Ghiduri pentru înțelegerea mai în profunzime a Marii Resetări

Altă serie de numiri în guvernul Trump

Al doilea descălecat al lui Donald Trump are un cabinet aproape complet, care ia o puternică nuanță necon. Am prezentat deja primele nume confirmate, care subliniază pivotul spre zona de interes a Orientului Mijlociu și obligațiile față de sponsori. Cele de mai jos sunt posturile cheie pentru politica externă, în raport cu justiția, armata, serviciile secrete și sănătatea. Mai rămân de aflat cele pentru zona economiei.

După vice-președintele JD Vance, care era cunoscut de pe buletinul de vot, cea mai grea dintre funcții e a Secretarului de Stat, care echivalează cu ministrul de Externe și i-a fost încredințată lui Marco Rubio. Deși tânăr, e deja politician cu vechime de peste un deceniu ca senator. A păstrat o linie anticomunistă ca mulți din emigrația cubaneză. În 2016 a candidat la președinția SUA, dar a renunțat din preliminarii, după ce reușise să adune aproape 50 de milioane de dolari donații.

șeful Externelor

Marco Rubio are un „cazier” bogat de susținere a războaielor agresivă a războaielor ultimelor decenii. A susținut invazia din Irak în 2003 sub pretextul inventat al armelor de distrugere în masă, deținute de Saddam Hussein și pe fundalul atacurilor de la 11 Septembrie, în care irakienii nu avuseseră vreo implicare. A susținut intervenția armată din Libia, pentru răsturnarea lui Moamar al Ghadafi, chiar dacă era în opoziție. A fost în favoarea destabilizării guvernului lui Bashar al Assad în Siria prin înarmarea insurgenților sunniți, din rândul cărora s-a remarcat sălbăticia teroriștilor de la ISIS, care au îngrozit omenirea cu filmările lor de decapitări și incinerări de musulmani și creștini. Între motivele false pentru o intervenția americană a fost și că Assad ar fi folosit arme chimice. (Cu acea ocazie, Trump a ordonat un bombardament scurt, de față cu președintele Chinei, aflat în vizită, după propriile relatări.)

A susținut înarmarea saudiților pentru războiul cu Yemen, o tragedie destul de ignorată de presă, în care au pierit aproape 400.000 de oameni. Un „detaliu” al războiului civil și regional yemenit e că 85.000 de copii au murit prin înfometare pe durata lui. Mișcarea Houthi, care acum încearcă o blocadă anti-israeliană în strâmtoarea sudică a Mării Roșii, a fost combatantă și a crescut în popularitate ca efect al acelui război.

Rubio a depus o moțiune de sancționare a Chinei pentru discriminarea minorității musulmane a uigurilor. Detaliul e important, pentru că o aripă a statului paralel american e de aceeași părere cu Trump că presiunea ar trebui concentrată mai curând pe rivalul chinez, decât pe Rusia. Dar nici obținerea păcii la granița noastră nu e atât de sigură cum se credea în campania electorală. Viitorul șef al diplomației americane a susținut sancțiunile impuse Rusiei pentru invazia din Ucraina.

În ultimul an, Marco Rubio a fost un susținător fără rezerve al genocidului israelian în Palestina. Întrebat despre victimele civile, care au depășit 35.000 de la fatidica zi de 7 octombrie 2023, Rubio a spus că „Israelul nu poate conviețui cu acei sălbatici”. Deci practic a încuviințat operațiunea de epurare etnică, pe care America o susține prin armele livrate și sprijin diplomatic. În ultimii cinci ani, Rubio a primit 15 milioane de dolari sponsorizări electorale. Cel mai important finanțator al său e chiar lobby-ul israelian, de la care a primit aproape 200.000 de dolari, prin AIPAC și Coaliția Evreilor Republicani. Deloc de mirare că Rubio a aplaudat și loviturile aeriene din Liban.

Ca șef al comisiei pentru servicii secrete din Senat, e destul de probabil ca Marco Rubio să fie chiar parte din așa zisul stat paralel. În trecut, el a considerat că Trump are o linie prea izolaționistă, și că America ar trebui să strângă rândurile cu aliații pentru a face față țărilor pe care le-a desemnat ca adversare: Iran, Rusia, China, Coreea de Nord. Deci ideologia „axei răului” se menține.

șeful armatei

Ministrul Apărării va fi Pete Hegseth, un fel de analist militar de la Fox News. Aici ori a fost alegerea directă a lui Trump, care e un telespectator împătimit al postului lui Rupert Murdoch. Sau e vorba de genul de analist deja conectat la statul profund, cam cum e la noi Radu Tudor. A absolvit școli de prestigiu ca Princeton și Harvard, după care a lucrat în finanțe la Bear Sterns, o bancă puternic implicată în criza financiară din 2008.

Dar adevărata vocație a lui a fost cea de soldat. Dacă ministrul de Externe doar a susținut războaiele, Hegseth a și luptat în ele. A fost gardian la Guantanamo, închisoarea de pe țărmul Cubei, celebră pentru atrocitățile petrecute asupra celor arestați fără proces pentru bănuiala că susțineau terorismul islamic sau mișcările de rezistență națională din țări invadate de Statele Unite. Pete Hegseth a reușit chiar să îl convingă pe Trump să grațieze soldați condamnați pentru acele crime de război.

După stagiul la Guantanamo, Hegseth s-a înrolat pentru războiul din Irak, apoi pentru cel din Afganistan. Deși nu e cazul să glumim, putem spune că a fost deci coleg cu Ciucă al nostru.

După încheierea carierei militare, Hegseth a condus o asociație a veteranilor, creată de frații Koch, magnații evrei ai industriei petrochimice, care sunt și cei mai mari finanțatori ai mișcărilor libertariene.

La fel ca vicele JD Vance, și el a fost în 2016 un critic al lui Trump, despre care spunea că are o imagine superficială despre politica externă. Cât de războinic e? Într-o emisiune de la Fox a spus că e de luat în calcul o lovitură preventivă asupra Coreei de Nord, doar că trebuie făcută bine. Vedeta TV va avea pe mână bugetul de 800 de milioane de dolari ai Pentagonului și armata de 1,3 milioane de soldați activi.

Hegseth a aplaudat ordinul lui Trump de asasinare a generalului iranian Qaseem Suleimani și a cerut bombardarea Iranului, inclusiv pe locuri de importanță culturală, dacă există acolo armament:

„Nu mă interesează siturile culturale iraniene. Dacă vom lupta să prevenim ca Iranul să aibă bomba nucleară, atunci trebuie să rescriem regulile încât să ne avantajeze pe noi. Regulile războiului sunt pentru învingători.”

De pe ecranul televiziunii republicane, Hegseth și-a anunțat cu mândrie interviul cu Beniamin Netanyahu prin îndemnul „Israelul are nevoie de ajutorul nostru!”. Fostul soldat a fost chiar detașat în Israel pentru o serie de reportaje în ultimul an de război, pe care le-a realizat cu fervoarea unui pocăit după Evanghelie și referiri la „poporul ales”. Misticismul lui merge atât de departe încât visează la reclădirea Templului lui Solomon și consideră că „sionismul și americanismul sunt în prima linie a civilizației occidentale.

Viitorul șef al armatei a trecut și prin Manhattan Institute for Policy Research, un grup de reflecție finanțat de speculatorul Paul Singer. Acesta e cunoscut pentru cumpărarea unei părți din datoria de stat a Argentinei și ca donator la campania lui Trump. Între personajele conectate la acel grup se numără neconservatorul Bill Kristol și milionarul Peter Thiel, care a produs un soft pentru CIA, legat și de alte persoane din actualul guvern Trump.

Pete Hegseth vrea o armată fără femei în misiuni combatante, motiv pentru care promite să lupte contra „virusului woke” al neo-marxismului.

strategul național

Guvernul american are un post special, de maximă influență, căruia cu greu i se poate găsi un echivalent în organigramele Europei. E vorba de consilierul pe probleme de Securitate Națională, care se ocupă de problemele ce ar fi la noi de competența CSAT. E suficient să spunem că, de-a lungul timpului, poziția a fost ocupată de eminențe cenușii ca Henry Kissinger sau Zbigniew Brzezinski, sau de alții care au devenit vedete în vreme de război, cum a fost Condoleeza Rice, pe timpul lui George W Bush.

Instalat în această funcție va fi Michael Waltz, fost colonel de armată, guvernator de Florida și parlamentar. A lucrat la Pentagon sub conducerea lui Donald Rumsfeld, acuzat de crime de război în Irak. I-a fost asistent lui Dick Chaney, alt neoconservator, iubitor al tuturor războaielor imaginabile. E considerat între cei mai agresivi adversari ai Chinei din Congres.

A fost împotriva retragerii din Afganistan, unde dorea o nouă ofensivă. Întâmplător, a câștigat 25 de milioane de dolari de pe urma unei firme de armament implicată în acel război.

În privința Ucrainei, și-a atenuat poziția de la condamnare a Rusiei la opoziția la unele pachete de ajutor militar pentru țara invadată.

A susținut legalizarea căsătoriilor homosexuale la nivel federal în 2022, alături de majoritatea democraților. Atunci el a fost în treimea progresistă a parlamentarilor republicani. A fost de acord și cu un alt fel de „egalitatea”, anume ca femeile să poată fi recrutate în armată, în perioadele când se reintroduce serviciul militar.

Suporter înflăcărat al Israelului, Michael Waltz a încurajat guvernul Netanyahu să lovească două ținte precise din Iran: un loc unde suspectează că sunt facilități nucleare și insula Kharg, pe unde trec 80% din exporturile iraninen de petrol. Tot el a lăudat loviturile israeliene în Liban.

oligarhii în guvern

Deși nu au posturi oficiale, trebuie menționați ca și cum ar face parte din guvern Elon Musk și Vivek Ramaswamy, pentru care se va înființa un Departament al Eficienței Guvernamentale. A fost, de fapt, alegerea lor, pentru că astfel își pot menține rolul activ în corporațiile pe care le conduc, fără a fi acuzați de conflict de interese și a fi obligați la mai multă transparență.

Elon Musk este sau a fost cel mai bogat om din lume (în funcție de cum fluctuează acțiunile la Tesla sau monedele virtuale în care a investit). După cumpărarea X (Twitter) și-a creat imaginea unui promotor al libertății de exprimare, prin contrele cu stânga woke. Dar e departe de a fi așa ceva. Are o mulțime de contracte cu armata americană, pentru care a creat sistemul de sateliți Starlink și susține experimentele transumaniste prin cipul cranian al firmei lui Neuralink. A modificat algoritmii celei mai populare rețele de socializare din America scoțând unele restricții anterioare, dar favorizând propaganda israeliană. Acuză activiștii LGBT pentru că i-au convins unul din copii să își facă intervenții de schimbare a sexului, conflict în familie, care a dus momentan la o ruptură.

Vivek Ramaswamy, fostul candidat cu origini indiene la președinția SUA. A fost lansat în afacerile din domeniul biotehnologiei cu sponsorizări de la fratele celebrului George Soros. Și el are conexiuni de afaceri cu Peter Thiel, care i-a fost partener lui Elon Musk la Paypal.

procurorul general

Matt Gaetz e un foarte tânăr deputat republican, abia trecut de 40 de ani și va conduce echivalentul ministerului Justiției de la noi. E fiul unui fost senator și om de afaceri. Matt s-a născut în casa în care s-a filmat „The Truman Show”, filmul în care Jim Carrey e protagonistul unui reality show, fără să știe că întreaga sa existență e televizată.

Matt Gaetz are oarecare popularitate în zona naționalistă americană. A fost adept al relaxării legislației privind consumul și producția de marijuana. E probabil răsplătit cu această funcție pentru apărarea lui Trump în audierile de la suspendare și în investigația despre influența rusă în alegeri.

Gaetz a aplaudat decizia lui Donald Trump de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Totuși, grupurile de lobby evreiești au protestat față de nominalizare și i-au cerut lui Trump să găsească pe altcineva. Ele îi reproșează că a numit ADL „o organizație rasistă” și că l-a invitat la un eveniment pe un vorbitor, care nu e convins că 6 milioane de evrei au murit în Holocaust. Tot el l-a acuzat pe George Soros că finanțează caravana migranților care trec granița de sud a Americii.

Asupra lui Matt Gaetz au planat suspiciuni de homosexualitate și pedofilie. El a crescut în casă un băiat cubanez de la vârsta de 12 ani până la maturitate, care spune că e fiul unei foste prietene, pe care l-a prezentat ca „ajutor” sau student străin. Deși nu l-a înfiat, a spus că îi leagă o relație de familie și de afecțiune reciprocă. Alt asociat al lui Gaetz, Joel Greenberg, e judecat pentru o listă lungă de fraude, deturnări de fonduri de aproape un milion de dolari și trafic sexual cu o fată de 17 ani. Un coleg de parlament a insinuat fără dovezi că viitorul șef al justiției a făcut sex cu o fată de 17 ani, lucru confirmat și de o declarație a fostului partener Greenberg.

A susținut dreptul cuplurilor homosexuale de a adopta copii. Dar a criticat propaganda transsexuală în școli. Activiștii LGBT îl consideră un adversar. A fost critic în pandemie, când a purtat o mască de gaze în Senat în semn de protest. A votat împotriva banilor alocați Ucrainei în război.

ministrul Sănătății

Altă vedetă a noii guvernări e fostul candidat prezidențial Robert Kennedy junior. E fiul procurorului general Bobby Kennedy și nepotul președintelui John F Kennedy, ambii asasinați în anii 60. E posibil ca prin prezența lui în guvern să aflăm noi dezvăluiri din dosarul celebrului asasinat de la Dallas, în legătură cu care RFK a avansat mai multe suspiciuni de implicare a CIA.

RFK a devenit foarte popular în pandemie, prin opoziția la măsurile anti-covid și la vaccinarea obligatorie. A scris și o carte despre corupția mafiei din jurul doctorului Anthony Faucci. Avea deja o preocupare mai lungă de investigare a marilor corporații farmaceutice și de cercetare a efectelor adverse ale unor vaccinuri. Din această perspectivă, e o alegere bună pentru acel post.

În războiul din Ucraina, Kennedy a susținut neimplicarea Americii și o soluție de pace negociată. A fost chiar de părere că Rusia a avut justificări să se simtă în pericol de avansarea NATO.

În ce privește Israelul, RFK s-a dovedit un suporter fără rezerve al genocidului palestinian. Chiar s-a împotrivit celor care cereau încetarea bombardamentelor. Are o prietenie bizară cu așa zisul rabin al lui Michael Jackson, Shmuley, faimos pentru vânzarea de jucării erotice „kosher”. În casa acestuia a fost fotografiat în fața tabloului rabinului Mendel Schneerson, socotit mesia de către adepții sectei Chabad Lubavich, din care fac parte din fiica lui Donald Trump, Ivanka, și soțul ei, Jared Kushner. RFK a mers și în pelerinaj la mormântul celebrului rabin din New York, loc la care s-au închinat în ultimele luni și Donald Trump și Javier Milei, președintele Argentinei.

Înainte de pandemie, RF Kennedy era văzut ca un liberal, în linia partidului democrat, al celebrului său unchi. Dar după, a fost consacrat ca un „conspiraționist”. Crede în încălzirea globală cauzată de om și în necesitatea ca albii să plătească reparații negrilor pentru „rasismul sistematic”. Susține dreptul la avort al femeilor fără o limită de timp, deci teoretic până în ceasul nașterii.

ministrul Mediului

Denumirea Departamentului Internelor e puțin derutantă. În cazul Americii, nu se referă la treburile polițienești, ci mai mult la administrarea habitatului și a numeroaselor parcuri naturale. Dar are o legătură și cu acel sens, prin folosirea gărzii naționale în teritoriul de graniță pentru a stăvili migrația. Iar Doug Burgum chiar a făcut asta pentru a-i opri pe cei care încercau să intre în Texas.

Altfel, noul „secretar pentru Interior”, are multe trăsături progresiste și neocon. În parlament, s-a opus unor demersuri pentru normalitate ale colegilor republicani, pe care i-a acuzat că dezbină societatea pe subiectul LGBT.

Burgum consideră China „amenințarea numărul 1” și cere instalarea de rachete în Taiwan. Ar fi de acord cu trimiterea de trupe americane în Israel, ca ajutor. A acuzat fără probe Iranul că a fost în spatele atacului de la 7 octombrie al Hamas. Pledează pentru presiuni contra Iranului și susținere totală pentru Israel.

Doug Burgum e în favoarea finanțării Ucrainei pentru înarmare, pe care o consideră o afacere grozavă. Aici a făcut apologia războiului prin intermediar, pe care a mai făcut-o cinic și Lindsay Graham.

„Ajutorul militar dat Ucrainei e unul din cele mai mari chilipiruri pe care le facem. Pentru că ucrainenii sunt dispuși să lupte și acum au distrus jumătate din capacitățile militare ale Rusiei.”

șefa Internelor

De ordine internă se va ocupa actuala guvernatoare din Dakota de Sud, Kristi Noem. S-ar putea să se înțeleagă bine cu RFK, pentru că și ea a fost covido-sceptică și a refuzat să impună obligativitatea purtării măștii în statul său. Spre deosebire de el, e contra avortului. S-a opus războiului din Libia.

Noem va prelua spinosul dosar a stăvilirii migrației ilegale, favorizată de actualul deținător al funcției, Alejandro Mayorkas, care a făcut un act de trădare națională lăsând de izbeliște granițele. Ea a fost de acord cu interdicția instituită de Trump la primirea de imigranți din țări musulmane.

Ca guvernator, Kristi Noem a dat câteva decrete cu dedicație pentru Israel. În aprilie 2023, a dat un ordin executiv prin care agențiile publice nu mai au voie să colaboreze cu firme care iau parte la mișcarea BDS (de boicotare a produselor israeliene din considerente umanitare). 38 de state americane au adoptat legi de combatere a acestei forme de activism civic.

Separat de acest delict de opinie, Kristi Noem a promulgat și o lege de combatere a antisemitismului. În ea, e adoptată controversata definiție nouă a acestui termen, sub care pot cădea orice fel de opinii critice referitoare la politica statului Israel sau așa zise „teorii ale conspirației” despre influența evreilor în afaceri, media sau politică. Teoretic, Statele Unite au o libertate de exprimare totală, garantată de amendamentul la Constituție, dar practic limitele respective sunt restrâns prin legi locale, adoptate de veleitari.

Mâna dreaptă a lui Noem la Interne va fi Stephen Miller, care a făcut mai multe declarații înflăcărate contra imigrației. El pare să fi fost cu ideea interdicției pătrunderii musulmanilor în SUA, în precedentul mandat Trump. Mai multe rude ale lui de origine evreiască, inclusiv fostul său rabin, au fost scandalizate și s-au dezis de el. Aceștia îi amintesc că și ei au fost emigranți în generațiile anterioare.

șeful CIA

John Ratcliffe e misterios cum ți-ai imagina că e un viitor conducător al spionajului. Dar dacă votanții lui Trump se așteaptă la o răsturnare a statului paralel, el reprezintă mai mult o continuitate. Pentru că el a mai condus cu trei ani în urmă ceva similar, Departamentul Național de Intelligence. Cu acea ocazie, i-a luat apărarea lui Trump contra FBI. Practic, a coordonat toate agențiile de spionaj în pandemie, când s-a practicat reprimarea discuției libere în public.

Și pe vremea lui Bush junior s-a ocupat de „anti-terorism”, o adevărată obsesie a acelei perioade, în care au fost restrânse libertățile americanilor și s-a extins supravegherea populației.

Și el consideră China cea mai mare amenințare pentru Statele Unite. E, de asemenea, ostil Iranului. E împotriva principiului „neutralității internetului”, care ar obliga corporațiile și furnizorii de servicii de date să permită accesul liber la comunicarea online.

În 2016, John Ratcliffe a conceput o lege privind Parteneriatul Strategic între Statele Unite și Israel pe probleme de securitate cibernetică, prin care era extinsă colaborarea „împotriva terorismului” dintr-o altă lege cu doi ani înainte.

După ce Iranul și Israelul și-au tatonat forțele printr-un schimb limitate de rachete și drone, viitorul șef al CIA a lăudat reacția guvernului de la Ierusalim. Ratcliffe a spus că loviturile israeliene sunt „un exemplu de doctrină Trump” a presiunii maxime. Și a sugerat că Statele Unite ar trebui să se alăture unei ofensive de acest tip.

șefa serviciilor secrete

Direcția Națională de Intelligence, o umbrelă pentru toate serviciile de informații, condusă anterior de Ratcliffe, va fi preluată de Tulsi Gabbard. Ea a avut o carieră militară, care include și participarea la războiul din Irak, cu atribuții logistice și la operațiuni speciale în Africa. Poate fi considerată o traseistă politică, pentru că și-a început cariera ca politician democrat. Abia în 2022 a părăsit Partidul Democrat.

A devenit foarte cunoscută prin colaborările cu Tucker Carlson și Fox News. Deputata de Hawaii a cochetat cu yoga, hinduismul și alte practici oculte. A fost prima membră a Congresului de religie hindusă.

Tulsi Gabbard a pledat pentru încetarea hărțuirii celor doi luptători pentru libera exprimare, Julian Assange și Edward Snowden, împotriva cărora Statele Unite au dus lungi bătălii juridice.

Gabbard promovează tranziția de la petrol, cărbuni și gaze către energia regenerabilă. A fost de părere că NATO are partea sa de vină în războiul din Ucraina, prin extinderea către Est. Nu e de acord cu taxele vamale pe care Trump vrea să le impună Chinei.

Tulsi Gabbard a avut poziții nuanțate în problematica Orientului Mijlociu. A fost împotriva războiului din Irak, dar pentru acțiuni contra organizațiilor islamiste, inclusiv Hamas. A avut o întâlnire cu liderul sirian Bashar al Assad. Susține Israelul și nu a condamnat genocidul din Gaza.

emisarii în Orientul Mijlociu

Ca ambasador în Israel, Trump l-a desemnat pe Mike Huckabee, predicator baptist, guvernator în Arkansas. Din 1973 încoace, Huckabee susține că a fost de peste 100 de ori în Israel, unde are relații cu Beniamin Netanyahu. El e considerat unul din cei mai cunoscuți exponenți ai mișcării evanghelice a sioniștilor de religie creștină.

În 2008, Mike Huckabee spunea că „nu există palestinieni”, iar Cisiordania e o parte a Israelului. E limpede că va fi de acord cu politicile de anexare, pe care i le-a cerut lui Trump și finanțatoarea sa, Miriam Adelson.

Suplimentar, Trump a desemnat și un „trimis special pentru Orientul Mijlociu”, în persoana lui Steven Wiktoff. Se pare că principala lui calitate a investitorului imobiliar e prietenia cu ginerele Jared Kushner. Când Netanyahu, judecat pentru genocid de Tribunalul Penal Internațional de la Haga, a vorbit în Congresul American, Wiktoff a povestit că a fost atât de emoționat încât a trăit o epifanie. „A fost un moment spiritual”, și-a amintit cel care teoretic ar trebui să medieze pentru pace cu vecinii arabi.

 

 

 

 

 

 

evadare.ro
November 15th, 2024
Mai multe despre: Externe
#Facebook | #război | #pandemie | #economie | #globalism | #Spengler | #presa | #demografie | #comunism | #marea resetare | #nationalism | #cărți | #transumanism | #filme documentare | #politică | #geopolitică | #spiritualitate | #muzica | contact