Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Balerinul Piedone

Am și eu o meschină satisfacție, după anunțul primarului din sectorul meu, că v-a candida până la urmă din partea USL. Mi se confirmă că nu m-am înșelat nici când l-am evaluat pe Piedone, nici când nu m-am bucurat de lovitura primită de USL, prin racolarea lui de către UNPR, și nici când am râs de achiziția – bombă, făcută de Elena Udrea pentru campania localelor din București.

În timp ce USL s-a blindat cu Bogdan Teodorescu, pe post de șef de campanie (care încă apare la televizor ca analist independent), se părea că și Udrea a găsit un omolog local pentru strategia de alegeri. Kil pe kil, păreau la fel, loialitatea era negociabilă la amândoi (ceea ce e un avantaj când racolezi), ba strategul de la 4 își lăsase și o bărbiță filosofică, deci nu mai aveam mult de așteptat până când ar fi început să ne vorbească despre „o construcție politică de dreapta”.

Ceea ce părea imposibil și pentru imaginație s-a produs: Cristian Popescu Piedone a devenit un balerin politic, expert în piruete. Tot e el un răsfățat al lui Măruță, poate apărea și în viitorul sezon din Dansez pentru tine, sau din Dansez pentru cine dă mai mult, cu o rochiță mini din voal alb. (Deși, după gusturile personajului, ar prefera apariții la Master Chef sau pe Taraf, la Chef de chef.) Acum că ne-a anunțat că n-a plecat niciodată din PC, balerinul se poate produce și în emisiunile lui Dan Negru. Chiar îmi lipsiseră știrile despre isprăvile lui Piedone de la televiziunile lui „dom Profesor”, aștept cu interes să se reia.

Între timp, pe ușa blocului mi s-a lipit un ditamai afișul, în care sunt anunțat în ce zile va face Piedone curat pe stradă. Totul cu poze și cu aceleași culori din afișele electorale și de pe plăcuțele puse lângă orice boschet ctitorit de primar. Pe afiș nu scrie nimic despre zilele în care a făcut curat în cei patru ani de mandat. Și e, de altfel, destul de bizar să fii anunțat de cineva între ce zile din an își va îndeplini obligațiile de serviciu. După același model, poți primi o informare în cutia poștală că primarul pleacă în concediu sau un SMS cu mesajul „în această seară primarul Piedone va face baie, ajută-l pe primar să se usuce și sectorul tău va fi mai curat”.

Afișele sunt tipice pentru campanie, destul de ingenios camuflate în spatele unui apel la implicare civică, dar mai arată ceva. Că în vreme ce PDL nu are nici măcar un nume de candidat pentru primăria Capitalei și nici nu știe sub ce siglă va participa (dacă mai participă) în alegeri, „strategul” își vedea neabătut de propria campanie și de propria strategie. Simultan cu demararea acestei campanii, Piedone își pregătea întoarcerea în sânul USL. Rămasă cu buza umflată: Elena Udrea, șefa organizației București a PDL, sedusă și abandonată de farmecele balerinului durduliu.

Faptul e fără precedent. Să-ți plece strategul și candidatul, e ca și cum te-ar părăsi generalul în drum spre bătălie. Și cu siguranță Elena Udrea va găsi inexplicabil gestul. Cum adică să transferi mari vedete, să tocmești pe unii care să țină loc de doctrină, de idei și de convingeri, iar ei să nu se țină de cuvânt? Mai mult ca sigur, va da vina pe schimbarea nedreaptă de la Ministerul Turismului, care a împiedicat-o să își țină partea ei de înțelegere din deal-ul cu traseiștii. Piedone, Onțanu, Pandele, Vanghelie i se vor părea în continuare achiziții valoroase (dacă le-ar putea face), pentru că ăsta e felul tranzacțional în care înțelege politica. Am auzit-o chiar pe doamna Udrea spunând recent, toată un zâmbet, că așteaptă de la electorat semnale pentru deciziile viitoare și că asta ar fi marea artă a unui politician, să citească aceste semnale. Nu, nu asta înseamnă democrația, să iei forma vasului și să își formezi opiniile din sondaje. E doar pseudo-politica guvernată de marketing, numai că în spatele oricărui marketing, ar trebui să se găsească și oarece produs propriu, de oferit pieței.

Un comentariu cu care sunt pe aceeași lungime de undă, găsiți și pe Hotnews, de la Dan Tăpălagă, care scrie despre explozia cuplului – dinamită. Aș fi chiar curios dacă Elena Udrea a mai făcut și altceva care să semene a pregătire de campanie în organizația care i s-a dat pe mână, sau a lăsat totul în grija mercenarilor. În cazul ăsta, nu vreau să fiu misogin, dar nu pare un management de filială mai iscusit decât cel făcut de Oana Mizil la PSD Călărași.

Victor Grigore

evadare.ro
March 30th, 2012
Mai multe despre: Politica

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact