Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Bloggerii i-au pus gand rau lui Nistorescu, Vantu e de partea lui

In plin regim dictatorial al lui Adrian Nastase, Cornel Nistorescu a condus Evenimentul zilei intr-un mod curajos, care l-a transformat intr-o oaza in care aerul era respirabil. E un merit de necontestat, cu atat mai mult cu cat spinari foarte batoase azi erau incovoiate pana la pamant: Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Carcotasii, Emil Hurezeanu si atatia altii, prea multi pentru a fi amintiti. Toti s-au purtat lamentabil si servil, in conditii in care problema libertatii se punea acut, dincolo de o simpatie sau alta.
Intre timp, Cornel Nistorescu a facut o schimbare de macaz cu scrasnituri de roti, ajungand de la sustinerea lui Basescu, la o antipatie plina de ura. E dreptul omului, numai ca, pe drum, Nistorescu a pierdut si mare parte din stilul jurnalistic. In 2001, articolul sau, Cantare Americii, facea inconjurul lumii si emotiona o America traumatizata de atentatele de la 11 Septembrie. In 2009, un editorial din Editie Speciala de Craiova, intitulat Nuty Spaima Putii, soca prin grosolanie si primitivismul unui text care se vroia umoristic si care probabil ar fi fost respins si la Romania Mare, macar pentru lipsa de stil.
Dar Sorin Ovidiu Vantu are cu totul alte criterii decat cele estetice cand isi alege colaboratorii. Leganat de o salupa pe luciul Deltei, prea putin ii pasa daca Nistorescu a facut trecerea din motive de constiinta sau de portofel. Stie doar ca are de facut o schimbare de macaz similara pentru a trage lozul castigator si dupa alegerile din toamna. Deja pe Realitatea orele de varf au fost ocupate de Adrian Paunescu (platit cu 28.000 de euro, de parca n-ar fi venit si gratis) sau de Oana Stancu, un fel de Ciutacu mai simpatic si cu fusta, care pe durata sederii la Jurnalul national nu stiu sa fi avut alt subiect de articole decat “sa moara Basescu!”.
Vantu are si argumente pentru a-l sustine pe Nistorescu: echipa de la Cotidianul s-a dovedit energofaga, a ajuns subiect de bascalie dupa episodul Traian Ungureanu si mai e si plina de “indisciplinati” greu de convins sa se dea dupa cum bate vantul in Delta. Mai bine iei unu’ care sa injure din convingere si caruia sudalmele sa-i vina pe limba la fel de natural cum le vin lui Badea din Pantelimon sau lui Ciutacu din Rahova.
Pentru moment, scorul e 1-0 pentru Nistorescu. Desi Doru Buscu are teoretic grad mai mare in trust, functia bate gradul si Nistorescu s-a descotorosit de: Ioan T Morar, Robert Turcescu, Liviu Antonesei, Doru Buscu (retrasi din proprie initiativa), Emil Hurezeanu, Cristian Patrasconiu, Mirela Corlatean si in curand poate si de altii. Unii poate cred ca e o dovada de inabilitate manageriala, dar poate Vantu tocmai de-aia l-a pus acolo pe Nistorescu, pentru a scapa de respectivii.
Intre timp, cenzurarea unui articol despre colaborarea lui Petru Romosan cu Securitatea a starnit mania bloggerilor. Tiberiu Lovin a pornit chiar o campanie “In cat timp il putem demite pe Nistorescu”. Campania mi se pare exagerata: in primul rand ca imi aminteste de anii ’50 cand A Toma si Nicolae Tautu se luau de piept cu generatia lui Arghezi si Blaga – trebuie sa fi ajuns la acelasi nivel ca sa ceri indepartarea cuiva. Altfel, argumentul ca “internetul si-a aratat forta” suna mai putin a orgoliu de jurnalist si mai mult a incredere “in puterea maselor”, de care sunt capabili pana si spammerii. E una sa protestezi impotriva cenzurii (e chiar necesar si laudabil) si alta sa iti propui sa scoti la pensie un ziarist galonat prin metode care n-au legatura cu scrisul ci cu mobilizarea populara.
Cat despre cei din trustul Realitatea-Catavencu, sa fim seriosi, problema lor e concubinajul cu un patron dubios, nu lupta cu un “capcaun” cu care s-au pomenit pe cap. A-i apara e ca si cum ai feri de la viol o dama care se duce din proprie initiativa la golan acasa, de fiecare data cand are ocazia. Pe banii lui (vorba lui Becali), Vantu poate sa-l puna sef si pe Cristoiu (din nou). Daca vroiau libertatea cuvantului, catavencii nu s-ar fi asociat cu un fost puscarias aflat in libertate doar dintr-o regretabila “eroare” a justitiei romane.
Intre timp, Victor Roncea anunta in exclusivitate ca Sorin Rosca Stanescu va prelua Realitatea TV de la Tatulici, de unde se poate deduce ca Vantu vrea sa isi transforme nu doar Cotidianul, dar si televiziunea intr-o gherila antibasescu mai fanatica decat a visat Antena 3 sa fie vreodata.
Update: Teodor Bakonsky se alatura editorialistilor care vor boicota Cotidianul lui Nistorescu, potrivit Hotnews
Update: Cei de la Evenimentul zilei si-au amintit cum il descria Cornel Nistorescu pe Sorin Ovidiu Vantu, actualul sau patron, in 1997. In descria foarte bine. 🙂
Pe aceeasi tema:
Cornel Nistorescu intra cu jeepul in libertatea de expresie

Victor Grigore

evadare.ro
August 3rd, 2009
Mai multe despre: Media

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact