evadare.ro

Mersul corupției în America

Iată o ocazie numai bună pentru ambasadorul României la Washington să intervină public, ca să îi aducă pe calea cea bună a anti-corupției și statului de drept. Isărescu al americanilor a fost prins cu degetele în butoiul cu miere. Președintele Fed, Jerome Powell, deținea obligațiuni private, pe care instituția pe care o conduce le-a cumpărat de pe piață în cadrul intervențiilor justificate de covid anul trecut.
 
Practic, omul deținea niște hârtii de valoare reprezentând împrumuturi de la niște fonduri de investiții, care se devalorizau galopant. Ba chiar riscau să nu mai valoreze nimic, dacă emitenții intrau în incapacitate de plată. Moment în care banca centrală a demarat un program prin care cumpăra hârtii de genul ăla, ca să le țină prețul sus.
Șeful băncii centrale americane are un salariu anual de peste 200.000 de dolari și o avere personală estimată acum doi ani între 20 și 55 milioane de dolari, după diverse evaluări.
 
Dezvăluirea vine la puțin timp după ce Powell însuși ordonase o investigație internă, ca să stingă alt scandal similar, care îi privea pe doi subordonați. Conducătorii Fed din Boston (Eric Rosengren) și Fed Dallas (Robert Kaplan) au avut beneficii însemnate prin creșterea portofoliului ca urmare a cumpărării de către Fed a titlurilor și acțiunilor pe care pariaseră.
În urma scandalului, cei doi au anunțat că își vor vinde toate acțiunile până la sfârșitul acestei luni. Din știrea asta, putem trage două concluzii. Fie că cei doi vor să se cumințească, fie că urmează ceva îngrijorător pe piață, dacă doi tipi atât de bine conectați și informați își vând acțiunile.
evadare.ro
September 19th, 2021
Mai multe despre: Externe

Scriu mult mai des pe Facebook: Reacțiunea.