Foamea ii impinge pe magnatii din presa la presiuni asupra autoritatilor mai mari decat cele ale sindicalistilor disponibilizati. Invitat la Antena 3, Marius Tuca s-a plans ca institutiile statului, ministere, agentii si autoritati locale, au abonamente la tabloide pe care le citesc in timpul programului. De pe lista cu abonamente lipseste Jurnalul National, spune Tuca, pentru ca “face opozitie Guvernului”. (Afirmatia corecta ar fi ca face opozitie partii pedeliste a puterii, organul de presa al Partidului Conservator fiind totusi unul din motivele pentru care partidul lui Felix a fost bagat in Parlament si la guvernare, dar in fine.)
Printre lucrurile pe care Tuca mai doreste sa le solicite Guvernului, din partea patronatului presei, se mai numara si reduceri (a se citi subventii) ale costurilor de distributie prin posta si pe calea ferata pentru ca, atentie, “aici se poate, sunt institutii de stat”. Ei bravos, cand ieseau in strada minerii sau siderurgistii de la “energofage” parca “directorii de constiinta” din presa aveau o perspectiva ceva mai liberala.
In emisiunea realizata la Realitatea, impreuna cu Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu a spus la randul sau ca statul ar trebui sa salveze presa “serioasa” de la faliment prin “sustinerea jurnalismului de teren”. Chiar, n-ar fi frumos ca Berceanu sa le achite biletele ziaristilor, iar Elena Udrea cazarea la hotel? La o adica, daca se-ngroasa criza, si kerosenul de la avionul lui Dan Diaconescu ar putea fi subventionat de cineva in numele libertatii presei.