Sa dam tarii cat mai multa pelicula

Mircea Daneliuc a facut mai demult o observatie senzationala: in clipa asta se difuzeaza la televiziunile de la noi filme produse inainte de ’89, dar in premiera pe tara; tehnic, erau filme atat de proaste incat si cenzurii ii era rusine cu ele, erau produse, dar cum TVR-ul de atunci avea program de 2-3 ore, nu apucau sa mai ajunga pe micile ecrane.
Lipsa de discernamant a directorilor de programe e deja o certitudine. Nu vorbim aici de filme salvate de jocul magistral al unor actori cum nu se vor mai naste prea curand, care sa-ti provoace nostalgie si sa te amuze si prin umorul involuntar. Sunt filme de propaganda in cel mai limpede inteles al cuvantului, mai jos decat cele mai joase productii ale lui Sergiu Nicolaescu. Spre comparatie, filmele de propaganda nazista semnate Leni Riefenstahl sunt difuzate doar in cadrul unor programe educative, al caror scop e tocmai demontarea mecanismului manipulatoriu.
Am constatat totusi ceva amuzant, printre stahanovisti care vor sa redreseze intreprinderea reducand costurile, ilegalisti care pun mai presus “cauza” decat dragostea si distribuitori de manifeste. Multi comunisti din filmele de categorie B ale epocii vorbesc exact ca Miron Cozma, adica intr-o combinatie de idealism pompos, grosolanie, vizionarism megaloman, smecherie demodata presarata cu inventii gogonate. E straniu, nu e asa?

evadare.ro
November 17th, 2008
Mai multe despre: Filme

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.