Numirile pe care Donald Trump le face în administrație sunt mult mai importante decât ce a promis în campanie sau decât scorul din alegeri în fiecare stat în parte. Ar fi interesant dacă le-ar urmări și suporterii lui entuziaști din presa alternativă sau măcar cei care m-au acuzat de pesimism excesiv în pragul „marii schimbări”.
Întrucât la ei președintele are rol executiv direct, e vorba de guvernul Statelor Unite, unde secretarii de stat au rang de miniștri. Deocamdată posturile cheie n-au fost alocate, dar sunt confirmate câteva poziții de mare influență.
O veste bună e că Trump a dat semnalul că nu îi va coopta în echipă pe compromișii Mike Pompeo și Nikki Haley. O decizie populară, dar puțin cam lipsit de caracter din partea lui să se debaraseze de ei după ce s-a văzut ales, în loc să fi spus asta în campanie.
O surpriză și mai mare e că Trump și Ivanka au aruncat un balon de încercare, întrebându-și urmăritorii online dacă o vor pe ziarista Candace Owens ca ofițer de presă. Ea ar înlocui-o pe actuala purtătoare de cuvânt tot de culoare de la Casa Albă, lesbiana Karine Jean Pierre. Dar ar fi o diferență de clasă și de prestanță, în favoarea vedetei concediată de la Daily Wire al lui Ben Shapiro pentru emisiunile incomode.
Reacțiile au fost mixte, o parte din consumatorii de Fox News din plebea MAGA n-o vrea pentru că li s-a spus că e intolerabil să numești la conducerea Americii pe cineva care nu susține guvernul Israelului. Sincer, cred că a fost mai mult o diversiune. Poate Trump o place pe Candace, dar sponsorii nu i-ar da voie să facă astfel de numiri.
Așadar, desemnații siguri de până acum. Șefă de cabinet va fi Susie Wiles, implicată în PR politic încă de pe vremea lui Reagan. A lucrat pentru o mare firmă de lobby, Ballard Partners, care a cheltuit doar anul acesta peste 13 milioane de dolari în acțiuni de influențare a politicienilor din Congres. Lista clienților firmei e foarte diversă, incluzând nume grele ca: Amazon, Google, Bayer, 3M, Blackstone. KPMG, Centrul Simon Wiesenthal. Nu știu de ce client s-a ocupat Susie Wiles când lucra acolo, dar între cei de acum se disting firme armatori, producători alimentari, de medicamente, zahăr, tutun și chiar marijuana.
Doamna de 67 de ani s-a ocupat și de campania lui guvernatorului de Florida Ron de Santis. Soțul ei, Larry Wiles, e de asemenea consultant politic în zona republicană.
Elise Stefanik a fost desemnată ambasador al SUA la ONU. Funcția a mai fost deținută de George Bush senior, Madeline Albright și Nikki Haley, de-a lungul timpului. Din acest post, ea va avea de luptat inclusiv cu dreptul de veto pentru apărarea Israelului de acuzele de genocid, în fața unei majorități covârșitoare a statelor lumii. Și pare aleasă exact pentru o astfel de misiune.
În martie, Elise Stefanik a primit premiul „Miriam și Sheldon Adelson” în calitate de „apărătoare a Israelului”, din partea Organizației Sioniste Americane. Magnatul cazinourilor din Las Vegas Sheldon Adelson a fost cel mai generos sponsor privat al lui Trump la prima campanie câștigată în 2016. Atunci, dorința sponsorului a fost ca președintele să mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, care la fondarea statului Israel avusese statutul de oraș internațional, împărțit între palestinieni și evrei. Iar la campania de anul acesta văduva lui i-a preluat locul onorific. Miriam Adelson i-a dat lui Trump un plocon de 100 de milioane de dolari, cu câteva condiții clare. Între ele, ar fi recunoașterea anexării teritoriilor ocupate în 1967, Gaza și Cisiordania, deci ce a mai rămas din Palestina. Nu e deloc o surpriză că un sponsor de asemenea calibru își instalează omul de încredere.
În luna mai, Elise Stefanik a susținut un discurs înflăcărat în Knesset, în calitate de emisar a Congresului American. Cu acea ocazie, politiciana a pledat pentru „ajutor militar american nelimitat” pentru Israel. Iar la peste un an de la declanșarea genocidului israelian în Gaza, cu zeci de mii de morți, poziția ei nu pare să se fi schimbat. Săptămâna trecută, ONU, instituția unde va trebui să lucreze, a dat publicității un raport dramatic, în care notează că 70% din cele 35.000 de victime ale bombardamentelor israeliene (cu arme americane) sunt femei și copii.
Cei care cred că revenirea lui Donald Trump va pune capăt cenzurii „corectitudinii politice”, s-ar putea să aibă surprize. Aceeași Stefanik a avut un rol de frunte în audierile din Congres, când rectorii celor mai mari universități americane au fost anchetați în stil stalinist pentru că au permis studenților să manifesteze pentru pace în campusuri. Unii din ei, ca șefa Harvard Claudine Gay, și-au pierdut postul după acele audieri și la presiunea unor oligarhi, care făceau donații însemnate universităților. E limpede că ea va susține și introducerea unei legislații de limitare a libertății de exprimare sub pretextul combaterii antisemitismului.
În fruntea Agenției pentru Protecția Mediului va fi instalat alt congresmen republican, Lee Zeldin. El este nepotul rabinului Stephen Wise, care a fondat sinagoga din Los Angeles, considerată cea mai mare congregație a iudaismului reformat din America. A fost membru al Senatului, unde a avut unele poziții conservatoare pe subiecte ca LGBT și migrația. S-a bucurat de susținere electorală din partea lui Steve Bannon, fosta eminență cenușie din primul mandat Trump. După declanșarea războiului din Ucraina, Rusia l-a inclus pe lista politicienilor americani indezirabili pe teritoriul Rusiei, alături de Hunter Biden, Alexandria Cortez Ocasio și alți aproape o mie de persoane care au condamnat invazia.