Dacă e ceva cu care pot să mă laud de anul trecut, e că am simțit din martie că plandemia e ceva dubios, că e o mare tranziție în istoria omenirii, care va anula orice altă poziționare ideologică anterioară. Că în decursul vieții noastre nu va mai exista altă linie de falie în societate decât între cei care vor susține noua orânduire și cei care vor încerca să i se opună. Dar mai am un motiv pentru care pot să mă umflu în pene acum cât de bine mi-a funcționat mie flerul: niciodată nu m-am dus după fentele Q-anon.
Și ce șuvoi de dezinformări venea din zona respectivă în preajma campaniei electorale din America! Nu mai spun câți mă mustrau că nu văd o lumină în Donald Trump, cum o să ne salveze el pe toți. Că e și Pentagonul pe filieră, o să întoarcă alegerile, trebuie doar să „ai încredere în plan”. Serios, erau mulți prăjiți și la noi. Nici acum nu m-am lămurit dacă Radu Moraru o luase cu Q de naiv sau pentru că și sistemul nostru încerca să cloneze genul ăla de comunitate cu vederi alternative. (Mereu mi s-a părut păpușat din anumite laboratoare nășicul ăsta.)
Or fi fost furate alegerile prezidențiale în America? Sincer, habar n-am! Tot ce-i posibil. 50:50. Nici măcar nu pot să dau un procent în plus pentru una din variante, dacă a fost sau n-a fost trucat votul.
Dar mai important e ce-a devenit Trump între timp. Sau ce s-a lămurit mai multă lume că a devenit: un promotor fără rușine al vaccinului, încremenit ca Dragnea în răfuieli mărunte cu unii rivali, blocat în supărarea că a fost furat la urne ca Vadim. Altfel spus, a devenit genul de politician care n-ar face mare diferență chiar dacă i s-ar da din nou Casa Albă. Încă mai grav, a arătat ce caracter infect poate să aibă când și-a lăsat de izbeliște susținătorii, care fuseseră invitați chiar de paznici să dea năvală în Capitoliu. Și fără nicio jenă, Trump a acceptat narațiunea CNN că aceia erau un fel de teroriști, infractori la adresa democrației, extremiști violenți, de care s-a lepădat și a zis că n-are decât să-i judece organele și să-i pedepsească. (Pentru vina de a fi crezut că el e salvatorul națiunii.)
Dezvăluirile bizare din secta Q-anon miroseau a făcătură din laboratoarele FBI sau CIA, mă rog, ce variantă de securiști or avea și ei peste ocean. Dar acum se dovedește că era puțin și ca la capitaliști. Adică erau trimise corporațiile la înaintare. 90% din finanțarea televiziuni OAN venea de la AT&T, trust care are în portofoliu și CNN. Deci cei care dețin tunurile mainstream, turbate împotriva lui Trump și radicalizate în ideologia stângistă, creaseră și un pistol cu apă pentru nișa de piață a „nebunilor” pe care ei îi etichetează ca extremiști de dreapta, rasiști albi. În fapt, publicul patriot american, bine intenționat dar naiv, care n-are habar ce l-a lovit.
Situația era oarecum similară cu ce se întâmplase într-o vreme pe la sfârșitul OTV, când televiziunea lui Dan Diaconescu fusese preluată de trustul din offshore al lui Sorin Ovidiu Vântu. Măcar un an de zile, OTV și Realitatea TV făceau tehnic parte din același trust. OTV era ultra-populist, RTV era atunci un post elitist și băsist, cu Hurezeanu, CTP, Pleșu și Liiceanu ca vedete. Părea o asocierea neverosimilă, dar pe de dedesubt se întâmplase. Bine, că Vântu a căzut în dizgrația securiștilor și Dan Diaconescu a devenit un caz unic în Europa de persoană căreia i se interzice prin sentință să mai vorbească și să-și mai practice meseria, e altceva. (Indiferent de păcatele lui, Dan Diaconescu trebuie să fie lăsat să profeseze, dacă vrem măcar să ne mai prefacem că suntem o democrație. Și profesional mă tem că e peste mulți care umplu ecranul acum – uneori chiar ca imitații ale lui.)
Și dacă tot am început articolul cu laudă de sine, să-l sfârșesc în același mod spunând că în general personajul Trump nu m-a convins. Mi-a plăcut doar ca umor, pe alocuri, felul în care râdea de corectitudinea politică și cum nu-și puteau explica succesul lui spălăciții care trăiesc în bule etanșe față de omul de rând. Și românașii care sunt filo-americani, filo-europeni, dar n-au nici cea mai vagă idee cum simte americanul de rând, europeanul de rând, cât de mult îi detestă el pe politrucii Europei și ai Americii, ideologia lor dominantă. Politicieni și idei pe care fanii occidentului de la noi le confundă printr-o gravă eroare cu Occidentul însuși, nu cu demolatorii lui.
Dar în rest, l-am simțit mereu ca pe un personaj găunos și de prost gust, lipsit de caracter, de busolă morală. Ceva era prea rudimentar și neplăcut ca manifestare estetică. Și în general, le-a dat țeapă americanilor cu toate promisiunile. Iar credibilitatea pe care a dat-o operațiunii pandemice, jucând pe alocuri rolul de sceptic, e unul din motivele pentru care americanii au acum rată mare de vaccinare. Chiar dacă a avut momentul lui de glorie, când a apărut în balcon, vindecat, și și-a dat simbolic masca jos, per total a acționat ca un agent de vânzări pentru vaccin. A fost primul care a condus operațiunea Warp Speed și ideea implicării armatei în vaccinare. Idee ultra-periculoasă, preluată în multe țări.
Ar fi acum mai bine să fie Trump decât senilul Joe Biden? Nici măcar asta nu știu. E mai bine să ai în față un dușman prost și rău intenționat, sau unul puțin mai deștept, care te convinge să stai liniștit că e de partea ta? Acum America e invadată zilnic de sute de mii de migranți din Honduras, Mexic, Africa și alte zări, care trec peste o graniță abandonată de autorități. Joe Biden a spus că e bine că americanii albi vor deveni o minoritate în câteva decenii. Deci susține deschiderea porților. Dar, ce să vezi? Ei trec granița tocmai prin locul pe unde n-a făcut Donald Trump zidul mult promis. Deci care-i diferența? Biden a făcut America de râs cu retragerea precipitată din Afganistan, care va umple Europa de islamiști pe care nici armata americană n-a putut să-i stăpânească. Dar Trump cerea continuarea războiului care e la originea respectivei crize umanitare. Trump e un fenomen care trebuie depășit, iar trezirea Americii profunde chiar depinde de asta. Deocamdată, Trump e cel mai bine poziționat candidat repblican la următoarele alegeri. Dacă lucrurile ar rămâne așa, un Trump octogenar ar fi atunci tot ce-și poate dori sistemul pentru a face figurație atunci și să valideze o imitație de joc democratic.
Victor Grigore