Cu doar doi ani în urmă, nimeni nu umbla cu mască, să se apere de boli sezoniere. Cel puțin nu la noi în țară. Veți spune că eram noi înapoiați, dar nu purtau nici medicii. Dacă ai fi văzut un singur doctor cu mască în metrou, în tramvai sau în magazin, ai fi ținut minte. Lumea l-ar fi întrebat: de ce purtați asta, domn doctor? E vreun pericol? ajută? Și l-ar fi imitat și alții. Doar coronavirusul e semnalat de 80 de ani. Cum s-ar spune azi, „consensul specialiștilor” era ca nu trebuie purtat așa ceva. Și niciunul dintre ei nu propusese distincții dubioase ca „spațiu închis”, „spațiu deschis”, „mijloace de transport”, „locuri aglomerate”. Nu țin minte doctori, care să fi evitat piețele sau autobuzele.
Acum, dimpotrivă, am avut exemple de doctori persecutați, chiar dați afară pentru că s-au comportat și au vorbit ca întreaga breaslă cu puțin timp în urmă. În fine, din acea perioadă, nu sunt multe articole, tocmai pentru că era un subiect bizar. Avem însă avertismentele specialiștilor legate de fular. Asta am purtat și chiar am umblat încotoșmănat, copil fiind.
Mă rog, nici asta nu era o mare preocupare, așa că avertismentele se găsesc mai mult în revistele de femei și creșterea bebelușilor. De acolo îmi iau informația științifică.
„Ce pericole te pândesc, dacă îți acoperi gura și nasul cu fulariul” – ne avertizează Diva Hair.
„Ia în considerare că aerul pe care îl expiri duce la formarea unui mediu cald și umed, propice înmulțirii bacteriilor. Ulterior, nu te vei confrunta doar cu iritații apărute la nivelul pielii, care se vor complica dacă vei folosi mai multe zile la rând același accesoriu, ci și cu infecții în gât.
În plus, dacă obișnuiești să respiri pe gură în loc de nas atunci când această zonă este acoperită de fular, favorizezi apariția infecțiilor la nivelul bronhiilor și chiar al plămânilor. Un sistem imunitar vulnerabil nu va face față atacurilor microoganismelor, astfel că corpul va fi expus la infecții și la virusuri mult mai ușor. De aceea, copiii și oamenii în vârstă vor fi mai predispuși la aceste riscuri.”
Argumentele au fost considerate suficient de solide, încât articolul a fost preluat integral de Realitatea. Sub alt titlu, cu altă poză. Deci l-am verificat din două surse.
Același subiect frământa și mămicile adunate în Clubul bebelușilor. Dacă nici ele nu știu tot ce mișcă… Doar mama știe cel mai bine.
„Nu vă mențineți obiceiul de a acoperi gura copilului cu fularul, bazându-vă pe faptul că nu se umezește / nu se simte umed la mână.
Umezeala nu se referă la faptul că poate fi stors sau mustește de apă. Chiar dacă nu este vizibil sau vi se pare uscat, sau chiar îl simțiți uscat la pipăire, vaporii de apă și de salivă sunt impregnați în țesătură și fac deliciul microorganismelor, fiind mediul lor preferat unde trăiesc și se înmulțesc nestingherite. Riscați să aveți un copil bolnăvicios tot sezonul rece fără să știți de ce.”
Și vine „pandemia”. După o tăcere de zeci și zeci de ani, marile somități iau problema de coarne. Doar că n-o apucau foarte bine. Dar deja se discuta în presa mare, ceva ce le scăpase din vedere generații în șir. Suntem în primăvara lui 2020 și ne explică fenomenul însuși Alexandru Rafila (reprezentantul OMS și viitor ministru al Sănătății), în Adevărul.
„Medicul a atras atenţia şi asupra fularelor care sunt purtate de tot mai mulţi oameni, în loc de mască de protecţie. Spune că un fular de lână este greu de curăţat, iar purtarea lui repetată poate constitui un pericol pentru sănătatea celui care îl foloseşte pentru că microbii se adună în ţesătură şi rămâne contaminat.”
A, deci pericolul era că se murdărește și e repurtat. Bine că asta nu se întâmplă cu măștile în mod curent. Credeam că țesătura e rară. M-am liniștit.
În cele două luni în care am fost sechestrați în locuințe, nu ni se spunea să purtăm mască. Dimpotrivă, ministrul Nelu Tătaru îl imita pe doctorul Fauci și ne spunea că „masca n-o poartă omul sănătos”. Dar pe 15 mai, cu ocazia „eliberării”, a fost instituită și obligativitatea măștii. Problema era că se apropia căldura și oamenii se gândeau dacă e o idee bună.
Noroc cu Digi, care ne liniștea că există alternative.
„Potrivit cercetătorilor citați de cotidianul The Japan Times, în condițiile unor temperaturi crescute, mușchii respiratorii sunt stresați, ceea ce „scurtează” respirația, iar asta facilitează acumularea căldurii în corp. Respirația devine mai greoaie, iar în lipsa unei hidratări regulate, există riscul deshidratării.”
Deci pericolul era deshidratarea. Digi nu se lasă și apelează la Bertrand Dautzenberg, fost pneumolog la spitalul Pitié Salpêtrière din Paris.
„Nici o mască simplă, din bumbac, nu poate fi periculoasă. Trebuie urmate doar câteva recomandări. Sigur că, odată cu căldura, va fi și umiditatea mai mare, iar o mască umedă este dezagreabilă și, în plus, nici nu mai filtrează, spune profesorul Dautzenberg.”
Soluția? Să folosim bunul simț și să renunțăm la cârpă? NU! Punem una mai lejeră, eventual de lycra, important e simbolul.
Pur și simplu trebuie să adaptăm masca la condițiile de mediu, spun medicii francezi. Așa cum vara evităm să ne punem căciulă, vom evita o mască prea densă sau dintr-un material care păstrează prea mult căldura. Nu vom pune o mască făcută dintr-o pânză groasă, cu triplu strat, ci mai bine o mască din bumbac sau o mască chirurgicală, mult mai lejeră.”
(Ne facem că uităm că după au apărut și sfaturile pentru mai multe măști una peste alta. Nebunia era, totuși, doar la început.) Sfaturile erau detaliate și pentru plajă… tot în ideea că uscat e mai bine.
„Măștile ar putea fi folosite și pe plajă, dar, desigur, nu în apă. Când intrăm în apă, trebuie să fim atenți unde lăsăm masca. Ideal ar fi să stea agățată cumva, la aer, și trebuie păstrată aceeași precauție, de a nu atinge partea internă de cea externă. În acest fel, după ce ieșim din apă, o putem putem refolosi.
Trebuie să fim atenți și la crema solară, evitând să putem punem prea multă pe față: crema de protecție solară este grasă, iar masca ar putea deveni umedă și ineficientă.”
Ați reținut secretul: partea externă să nu se atingă de partea internă. Pe partea externă e virusul, pe partea internă e sănătatea. Și Digi n-a avut nevoie să le spună de două ori, că au apărut conformiștii. Unii chiar fără frică de „hidratarea măștii”.
Cercetătorii Canadieni ne răstoarnă toate așteptările. Publicația de sănătate Healthing ne dă vestea: „Pare scârbos, dar o mască umedă e bună pentru tine”.
„Un nou studiu de la Institutul Național de Sănătate sugerează încă un motiv pentru care purtarea unei măști funcționează. Nu numai că acoperirea feței e eficientă în prevenirea răspândirii Covid-19, dar măștile scad și severitatea virusului.
Cercetătorii de la NIH, Institutul pentru Diabet, Boli Digestive și de Rinichi (NIDDK) spun că creșterea de umiditate în aerul respirat de purtătorul de mască ar putea ajuta să explice de ce măștile au fost legate de o mai mică severitate a bolii pentru cei infectați cu Covid-19, pentru că hidratarea căilor respiratorii e cunoscută ca benefică sistemului imunitar.”
Promisiunile seamnă izbitor cu cele făcute vaccinaților, nu? Te și întrebi de ce mai sunt necesare amândouă… Ni se dă și link către PDF cu articol științific.
„Am descoperit că măștile faciale cresc puternic umiditatea în aerul inhalat și am propus (ca explicație) că hidratarea rezultată a traectului respirator ar putea fi responsabilă pentru legătura documentată dintre purtarea măștii și scăderea severității Covid-19”, spune Adriaan Bax, doctor în medicină la NIH, conducătorul studiului. „Nivelurile mari de hidratare au fost dovedite că domolesc severitatea răcelii și ar putea fi aplicabile și severității Covid-19 printr-un mecanism similar.”
„Masca groasă din bumbac a avut cea mai mare creștere de umiditate, dar toate 4 măști testate au crescut umiditatea. Nivelul de umiditate a crescut mai mult când le-am testat la temperaturi joase.
Creșterea umidității e ceva ce purtătorii de mască au simțit, probabil, dar fără să realizeze că umiditatea e de fapt bună pentru ei”, spune dr Bax.”
La așa descoperire, nu mai rămâne de adăugat decât acest clip amuzant, în care alt om de știință explică de ce ai nevoie de mai multe veste de salvare. Tocmai ca să te ferești de umiditatea din aer.