evadare.ro

Susține evadarea!

Salut,
Simplul fapt că te afli aici, e deja o mână de ajutor. Un site nu poate exista fără cititori. Iar dovada că sunt oameni interesați, mă încurajează să merg mai departe. (Un trafic numeros, face autorul voios.) Îți mulțumesc pentru timpul acordat! Dacă crezi că merită să scriu în continuare, ar fi trei modalități prin care poți participa.

Pe scurt: poți să citești, să distribui sau să donezi.

Dacă folosești o aplicație de tip RSS, pentru urmărirea blogurilor, poți adăuga și pagina mea, ca să afli când apare un articol nou. (Îți recomand Feedly, pentru Windows sau Android.)
Nu pot să promit frecvența unui ziar, neavând o redacție în spate. Dar sunt deja suficiente lucruri de citit aici, așa că m-ar bucura dacă ai reveni și în altă zi.

Scriu cu o frecvență mult mai mare pe Facebook, unde mă poți urmări pe pagina Reacțiunea. Tot acolo, poți lăsa și comentarii. Conținutul ei e preluat și pe pagina de Telegram cu același nume. (O variantă de rezervă, dacă va cădea răpusă de cenzură.) Poți da „like” paginii, sau o poți urmări discret. De asemenea, orice reacție la postări face bine la moral. Nu neapărat laudativă – un simplu comentariu pertinent, la un subiect oarecare ajută la crearea unei comunități virtuale.

Subiectele abordate sunt deseori delicate, în răspăr cu linia dominantă. Algoritmii sunt trucați încât să nu reflecte interesul real al publicului. Pagina a crescut în pofida acestor opreliști și fără ca vreo organizație din umbră să fi pompat bani în reclamă și salarii, cum se întâmplă în alte cazuri. E bine să recunoști diferența între un produs autentic și sincer, față de alternativele create în laborator, care au o agendă ascunsă.

Sunt mai puțin talentat decât ziariștii din marile redacții, sunt mai slab pregătit decât intelectualii din librării, și se întâmplă să mă înșel în opinii. Dar măcar nu te voi minți niciodată, nu candidez nicăieri, nu îți vând nimic. Și nici mare lucru nu mai am de pierdut…

Pagina a crescut de la om la om, pentru că au fost cititori care au distribuit articolele pe Facebook, pe WhatsApp, în diverse grupuri. Orice gest de acest fel ajută enorm, ca orice citare cu link către site.

Din păcate, un proiect editorial nu se poate susține doar cu aplauze. Mi-ar fi plăcut ca această independență totală să se poată susține din publicitate. E o utopie pentru piața de limbă română, pentru o nișă restrânsă de public contra-curentului, cu tematici sabotate de motoarele de căutare. Dacă ești curios, afișarea reclamelor aduce câțiva cenți pe zi, uneori mai mult, uneori nimic. Nici nu prea mai verific. Abia acoperă găzduirea pe server. Deci nu poate fi decât la nivel de hobby.

Singura alternativă, care mi-a fost sugerată chiar de câțiva cititori remarcabili, ar fi să las niște date pentru cine vrea să doneze. Habar n-am dacă varianta asta funcționează la noi, mai ales în condiții de criză. Sunt undeva între scepticism și marile speranțe.

Nu-mi place să mă laud și cu atât mai puțin să cer bani! Dar vorba aceea, dacă voi nu remarcați, remarc eu… Unele din articolele de pe site sunt foarte costisitor de produs. Cer un efort special de documentare și sinteză. Unele seriale realizate până acum au dimensiunea câte unei cărți și sunt scrise după rigorile academice. Lucru care nu prea se întâmplă în mediile alternative de limbă română. Sunt oferite gratuit și cred că oferă un ghid pentru o înțelegere aprofundată. Alte articole, din actualitate, pot contribui și ele la trezirea multor oameni și la un efort de educație colectivă, fără care e greu să avem măcar speranța unei ieșiri din temnița mentală și din starea de deznădejde.

Proiectul s-ar putea opri aici, cu sentimentul că măcar am încercat. Dar cu îngrozitorul regret că se putea mai mult. Ar putea rămâne la nivelul de hobby, cu opinii sporadice din partea mea.

Sau, ar putea trece la următorul nivel, ceea ce pentru mine ar fi un vis, pe care nici nu îndrăznesc să-l rostesc. Cum ar fi? O pagină ca o bibliotecă inițiatică, în care să găsești atât de unde vin ideile cu care suntem atacați în acest război cultural, dar și pe cele cu care se poate rezista? Un loc unde să fie demontate manipulările de presă, unde să apară ce nu e pe placul cenzurii. Un depozit de muniție pentru o rezistență spirituală și pentru o înțelegere mai profundă a fenomenelor din politică și economie.

Acestea sunt doar vise. Nu pot să-ți promit că le pot îndeplini. Consideră-le o mărturisire, pe care o fac acum prima dată, nu un angajament. Dar, dacă vrei, mă poți ajuta să încerc.

Am să las mai jos, datele unde poți dona, dacă dorești ca acest proiect să continue și să se dezvolte.

Îți mulțumesc anticipat, atât pentru asta, cât și pentru interesul manifestat!

  • Cont lei: RO22BTRL04301201P87499XX
  • Cont euro: RO89BTRLEURCRT00P8749901
  • Cont dolari: RO32BTRLUSDCRT00P8749901
  • SWIFT: BTRLRO22
  • Banca Transilvania
  • Titular: Grigore Victor Gabriel