evadare.ro

10% AUR, 90% gablonț

Am mai scris despre acest partid, măcar nu intru în tagma ridicolă a celor, care află după alegeri de unul din cele 4 partide parlamentare. Îmi păstrez aceleași sentimente împărțite. De fapt, am aceeași reacție: când aud unii reprezentanți ai partidului și suspect de mulții lui postaci, să spun că sună ceva fals. Iar când îi văd atacați nedrept, dinspre aripa intolerantă zisă „progresistă” – să le iau apărarea.

Oricine ar veni, pe zona naționalistă, ar fi tratat și etichetat mizerabil, indiferent ce ar face. Pentru că presa are o problemă cu ideile respective în sine, nu cu persoanele. Presa centrală, alunecată spre intoleranța stângii extreme, a decretat creștinismul de nesuferit, a decretat iubirea de țară infracțiune, a decretat refuzul migrație xenofobie și rasism, a decretat familia normală – homofobie. Măcar atâta lucru bun a făcut Donald Trump în mandatului lui: a impus ștampila „fake news” pentru presa cu pretenții nefondate. Bun rău, pe Trump l-a votat jumătate din America. Pentru CNN și ecourile sale europene, jumătate din America sunt rasiști, demenți. În toate țările Europei există partide naționaliste – niciunul nu scapă de etichete ca „extrema dreaptă”, neo-fasciști, islamofobi. Unele ajung chiar la putere, ca în Ungaria, Polonia, Italia. Apoi țările respective în ansamblu sunt zugrăvite ca reacționare, o piedică în calea unanimității europene.

Problema e dacă nu ni s-a manufacturat și nouă un partid „rebel”, chiar de sistem. Și chiar dacă nașterea lui ar fi naturală, mecanismul de polarizare va funcționa în același mod. Oamenii decenți, cu idei conservatoare, se vor simți obligați să îi ia apărarea în fața abuzului presei. Pentru că simt foarte bine că presa încearcă invalidarea unei opinii, anularea unei părți mari (posibil majoritare) a populației. Oamenii simt că presa încearcă să declare ilegală o gândire banal de firească până acum câțiva ani.

Pe de altă parte, celălalt grup angajat, care are și el dreptul să gândească progresist, cosmopolit, libertin, secularist – are acum un nou personaj colectiv. Are un nou Bau Bau. Are un paratrăsnet pentru ură și frică. În sfârșit, sistemul și-a confecționat un nou Dragnea, un nou Vadim. Dacă nu ca pol pozitiv, măcar ca sperietoare.

Nu am fost la vot. Mi se pare scandalos să ieși din casă în stare de umilință, cu o cârpă legată la gură, să-ți alegi conducătorii. În ziua când s-a dictat ridicarea oricărei carantine, când psihoza „cazurilor” a scăzut, pentru că a scăzut subit testarea. Când virusul n-a mai fost periculos, ca în biserici și piețe. Să te duci tocmai în școlile închise pentru copii, împinși deliberat spre analfabetism. Absurd, penibil și ridicol!

N-am mai votat de 3 runde electorale: nici la prezidențiale, nici la locale, nici la parlamentare. Dar deja cred că și asta e o idee proastă. Nu rezolvăm nimic „adunându-ne” într-o frumoasă majoritate mută de 70%. Recordul absolut al Europei la boicot. Dar nu ne alegem cu nimic din asta.

Mi se pare deja suspectă campania anti-AUR făcută insistent de ActiveNews și de Pompiliu Diplan, organizator al mitingurilor anti-botniță, la care am participat cu toată convingerea. Ceva mi-a dat cu virgulă în insistența asta de a lovi într-un partid, care alerga pe culoarul naționalist, ignorând total restul spectrului. Părea cam disperare de cauză.

Unele din argumente m-au convins. Altel, mi s-au părut trase de păr. De pildă, dezvăluirile cu deputatul Francisc Tobă, fost parlamentar FSN, fondator al STS și acuzat de crime în timpul Revoluției. Sau cele despre trecutul pro-sistem al avocatei Diana Iovanovici Șoșoacă. Sau linia anti-biserică și în acord cu clubul de la Davos, luată de Călin Georgescu. Încă și mai șocantă, prezența lui Bobby Păunescu, fiul unuia din frații Păunescu – Bancorex, B1TV – la partid, în noaptea alegerilor.

Cu toate astea, găsesc că e un avantaj să avem (fie și de formă) un alt punct de vedere în Parlament. Se va pune problema vaccinării obligatorii – poate mai mulți oameni vor afla că au drepturi, dacă se vor vedea confirmați de la tribuna Parlamentului. Se va pune problema sporirii imigrației în țară, în ciuda șomajului. Persoane ca Sorin Lavric și Claudiu Târziu pot susține un punct de vedere conservator într-un limbaj decent. Suntem în punctul în care oamenii simt altfel, dar nu îndrăznesc să își mai spună cuvântul pe internet sau în discuții între colegi. Aștept ceva mai bun decât acest partid, deocamdată suspect de a fi surogat. Persoanele, pe care le-a adunat, mi se par mai consistente decât ce racolase PPDD (Dan Diaconescu). Se pot topi la remorca altor partide sau pot aduna în jurul lor o forță, care să își digere liderul George Simion și să se transforme într-o mișcare mai amplă. Altminteri, și cei care vor puritate și nimic mai puțin, sunt liberi să constituie propria lor alternativă concretă.

evadare.ro
December 7th, 2020
Mai multe despre: Politica

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.