Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Corupția ucide la fosta firmă a lui Caramitru Junior

Spuneți sincer, nu sunteți curioși ce mai face firma aia faimoasă, unde consilia Caramitru mic? A dat de necazuri fără el. (Sau i-au ajuns păcatele din urmă.) Gigantul McKinsey tocmai a căzut la o înțelegere cu statul american, prin care va plăti 550 de milioane de dolari pentru stingerea anchetei privind rolul ei în criza opioidelor. Dar stai! Corupția ucide! Așa merge într-o țară ca afară? Te înțelegi cu autoritățile și o lasă mai moale pentru suma cuvenită?

Și când spun „corupția ucide” e cam la propriu. Între 1999 și 2016, se estimează că 453.000 de americani au murit într-un alt fel de „epidemie”, a opioidelor. În 2018, notează instituția oficială a statului american, care monitorizează dependențele, 128 de americani murea zilnic din cauza unei supradoze de opioide. Instituția citată ne spune cum a început totul:

„Spre sfârșitul anilor 90, companiile farmaceutice au dat asigurări comunității medicale și pacienților că nu vor deveni dependenți în urma consumului de calmante opioide. Iar doctorii au început să prescrie aceste tratamente în ritm tot mai mare. Aceasta a dus, în consecință la o diversificare pe scară largă a folosirii greșite a acestor medicamente, înainte să devină evident că erau de fapt dătătare de mare dependență”.

Între 8 și 12 procente dintre pacienți dezvoltă o tulburare în urma folosirii acestor medicamente. Între 4 și 6%, din cei care folosesc greșit medicamentele pe bază de opioide, ajung să treacă pe heroină.

Firma McKinsey, care în trecut se specializase pe oferirea de consultanță pentru așa zisa „optimizare fiscală” – adică reducerea taxelor plătite către stat, a mirosit că e o bună afacere colaborarea cu industria farmaceutică. Rolul firmei McKinsey în criza opioidelor a fost să ajute giganți farmaceutici precum Johnson & Johnson sau Purdue Pharma, cu strategii de marketing pentru a crește vânzarea acestor medicamente atât de căutate.

Ziarul New York Times dă chiar o sumă mai mare pentru acordul semnat de McKinsey cu procurorii din 47 de state americane, respectiv, 573 milioane de dolari. Acordul vine după ce mai multe procese au fost intentate firmei McKinsey, pentru contribuția la promovarea medicamentului OxyContin, produs de Purdue Pharma. Doar acest calmant e acuzat că a contribuit la moartea a 450.000 de persoane în ultimele două decenii!

Firma de consultanță a sfătuit Purdue să se concentreze pe doze mai mari, cu profit mare, reiese din documente, chiar și după ce producătorul farmaceutic a pledat vinovat în 2007, într-o anchetă penală. Aceasta a probat că firma farmaceutică a indus în eroare doctorii și autoritățile de avizare în privința riscurilor implicate de folosirea OxyContin. Tot sfătuitorii de la McKinsey le-au dat ideea să se asocieze cu alte firme farmaceutice în relația cu FDA (Agenția de avizare a medicamentelor din SUA), pentru a face avizarea mai puțin riguroasă.

În mod separat, proprietarii Purdue au fost de acord să plătească 225 de milioane în amenzi civile (o sumă, deci, mai mică decât cea cu care a fost penalizată McKinsey). Dar se află în tratative să mai plătească încă 3 miliarde de dolari compensații în alte dosare similare. Familia Sackler, care deține firma, fondată de Isaac Sackler și Sophie Greenberg, provine din emigranți evrei din Ucraina și Polonia, dar au avut mare succes în Statele Unite, după ce firma lor a fost printre primele care au folosit publicitatea pentru promovarea vânzării de medicamente.

Revenind la firma McKinsey, aceasta a avut implicări în afacerea opioidelor încă din 2004. Într-un raport din 2009, specialiștii săi îi asigurau pe clienții de la Purdue că vor obține profituri de 400 milioane de dolari pe an, dacă vor folosi strategii de marketing, prin care să asigure utilizatorii de pastile calmante că vor deveni „mai optimiști, mai puțin stresați și mai puțin izolați”.

Încă din 2018, directorii firmei McKinsey și-au dat seama că ar putea exista consecințe penale pentru faptele lor. Într-un schimb de mailuri, ei se sfătuiau să se consulte cu departamentul de Riscuri și să șteargă „toate documentele și e-mail-urile, care s-ar putea întoarce împotriva noastră”.

McKinsey e departe de a fi la primul scandal. Compania energetică Enron a fost chiar creația unui consultant de la McKinsey, ale cărui practici contabile au dus la implozia firmei de energie în 2001. Reprezentantul McKinsey a ajuns atunci la închisoare, exact cum îi place lui Andrei Caramitru să se întâmple cu corupții. La data respectivă, falimentul Enron, o firmă cu active de 63 de miliarde de dolari, era cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite.

Și în criza din 2007, McKinsey a avut un rol important. Ea a fost printre cei care au sfătuit băncile să își mărească expunerea la risc prin folosirea de instrumente derivate din ipoteci imobiliare și prin creșterea pe datorie a activelor din balanța contabilă.

Deși la noi corporatiștii sunt suporteri ai democrației liberale, firma McKinsey nu s-a sfiit să facă afaceri bănoase cu mai multe regimuri dictatoriale. Ba chiar a contribuit cu sfaturi la reprimare disidenților din Arabia Saudită, lucru care s-a aflat după asasinarea ziaristului Kashogi în ambasada din Istanbul.

Victor Grigore

evadare.ro
February 4th, 2021
Mai multe despre: Politica

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact