Un material amplu, publicat de revista Time, analizează alegerile prezidențiale din SUA. Surprinzător, publicația fanion a stângii descrie cu lux de amănunte ceva ce pare să confirme acuzațiile lui Trump privind influențarea scrutinului. Doar că ei preferă să descrie o alianță de corporații, politicieni și presă, „care au modificat legislația în mai multe state”, ca pe o mișcare benignă. Un fel de contra-scenariu prin care au oprit o mișcare similară presupusă a veni din partea lui Donald Trump.
Personajul central al articolului e unul neașteptat, un discret lider de sindicat. Potrivit Time, Mike Podhorzer este „arhitectul” întregii operațiuni. El e președintele AFL-CIO (Federația Americană a Muncii și Congresul Organizațiilor Industriale). Consultantul celei mai mari federații sindicale, colaborator al politicienilor democrați de decenii, a semnalat în toamna lui 2019 două scenarii, pe care le considera probabile și periculoase:
„Nu suntem pregătiți pentru două din cele mai probabile deznodăminte: Trump pierde și refuză să accepte rezultatul sau Trump câștigă Colegiul Electoral (în ciuda pierderii votului popular), prin coruperea procesului electoral în state cheie.”
De notat că situația în care un președinte e declarat câștigător indiferent de votul popular e perfect normală și legală în sistemul american. Unde contează numărul de electori din Colegiu, trimiși de fiecare stat în parte. (Dat fiind că statele de stânga precum New York sau California sunt mai populate decât cele pro-republicane, lucrul s-a mai întâmplat.)
O celulă de criză s-a înființat atunci pentru a pregăti strategia Democraților de contracarare. Pe 3 martie, Podhorzer a înaintat un raport secret, în care avertiza:
„Trump a fost destul de clar că acestea nu vor fi alegeri cinstite. Și că va respinge orice rezultat în afara victoriei lui, ca „fals” sau „măsluit”. Pe 3 noiembrie, dacă presa va difuza alt rezultat, el va folosi rețeaua de informare de dreapta pentru a impune această narațiune și a-și incita suporterii să protesteze.”
Întâmplarea face că imediat după acest raport să se declanșeze criza Covid-19. „Dintr-odată devenea evidentă o prăbușire în noiembrie” – notează Time. „Lucrând la laptopul lui din bucătărie” (descrie romanțios Time influența consultantului) Podhozer a început să contacteze tot universul progresist: sindicaliști, stânga instituțională, grupurile #rezist precum MoveOn, tocilari internauți, fundația pro avort Planificarea Familială, mișcarea ecologistă Greenpeace, activiști în domeniul rasial și alte grupări. „Sistemul nu a funcționat de la sine, democrația nu se întâmplă singură”, notează autorul:
„De aceea, participanții vor să fie cunoscută povestea secretă a alegerilor din 2020. Chiar dacă sună ca un vis paranoic înfierbântat – o cabală bine finanțată de oameni puternici, din industrii diferite și ideologii diferite lucrând împreună în spatele scenei pentru a influența percepții, pentru a schimba reguli și legi, pentru a manipula prezentarea din presă și a controla fluxul de informații. Ei nu trucau alegerile; le fortificau.”
În martie, activiștii au cerut Congresului să direcționeze pachetul de ajutor pentru Covid înspre administrarea alegerilor. Peste 150 de organizații au semnat o scrisoare către fiecare membru al Congresului, încercând să adune 2 miliarde de dolari pentru finanțare electorală. Au avut un succes parțial, cu 400 milioane de dolari în alocații pentru administratorii electorali. Diferența a fost completată de donatori privați.
„Filantropii privați au intrat în scenă”. Fundația Chan Zuckerberg (un ONG creat de patronul Facebook, Mark Zuckerberg și soția lui, Priscilla Chan) a contribuit cu 300 milioane de dolari.
O fundație, care de obicei face campanie din ușă în ușă, a trimis 15 milioane de buletine de vot prin poștă, primind înapoi 4,6 milioane de voturi valide în state cheie.
Alți consilieri s-au întâlnit cu patronii marilor rețele sociale „pentru a contracara dezinformările”.
„În noiembrie 2019, Mark Zuckerberg a invitat nouă lideri de ONG-uri la el acasă, unde l-au avertizat de pericolul răspândirii unor falsuri în rețeaua sa. A fost nevoie de presiuni, îndemnuri, discuții, căutare de soluții, pentru a ajunge la reguli mai riguroase”, spune Vanita Gupta (acum consiliera lui Biden), care s-a întâlnit și cu Jack Dorsey, directorul Twitter. A fost o luptă, dar au ajuns să înțeleagă problema, spune ea”.
Un parteneriat ciudat între sindicate și marii oligarhi ai planetei.
„Strângerea de mână dintre afaceriști și muncitori a fost doar o componentă a unei campanii vaste, peste partizanate, pentru a proteja alegerile. Un efort extraordinar din umbră dedicat nu câștigării de voturi cât asigurării unor alegeri corecte, credibile și necorupte. (…) Ei au determinat mai multe state să schimbe sistemul electoral și legi și au ajutat la strângerea a sute de milioane din surse publice și private.”