Anul trecut, pe glob existau 2.755 de miliardari (în dolari). În Statele Unite, locuiesc de departe cei mai mulți dintre ei: 724. China se apropie și ea cu 698 când îi includem și pe cei din Hong Kong. Mult mai în urmă e altă țară miliardară ca populație, India, cu doar 140.
În topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume, ediția 2022, sunt ceva mai puțini: 2.668. O mie dintre ei sunt mai bogați decât anul trecut. Cele mai mari pierderi și părăsiri ale clasamentului le-au înregistrat averile celor din Rusia. Dar există și 300 de nou intrați în clasament.
SUA are 8 din primii 10 miliardari, respectiv 13 în top 20. Ca populație, reprezintă 4,25% dar au 80% din top 10, respectiv 65% din top 20.
În top 10 au încăput cu câte o poziție doar Franța și India (care mai au fiecare câte un loc și în top 20). E vorba de familia Arnault, care a investit în conglomeratul de modă Louis Vuitton, Hermes. Și de cel mai bogat om din Asia, indianul cu nume predestinat: Mukesh Ambani, investitor în petro-chimie.
China nu are niciun miliardar în top 10 și doar unul care abia prinde top 20. Acesta câștigă cel mai mult din îmbutelierea apei. Medalia de argint o ia patronul TikTok. Mult mai în urmă sunt fondatorii unor mari branduri în tehnologie: Tencent, cea mai mare firmă din China, (locul 34), Alibaba (faimosul Jack Ma, cândva lider național, a căzut pe 67 pe glob)
Un caz aparte în clasament îl reprezintă investitorii de origine evreiască. Cu doar 0,19% din populația planetei, aceștia constituie 40% din top 10. E vorba de fondatorii Google – Larry Page și Serghei Brin, patronul Oracle, Larry Ellison, și Steve Ballmer de la Microsoft.
În top 20 sunt 7, adică 35%: Michael Bloomberg, fost candidat la președinția SUA, patroana L’Oreal Francois Bettencourt Meyers și fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.
După cum se observă, cei mai mulți „navighează” sub pavilion american. Nu lipsesc din elita mondială membrii familiei Koch, cu două clasări la egalitate pe locul 21, moștenitori ai gigantului agro-petro-chimic și sponsori tradiționali ai conservatorilor și libertarienilor americani. În top 30 sunt: patronul Dell Computers, Michael Dell, și un moștenitor al imperiului mediatic Thompson Reuters, David Thompson.
Cel mai bogat om din Israel, Eyal Ofer, e abia pe locul 112. Celălalt israelian din top 200 e Idan Ofer, tot urmaș al lui Sammy Ofer, cândva cel mai bogat din țară.
România e slab reprezentată. Cel mai bogat român abia se clasează pe locul 1053. E vorba de Daniel Solomon Dines, fondatorul Ui Path, cetățean român de origine evreiască. El și-a obținut averea după listarea pe bursa din New York.
În top 2.000 mai intră și cei doi fondatori ai firmei de tehnologie DataBricks, Ion Stoica și Matei Zaharia, fiecare cu peste 1 md. Dar și fostul lider Ion Țiriac. Frații Pavăl, fondatorii Dedeman încheie lista celor 6 miliardari români luați în evidență de Forbes.
Avem, totuși, mai mulți miliardari decât Grecia (4), Ungaria (2), Slovacia (2), Bulgaria (1), Portugalia (1). Dar mai puțini decât Cehia (9), Polonia (7) sau Ucraina (7).
În urma sancțiunilor, Rusia mai are doar 2 miliardari în top 100, doi metalurgiști: Vladimir Lisin (87) și Vladimir Potanin (97).
Topul Forbes nu e neapărat reprezentativ pentru puterea economică. De remarcat absența completă a bancherilor din vârful ierarhiei. Niciun nume de conducător sau investitor într-o mare bancă nu se regăsește în top 100. Apare în top 20 doar investitorul pe piețele de capital Warren Buffet.
Tehnologia nouă domină copios: 7 din top 10 (Tesla, Amazon, Google, Microsoft). Se mai adaugă încă 3 în top 20: Facebook, firma de telefonie mobilă a lui Carlos Slim, cel mai bogat din Mexic, și o bursă de criptomonede a unui chinez din Canada.
Lipsesc de asemenea din top 20 investitorii în marii giganți ai energiei. Iar din bunurile de larg consum, unde există cel mai mare rulaj, doar cei doi membri ai familiei Walton (Walmart) s-au calificat.