Până la urmă, au încercat producătorii de vaccinuri să treacă de etapa preliminară a testelor pe animale? E un aspect nelămurit de versiunea oficială. În lipsa experimentelor pe cobai cu codiță, adunăm lună de lună date noi despre efectele vaccinului asupra oamenilor. Dar pentru producătorii de vaccinuri, anul 2021 se transformă într-un roman de Agatha Christie. Cum anumite categorii (copii, femei gravide, bătrâni bolnavi, persoane care urmează în paralel alte tratamente) nu au fost incluse nici în micul grup test din 2020 (acela în baza căruia s-au dat comunicatele triumfaliste cu eficiență de 95%), înseamnă că vom avea date concrete despre efectele vaccinului asupra acelor categorii abia ulterior. Așa funcționează știința.
Nu iau în râs influencerii, care ne spuneau începând din decembrie că vaccinul e sigur pentru că ei și l-au făcut și abia dacă au simțit înțepătura acului. Fără ironie, intră și aceea la categoria datelor colectate în urma unui experiment în masă. Dar sunt date pe termen foarte scurt. (Reacțiile în ziua vaccinării.) După doar câteva luni, s-au adăugat alte date, cum ar fi cele că vaccinul de la Astra Zeneca e oprit în mai multe țări ale Europei, urmare a creșterii alarmante de cazuri de miocardită și pericardită. Se întâmpla vara aceasta, la nici 6 luni de la debutul experimentului popular.
Încă 3-4 luni și s-au adunat suficiente date încât oficialitățile din Suedia și Danemarca să decreteze oprirea administrării vaccinului Moderna tinerilor sub 30 de ani. Tot din probleme cardiace, ca la Astra Zeneca. Tot pericardită și miocardită.
Inutil să spunem că datele despre efectele pe termen lung nu le vom avea decât… după un interval mai lung. Când vom putea evalua corect și efectele injecției produse de Pfizer.
Dar mai merită subliniate două aspecte. Autoritățile scandinave au constatat efectele nedorite în special după a doua doză. Iar politicienii din alte țări impun populației prin constrângere a treia sau a patra doză deja. De asemenea, problemele se constată la populația tânără, ferită natural de ravagiile covidului. Iar politicienii, de asemenea, insistă să își concentreze efortul vaccinării forțate asupra elevilor și studenților.
Mai trebuie remarcată o paralelă că prăbușirea Astra Zeneca. Și astă vară, neplăcerile produse de injecția englezească au apărut întâi în presa „conspiraționistă”. S-a spus că sunt știri false. Apoi au apărut studii științifice și reacții ale autorităților medicale din unele țări, care l-au oprit la administrare la diverse grupe de vârstă. Sau au recomandat ca rapelul să se facă cu Pfizer, ca la noi. Reacțiile erau confuze: Olanda oprea vaccinul pentru cei tineri, Germania îl oprea pentru cei bătrâni. Erau metode disperate de limitare a dezastrului. După care, vaccinul a fost oprit pentru toate grupele de populație. Iar în cele din urmă, restricția s-a generalizat în 12 țări ale Europei.