării în numele unei iubiri oarbe pentru orice e străin.
PNL e partidul care ne-a pus botnița. Ne-ar fi pus-o și PSD-ul, dacă se nimerea la ei momentul când stăpânii străini au dat ordinul operațiunii plandemia. Dar s-a nimerit la pseudo-liberali și au făcut-o cu un zel sadic. Mi s-ar părea strigător la cer să nu fie pedepsiți la urne cei care au făcut cele mai mari abuzuri la adresa libertății și demnității umane de pe vremea ocupației sovietice încoace. Să lași nepedepsită puterea, care ne-a închis în case, ne-a interzit slujba de Înviere, ne-a amendat că n-avem hârtii de mers pe stradă – înseamnă să încurajezi abuzul oricărei dictaturi. Dacă e un motiv pentru care mi-aș pune botnița și m-aș încolona la vot, ar fi să pedepsesc actuala putere pentru acest genocid. Pentru bolnavii netratați în spitalele goale și toate minciunile din raportarea deceselor. Sunt convins că vor face și mai rău după alegeri, când vine și dezastrul economic, deci singura formă de descurajare e pedeapsa de la urne.

Gabriela Firea

A reușit să falimenteze primăria, care a continuat să funcționeze după. Semn că oricine poate conduce orașul. S-a afirmat ca făcând parte din aripa securistă a PSD-ului, din care a răsărit ulterior și Ciolacu. La ce reputație are Pandele, mă așteptam să fi prădat deja orașul.

Sunt adeptul promovării femeilor, mai ales că arată și binișor, chiar dacă e un pic țață. Pe alocuri a fost atacată pe nedrept, are unele realizări. Orașul e mai curat, a refăcut fântânile (puțin kitsch). Ca și pe restul candidaților, n-o văd în stare să înțeleagă istoricul orașului, nici să-i folosească potențialul.

Am apreciat-o în vremea când tefeliștii o înjurau că dă bani pentru catedrală. E una din puținele realizări ale orașului. În ultimul an a decis să le facă pe plac acelor activiști gălăgioși, care oricum n-ar vota-o și a tăiat contribuția. O bilă neagră, pentru care îi tai și eu votul. Altă inițiativă a fost să aloce o clădire pentru un muzeu al holocaustului, înainte să existe un muzeu al comunismului și un muzeu de istorie a României relevant.

Și în cazul ei, partidul e o piatră de moară. N-am votat niciodată PSD (implicit nici Firea). Le-aș fi dat o șansă, cu mare strângere de inimă, dacă se transformau într-un partid conservator, naționalist. Așa cum îi acuzau inamicii. Au ratat șansa asta, preferând să rămână un partid de hoți fără ideologie, perverși care așteaptă să se compromită ceilalți și să-i voteze lumea din nou. E imperios necesar ca acest partid pseudo-românesc să dispară, ca să poată apărea o alternativă autentică la curentul globalist. Cel mult, să rămână un partid stângist de niștă, dar partid național e imposibil să faci din el. Votând unul din aceste partide, care se rotesc între ele, perpetuezi o falsă alegere.

Traian Băsescu

L-am susținut 10 ani, crezând că e un rebel, care face curățenie prin anti-corupție. S-a dovedit un trădător, care ne-a afundat în statutul de colonie. S-a dovedit că Traian era Petrov, iar războiul cu mogulii cei răi, foști securiști, era doar extinderea de puterea a unei noi Securități, de data asta aservită altora de afară.

A degradat funcția de președinte până la cumetriile cu clanurile interlope. Acum e decis să își degradeze și amintirea, printr-o candidatură fără noimă, care nu se cade unui fost președinte. Cu atât mai mult unuia ajuns la stadiul de a suna beat la televiziuni. Mi-e greu să pricep ce vrea să obțină, de ce se încăpățânează să se facă de râs. Și să ne învârtă cuțitul rușinii în rană și celor care l-am socotit cândva un erou politic.

Ca primar, rămâne în istorie prin cel mai mare atac dat împotriva micului capitalism românesc: desființarea chioșcuilor și favorizarea noilor lanțuri străine de comerț. A deschis niște linii de credit internațional, care am impresia că au fost folosite apoi de Videanu pentru asfaltarea marilor artere. Pasajul Basarab e bun ca străpungere, dar nu era nevoie de ceva atât de mare, care parcă traversează Dunărea, când de fapt trece de niște linii de tren. Are capacitatea asta de a vedea lucrurile de la nivel macro. Își va distruge cu ocazia asta și legenda de fenomenal combatant electoral. (Dacă vor fi dezbateri și nu cumva ne-am pricopsit cu o nouă tradiție a lașității.)

Călin Popescu Tăriceanu

E prim-ministrul care a înstrăinat pe degeaba rezervele de gaz natural ale țării. O avuție de 50 de miliarde de dolari. Nu-i pot ierta un asemenea act de vânzare de țară. Vine și el dintr-o zonă securisto-masonică.

Altfel, are din când în când păreri pertinente și chiar curajoase în criticarea sistemului. Se vede nonșalanța milionarului. Ca manager, aș zice că s-ar putea să fie unul din cei mai iscusiți administratori de buget. Pe principiul „a furat, dar a și făcut”. Nu are șanse, dar dacă s-ar da concurs de competență, s-ar putea să situeze destul de sus, dată fiind experința din afaceri și relațiile.

Viorel Cataramă

Dintr-un aluat asemănător cu precedentul, cu față mai de țăran. Vine din stirpea gradaților îmbogățiți în ceața tranziției. Nu am încredere în el, deși cred că nu e atât de prost pe cât îl cred unii. E doar incult. Are o nevastă doctoriță, care candidează la un sector, din partea altui partid! Altfel, o prezență agreabilă. Ea, nu el.

După ce l-am văzut în Piața Victoriei, am lansat teoria că a fost parașutat acolo de servicii exact ca să compromită mitingul. Se plimba țanțoș cu un steag și nu-l băgau în seamă decât marginalii.

Totuși, indiferent din ce motive a făcut-o, îi respect poziția tranșantă în subiectul pandemiei. Pentru asta, are o jumătate de vot din partea mea. Dacă ar putea un primar să ne scape de masca obligatorie, l-aș vota, oricât de demagog ar fi. N-are nici puterea, nici șansele, deci ne pierdem vremea.

Florin Călinescu

(O candidatură neconfirmată). Măscăriciul Pro TV-ului trăiește din amintirile vremurilor când era cea mai influentă personalitate media a țării. Ocazie cu care a contribuit la tâmpirea unor generații. S-a pricopsit cu rămășițele fostei fabrici IOR, din ruinele tranziției.

Nu l-am mai urmărit. Îmbină lucruri corecte cu aiureli și mi-e greu să îi urmăresc vulgaritățile. Probabil va culege ceva din electoratul Las Fierbinți, fost OTV-ist. Are ceva nas în afaceri și simț practic. Poate n-ar fi cel mai rău primar. Dacă alegea o primărie mai mică, poate avea și șanse.

Ilan Laufer

De parcă nu mai aveam noi hoții noștri, trebuia să-i luăm și pe-ai altora. La un popor condus de un sas cam retardat, un ungur bețiv și un palestinian cu porniri de dictator, merge la fix și un primar evreu. Nu știu de ce insistă să ne piardă vremea și șmecherașul ăsta pripășit prin PSD într-o vreme. Mi-l imaginez fugit în Israel ca Elan Schwarzenberg, Smuel Beraru sau Nati Meir. Ăsta din urmă avea măcar umor involuntar.

Claudiu Târziu

L-am simpatizat într-o vreme și îmi pusesem mari speranțe în el. După care, nu știu ce s-a întâmplat. S-a decis să devină „politician frecventabil”. S-a mulat tot mai mult pe gruparea #rezist, care e la antipodul tradiționalismului, cu care s-a afirmat. La fel ca partidul AUR, din partea căruia candidează, și liderul Răzvan Simion, are ceva artificial. Poate aici greșim, că vrem să fie perfecți „ai noștri” și rămânem cu „ai lor”, care sunt garantat nemernici. Nu am văzut să se fi implicat în marele scandal al pandemiei, care e deja o falie de mentalitate, e bătălia împotriva noii dictaturi globale. Dacă ratezi prezența în războiul ăsta, nu știu ce naționalist poți fi. E doar intuiție personală. Dacă ar fi să dau un vot ideologic, probabil că i l-aș da. E o persoană cultivată și decentă, la urma urmei.

Bogdan Stanoevici

Aud de el din când în când, atunci când sunt alegeri. Aud că e actor, că a fost directorul Circului, dar bănuiesc că e de profesie candidat. E critic în tema dictaturii medicale și vaccinurilor obligatorii. Se pare că a fost la proteste în piață – nu l-aș fi putut recunoaște oricum. Pentru asta, are o bilă albă. Nu am auzit de partidul lui (ADER).

Alexandru Coita

Are sau nu are diacritice în nume!? Nici de partidul lui n-am auzit. (Partidul Republican). E tânăr, dar și Ponta era tânăr. Nu am încredere în cei care se manifestă doar în campaniile electorale.

Post scriptum: Întrucât instituțiile statului anunță cu mare întârziere listele și presa nu menționează decât o parte din candidați, completez acum lista cu toți cei 18 candidați validați. (Mereu mă miram că pe buletin apăreau mai mulți decât fuseseră pomeniți. Unii nu pricep de ce candidează, poate pentru un loc de consilier.)

Magda Bistriceanu

O femeie ambițioasă, brunetă și cu sânii mari, buze cărnoase. Nici nu mai știu de ce m-a desprietenit de pe Facebook. S-a lansat cu PSD, a trecut cu tot trupul la Băsescu, dar el prefera blondele. L-a urmat și în PMP, acum e la Partidul Ecologist și îl face bețiv. Ne invită să „alegem viața”. Știu și eu dacă e o idee bună să înlocuim la primărie o milfă cu altă milfă?

John Ion Banu

Un naționalist pe nume John. A emigrat în America în 85, nu se știe exact când s-a întors. A mai candidat și la prezidențiale în 2019, fără să mă anunțe și pe mine cineva. Critică puterea liberală. Are și un partid al Națiunii Române, care dă comunicate demagogice, despre cum obține ventilatoare de la Departamentul de Stat al SUA. N-a prins-o p-asta cu farsa covid.

Ioan Sârbu

E candidat din partea partidului lui Victor Ponta, dar nu e socrul lui – Ilie Sârbu, tatăl Dacianei. A fost director al spitalului Militar, e general, și în pandemie a fost critic cu măsurile autorităților. Pentru asta din urmă primește o bilă albă. După față, are ceva trecut și în vechiul regim, nu mai stau să caut acum.

Cătălin Berenghi

Băiatul se zbate mult și are atitudini naționaliste. A luptat împotriva proiectului marii moschei. Candidează independent. A luptat ca mercenar în patru războaie și în Legiunea Străină. Mi se pare necopt pentru politica mare. Altfel, cu inițiative lăudabile și probabil bine intenționate. Ar trebui să se alăture unui proiect naționalist mai mare.

Octavian Bădescu

Alt candidat independent. Propune greva fiscală, pare libertarian. Are experiență de afaceri, a fondat firma de curierat SamdeDay, achiziționată de eMag. A fost și în ceva consilii de administrații la Poștă și Elcen – nu e clar dacă vânduse firma de curierat atunci sau era și la poștă în același timp. Acum se ocupă cu o franciză imobiliară a ReMax. A postat ceva critic pe tema pandemiei.

Ileana Daniela Nănău

PRM încă mai există – dacă n-o fi și scindat în aripi, ca țărăniștii. Nu e pe Facebook. Dacă o cauți pe Google, găsești în prima pagină 3 site-uri intitulate: Cartea de Telefon, Cine mă sună? și Abonați.

Radu Ghidău

Nici PNȚ n-a murit de-a binelea. Radu Ghidău candidează din partea Alianței Național Țărăniste. Avocat, înscris în PNȚ din 91, a făcut colecție de burse în străinătate de la varii fundații. A fost parlamentar la 23 de ani. Susține că e pentru valori creștine și patriotism luminat. Implicarea sa în perioada pandemiei a fost un apel înainte de Paște, să păstrăm distanța socială și practic să nu dăm pe la biserică, să nu murim.

Radu Octavian Moraru

Candidează independent. Fost controlor de trafic aerian. Se prezintă ca bun creștin și patriot, dar din altă parte nu poți afla despre el, decât din pagina proprie de campanie de pe Facebook. Din seria: candidez să devin cunoscut.

Sebastian Constantin Popescu

Nici partidul fondat de Gigi Becali n-a dispărut. Partidul Noua României (presupun că fără Gigi) ni-l propune pe tânărul Popescu. Pe care ni l-a propus și la președinție anul trecut, fără să fi aflat cineva. Fost medic veterinar, susține că nu are casă, mașină și niciun venit.

evadare.ro
August 19th, 2020
Mai multe despre: Politica
Economie

Jaful mileniului
Pandemia e diversiunea, nu cauza crizei

Bogații, mai îndatorați decât săracii
Ep. 1: Criza datoriilor suverane și o răsturnare, care nedumerește

Națiunile și băncile lor
Ep. 2: Economia speculativă, transferul de suveranitate și prăbușirea ei înaintea pandemiei

Trei forme de capitalism
Ep. 3: De la Roma la Wall Street, capitalismul oamenilor liberi, capitalismul înrobitor și capitalismul cazinou

Criza începuse deja
Ep. 4: Din 2008 în 2019, măsurile de avarie și prevestirile rele

Tiparnița și sforile dobânzii
Ep. 5: Când mâna invizibilă apasă pe cântar

Un răspuns disproporționat
Ep. 6: Banii din elicopter

Bancherii din umbra regilor
Ep.7: O istorie, care nu se învață la școală. Personalități discrete, pe nedrept uitate

Primul imperiu global
Ep. 8: De la Pax Britanica la Pax Americana, acordul de la Bretton Woods

Dolarul offshore
Ep. 9: Moneda globaliștilor există deja și e produsă în cantitățile pe care și le doresc

Și acum, încotro?
Ep. 10: Opțiunile imperiului american

Marea Resetare
are în vedere toate aspectele vieții omenești

Coronavirus

Cercetătorii, care îi contrazic pe alarmiști
Ce susțin ei și care e reputația lor în lumea științei

Dezvăluirea umflării din pix a deceselor
n-a mirat pe nimeni

Descoperirile profesorului de la Stanford
spulberă isteria coronavirus

Falsa epidemie
descrisă de New York Times în 2007

Logica distrugerii economice
Explicația implicării celor bogați și puternici în demolarea controlată a sistemului care i-a făcut așa

Rechizitoriul
Cele 21 de motive de protest față de carantină

Asimptomaticii nu transmit boala
susține doctorul Fauci, Arafat al americanilor

Cât e un coronavirus
pe lângă un spermatozoid. Ar fi eficient prezervativul textil?

Estimarea lui Rafila
Ce mortalitate are până la urmă boala și unde se plasează față de alte pandemii istorice

Coronavirus a ucis 0,003% din români
în primele 60 de zile

Două viziuni
Felul în care percepem lumea ne-a determinat reacțiile la epidemie

Cazurile cele mai suspecte
centralizarea primelor 800 de decese

Spiritualitate

Sursele globalismului
cărțile și personalitățile, care au contribuit la proiectul noii ordini mondiale

Antidot pentru frica de moarte
Mircea Eliade și moartea ca inițiere

Fundătura ateismului
și a relativismului moral

Societatea controlului
operațiunea corona, răscoalele rasiale, piese într-o tranziție postmodernă

Școala de acasă
interzisă de Macron pentru a apăra laicitatea

Rezistența spirituală anticomunistă
Pentru CNSAS, martirii închisorilor comuniste sunt încă „dușmani ai poporului”.

Despre Bartolomeu Anania și alegerea nefericită a unui preafericit
Un elogiu adus celui mai mare predicator din Biserica Ortodoxă în acest moment, care, nu întâmplător, este și cel mai virulent atacat de presa din România

Mistica iconicului la Ghelasie
o viziune speculativă în isihasmul românesc

În apărarea cămătăriei
talantul îngropat al pieței libere

Ce este un român
identitatea, între cultură, rasă, cetățenie

Discurs fulminant
al arhiepiscopului Vigano împotriva papei Bergoglio

Media

Dezumanizare
Înmormântare cu distanțare

Îndobitocirea prin „fake news”
Dresajul corectitudinii politice

Tirania ecranului
Audiobook despre eliberarea de dependența electronică

Moment antologic
BBC prezice prăbușirea unei clădiri

În căutarea underground-ului pierdut
Dacă pe străzile din București cântă mariachi, ori ne tragem din incași, ori suntem un popor tare netalentat

Statul
făptașul neidentificat al crizei

Piața Universității
o părere la 30 de ani după

Tratatul de la Trianon
de ce merită sărbătorit

Presa sistemului
Pleacă coloneleasa, vine generăleasa

Ministrul Muncii
și înlocuirii sociale

Capturarea economiei Japoniei
cu ajutorul crizelor

Papa Francisc
a scos efigia lui Hristos de pe crucea de la gât

Jacques Attali, în 2009:
o pandemie ar permite instaurarea unui guvern mondial

FMI anunță un nou sistem monetar
cum ar putea spulbera banii digitali economiile din bănci

Politică

Argumentele împotriva imigrației
„De ce vă opuneți imigrației, dacă atât de mulți români au plecat?”

Educația sexuală în școli
proiectul de inginerie socială din spatele bunelor intenții

Cadoul de la UE
ne crește datoria de stat cu o treime

Cum funcționează imperiile
Ghici cum plătești bunăstarea altora

Unabomber
Ideile unui geniu ucigaș

Orban și Dragnea
speță identică, ignorată de DNA

Senatori americani
propun ca SUA să nu mai plătească datoria Chinei

China, inclusă pe Axa Răului
Ce urmăresc SUA prin noul război imagologic

Era nevoie de o femeie frumoasă
Să învețe omul contemporan să fie bărbat

Jean Jacques Rousseau
ideolog al tiraniei

Bogații lumii
mai bogați cu 10 trilioane de $ de la începutul crizei

Omul transformat în marfă
chiar și săracii pot fi sursă de bani în societatea controlului