Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări
pentru site-urile care citează articolele

Calculul pentru parlamentare și votul meu

Până la turul 2, care deja aprinde lumea, să ne concentrăm pe duminică. Pentru că votul de la parlamentare va da și guvernul, și majoritatea care va trece în următorii patru ani legi decisive și „PLX-uri” din alea șocante, cum s-au mai văzut. Să chibițăm puțin.

Deja, în perspectiva turului 2, s-a format blocul PSD, USR, PNL, UDMR, cu sateliții lor, PMP, FD, REPER, SENS și ce o mai fi. Putem să-i spunem clar: axa răului, monolitul sistemului, toți pandemiștii reuniți ca să fie și mai slugarnici cu ambasadele.

Își mint alegătorii că vor face alianțe ba de stânga, ba de dreapta, dar e clar că nu mai au decât împreună majoritate și se vor aduna toți expirații într-o singură dugheană. Război, austeritate, cine știe pentru ce-și unesc forțele!?

La europarlamentare, în vară, a fost o prezență aproape identică, tot 52%. (Presupunerea mea, că am fost mulți care am protestat prin boicot, poate era o naivitate.) Cred că vin mult mai mulți duminică, pe fondul împărțirii în cele două tabere de la prezidențiale. N-ar fi exclus să se ajungă la 70%. Ceea ce schimbă mult împărțeala, nu știm care tabără a fost mai stimulată și care descurajată de duminica trecută. Unele partide pot lua sub prezidențiabil. Sau să li se „împuțineze” scorul prin mobilizarea celorlalți.

Cu Lasconi susținută acum de toate aceste partide, de vedete și tot bordelul presei de partea ei, nu e greu de dedus că USR va fi pe val. La europarlamentare au luat aproape 9 cu tot cu Orban și Tomac / Băsescu. Ea a luat 19. Poate trage după ea lejer încă 5 procente, ca să nu zic zece, din cei amețiți de presă că Valerica ne apără democratura.

Gândiți-vă ce poate face un parlament cu o cincime, un sfert sau o treime useriști! Ce-ar putea ei să legifereze? Nu mai zic dacă intră și REPER, cu Buhuceanu în frunte, dar sper să nu fie cazul.

Comasații au luat 48,5 în vară. Acum sunt separați și tocmai au primit un viguros șut în fund de nicăieri. PNL e cel mai groggy, pleacă de la scorul lui Ciucă de sub 9%, sub care poate cădea dacă votanții îi migrează la USR. Sau poate lua mai mult, dacă li se mobilizează primarii și rețelele.

La PSD putem să numărăm ce-au luat Ciolacu, Geoană, Diaconescu și Birchall, zicem 29. Dar pot avea electorat care a stat acasă, sau care îi părăsește spre aripa suveranistă.

În blocul naționalist avem: AUR, SOS, PPR. La europene, primele două au luat 20%. Dacă punem în dreptul lor ce au luat Georgescu, Simion și Terheș duminică, au 37%. Din cei neprezentați și din bazinul PSD pot lua chiar mai mult, pe valul neașteptat cu Călin Georgescu pe primul loc și victorios în diaspora singur cu 43%. Mulți indeciși vor vrea să se alăture acestei alternative.

Nu cred că valul se poate ridica într-atât încât să facă majoritate. Dar și 40% e nesperat de bine pentru o opoziție viguroasă, care să nu lase puterea să facă prostii prea neobrăzate.

După samavolnicia Curții Constituționale, am promis că, în compensație, îi dau votul Dianei Șoșoacă la parlamentare. Și mă țin de cuvânt.

AUR intră sigur, cu bune și rele. În sensul că îi vor face parlamentari pe Mohammad Murad și Gigi Becali. Dar îi vor reconfirma și pe alții pe care-i stimez, ca Dan Tanasă și Sorin Lavric. Vreau să ajut și SOS să treacă pragul, așa cum e el, un ciudat fan-club otevist, nu un partid propriu-zis. Neapărat vreau să intre ziaristul Miron Manega (cap de listă la Iași, cu numele din buletin, Manea Dumitru). În rest, n-am reținut alt nume din oferta lor. Nu sunt încântat ca prin votul meu să fie împins în Parlament, pe pile, și băiatul lui Cozmin Gușă. Dar asta e.

PPR (Răzvan Constantinescu, Mihai Lasca) e pe alocuri chiar mai radical și aș vrea să văd așa ceva în Parlament. Dar cred că e cam mult să facă pragul al treilea partid suveranist. Poate sunt trucate sondajele (s-a văzut că sunt). Totuși, mi se pare prea mare riscul ca procente prețioase să se piardă prin fragmentare, dacă nu intră. Oricum faceți cum credeți, eu doar expun un raționament.

Presa mincinoasă susține că și Călin Georgescu ar avea un partid: POT (Partidul Oamenilor Tineri). Păi ori e independent, ori are partid!? Partidul e condus de Anamaria Gavrilă, care avea o prestație promițătoare când a intrat în Parlament, pe lista AUR. E o pălărie cam mare ambiția să conducă un partid. Alte nume cunoscute n-au.

Înclin să cred că știrile de ieri că ar fi „partidul lui CG” sunt intoxicări de presă, scornite ca să spargă votul suveranist. N-am găsit nicio dovadă că ei s-au implicat să-l susțină, nici că el îi promovează. Dacă ar fi, și o parte din nebănuita lui zestre electorală s-ar duce la ei, teoretic ar putea bulversa toate calculele. Probabilitatea să nu facă pragul cred că e mult mai mare și ar trebui să ne concentrăm pe cele 2-3 partide cu șanse.

Ce ar însemna o astfel de împărțire în două blocuri? Mai multe partide „suveraniste” se pot certa între ele, dar se pot și verifica, denunța dacă fac blaturi cu puterea. Dacă Georgescu ar lua președinția, ar deveni un arc guvernamental cu mare influență, eventual ar atrage spre ei chiar umplutură de la PSD. Cu Lasconi președinte, invers, cei mai slabi, infiltrații și oportuniștii intrați pe listele lor ar migra către arcul vechilor partide, cum s-a întâmplat cu PPDD al lui Dan Diaconescu. Totuși, acum au niște nuclee de personalități care au niște convingeri și ar fi mai greu să se travestească și să fie total absorbiți.

evadare.ro
November 27th, 2024
Mai multe despre: Politica
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact